Yay! Deze week gaan we weer borduren. Ik weet dat jullie daar op hebben zitten wachten maarja, je moet een ondergrondje hebben voordat je kan borduren! Nu je je een weg door de 100+ rijen vasten hebt geworsteld is het tijd voor een borduur-beloning, toch? We gaan niet het hele rugstuk in 1 week borduren, dat zou een beetje teveel van het goede zijn. Hij is dus in twee weken verdeeld. Deze week doe je de eerste helft, wat de helft van deze bloem is plus alles daarvoor. Volgende week doen we dan de andere kant.
Design
Tijdens de CAL en de Meet & Greets krijg ik wel eens de vraag hoe ik nou tot dit design ben gekomen en hoe ik het aan heb gepakt. Dat wil ik natuurlijk graag met jullie delen! Achteraf gezien kan ik niet echt een periode noemen waarin ik dit precies heb gemaakt. het is een proces waar ik ruim een jaar aan heb gewerkt, van concept tot het opslaan van de laatste PDF’s. Ik begon met schetsen. Zodra de motieven in mijn hoofd een beetje vorm en functie hadden (Dankjewel Pinterest, Google en IKEA!) ben ik met behulp van software mijn borduurschema’s gaan maken. Ik heb van alles geprobeerd, maar uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan met Peskel, een online website die je helpt om zgn. ‘sprites’ te maken (kleine pixelplaatjes). Het was niet ideaal, omdat de plaatjes nog niet groot genoeg waren voor mijn PDF’s. Gelukkig kon mijn onmisbare wederhelft een programma schrijven dat de plaatjes groter maakt en ook die handige hulplijntjes en letters toevoegt. Het is dus in meerdere opzichten een multidisciplinaire CAL !
Het rugstuk was het meest uitdagende borduurdesign. Ik begon met een compleet ander idee in mijn hoofd. Een groen woekerend vlak met ranken, delicate bloemen, gekrulde lijnen, lieve vogeltjes, echt een ‘organisch’ geheel. Echter, na wat swatchen kwam ik erachter dat dat idee niet werkte. Teveel details, en de gekrulde lijnen betekenden dat het meestal enkele steken waren. Van een afstandje leek het een mengelmoes en het zou geen recht doen aan de shawl! Een typisch probleem waarvan ik zeker ben dat meerdere designers tegenaan lopen: je staart je blind op je eerste idee. Maar soms krijg je last van voortschrijdend inzicht.
Ik realiseerde me dat de basis wat strakker, wat feller en wat rechter moest zijn. Tenminste 1 bloem moest er echt uitspringen als blikvanger! Dus ik ben begonnen met de grote bloem in het midden, maakte een ruwe eerste helft van de ranken en spiegelde die. Toen ben ik gaan toevoegen, weghalen en verplaatsen. Het eindresultaat is iets wat zowel enigszins geometrisch als organisch aanvoelt, een aantal van mijn eerder ontworpen bloemen bevat EN een lief vogeltje heeft!
Details
De kits zijn te koop via verschillende Scheepjes retailers, die je hier terug kan vinden. De patronen komen wekelijks uit vanaf 15 februari 2017, in 14 delen. Ze zijn terug te vinden in de Facebook groepen en via Scheepjes.nl. Om de patronen te begeleiden heeft Esther van It’s all in a Nutshell video’s gemaakt voor de gebruikte technieken. Je kan haar video’s op haar Youtube kanaal terugvinden, It’s all in a Nutshell Crochet.
Reacties
Wees de eerste die reageert op dit bericht!