Lifeline Motief
28.Sep.20 / Kirsten BalleringIk liep al een tijdje met het idee rond om weer eens iets met oppervlakte haken te doen. Zo'n latent idee, zonder echte richting of noodzaak. Toen ik er vorige week achter kwam dat het vandaag (29 september) Internationale dag van het Hart is, kreeg het idee eindelijk vorm. Want net zoals in veel andere families komen in mijn familie hart- en vaatziekten voor, bij zowel jonge als oudere familieleden. Om hen een hart onder de riem te steken heb ik dit lifeline-motiefje ontworpen. Een klein motiefje wat je in een mum van tijd afhebt, maar met een leuke uitdaging in de vorm van oppervlakte haken. Het is niet groots, maar ik wil verder ook helemaal niet afleiden van waar het de Heart Foundation vandaag om gaat: Zorg goed voor je hart, want het is je lifeline.
Garen en benodigdheden
Garen
Groen motief
Scheepjes Stonewashed (78% katoen, 22% acryl)- Kleur A: 821 Pink Quartzite x 1 bol
- Kleur B: 827 Peridot x 1 restje
- Kleur C: 825 Malachite x 1 restje
Geel motief
Scheepjes Stonewashed (78% katoen, 22% acryl)- Kleur A: 821 Pink Quartzite x 1 bol
- Kleur B: 817 Citrine x 1 restje
- Kleur C: 833 Beryl x 1 restje
Paars motief
Scheepjes Stonewashed (78% katoen, 22% acryl)- Kleur A: 821 Pink Quartzite x 1 bol
- Kleur B: 808 Corundum Ruby x 1 restje
- Kleur C: 811 Deep Amethyst x 1 restje
Haaknaald
4,0 mm.
Afmetingen
Een opgespannen motief meet 14 x 14 cm.
Stekenverhouding
Niet kritiek voor dit project.
Afkortingen
- AK: achterkant
- hv: halve vaste
- l: losse
- l-open: lossen-opening
- VK: voorkant
- v: vaste
Herhalingen
- *…; herhaal vanaf * nog 1x/2x/3x Haak de instructies na * en herhaal deze daarna nog het aantal keer zoals aangegeven.
- […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
- (…) in dezelfde s/open Geeft aan dat alle instructies tussen haakjes in dezelfde steek of ruimte worden gehaakt.
Haakpatroon
Basis
Met Kleur A, haak 22l.
Rij 1 (RS) Start in tweede l vanaf naald, 21v, 1l, keer om. [21 v]
Rij 2-20 21v, 1l, keer om. [21 v]
Rij 21 21v, knip garen niet af. [21 v].
Rand (VK) 2l, 1v in de zijkant van elke rij inclusief rij 21, 2l, 21v in begin-ketting, 2l, 1v in zijkant van elke rij t/m Rij 21, 2l, 21v in bovenkant van Rij 21. Sluit met hv in l-open, knip garen af, weef eindjes weg. [21 v aan elke zijde, 4 2l-hoeken]
Oppervlakte haken
Oppervlakte haken is een techniek waarbij je over de steken heen haakt (over de oppervlakte, vandaar de naam). Het is vrij gemakkelijk, maar onthoud wel dat je je steken losjes wil maken zodat ze netjes bovenop je haakwerk liggen. Lukt dit niet, pak dan een of twee maatjes haaknaald groter.
Je gaat twee oppervlakte lijnen maken. Eentje begin je tussen Rij 9 en 10 van het originele motief (dus zonder rand, let daarop bij tellen, zie foto 1 voor positie). De andere lijn begin je tussen Rij 10 en 11.
Met GK naar je toe, zoek Rij 9 en 10 op. Pak Kleur B, hou het aan de AK, steek je naald van voren naar achteren in de ruimte tussen de rijen in (waar het hoofd van de eerste steek van Rij 9 de onderkant van de eerste steek van Rij 10 ontmoet). Haal een lus van Kleur B op (foto 2).
Steek je naald daarna in de volgende ruimte links (foto 3). Haal een lus op (foto 4).
Haal die tweede lus door de eerste, waarmee je een hv haakt (foto 5). Herhaal dit proces van foto 3-5 voor de volgende twee steken, waarmee je 3 hv in een rij haakt (foto 6).
Je gaat nu aan het diagonale stukje beginnen. Om de juiste hoek te bereiken, gaan we per twee rijen een steek naar links opschuiven. Dus steek je naald in de ruimte direct onder je laatste steek, en maak een hv. Steek je naald vervolgens een steek naar links in de rij daaronder in, en maak een hv. Herhaal dit nog 2x om in totaal zes schuine hv te maken (foto 7). Je bent nu in totaal drie steken naar links opgeschoven. Je lijn is misschien niet helemaal recht, zoals die van mij in foto 7. Dit komt wel goed met de tweede lijn straks.
Haak nu je grote diagonale lijn naar boven. We houden hetzelfde principe aan, dus een steek opschuiven per twee rijen. Maak 14hv, waardoor je zes steken opschuift (foto 8).
We gaan nu terug naar de horizontale lijn. Maak 8 hv schuin naar beneden, waarbij je weer een steek per twee rijen opschuift (foto 9). Als laatste maak je 3 horizontale hv richting de laatste steek van de rij. Knip je garen af en haal het losse einde door de lus (foto 10). Dat is je eerste lijn!
Je gaat je tweede lijn op precies dezelfde manier haken, maar dan een rij naar boven. Hecht Kleur C aan tussen Rij 10 en 11 en volg hetzelfde patroon als voor de eerste lijn. Op de diagonale stukken moet je soms je naald in dezelfde ruimte insteken als voor de eerste lijn. Dit klopt, en zo komen de lijnen lekker knus tegen elkaar aan te liggen.
Nadat je je tweede lijn af hebt gemaakt, hecht je af en werk je de eindjes weg. Je hebt nu 3 rijen van Kleur A boven en onder het hartslagpatroon, waardoor deze mooi in het midden ligt.
Rand
Toer 1 (VK) Hecht Kleur B aan met een hv in een willekeurige l-open, *(1v, 2l, 1v in l-open,) 21v; herhaal vanaf * nog 3x, sluit met hv in eerste steek, knip garen af. [23 v aan elke zijde, 4 2l-open]
Toer 2 (VK) Hecht Kleur C aan met een hv in een willekeurige l-open, *(1v, 2l, 1v in l-open,) 23v; herhaal vanaf * nog 3x, sluit met hv in eerste steek, knip garen af. [25 v aan elke zijde, 4 2l-open]
Hecht alle losse eindjes af en span op maat op.
Reacties
Wees de eerste die reageert op dit bericht!