Als er een patroon is wat alle hakers wel weten te haken, dan is het de Granny Square. Voor bijna iedere haakster is het het patroon wat je als eerste leerde, direct nadat je een losse, vaste en je eerste stokje kon haken. Het zijn ook zulke fijne patronen! Maar weet je eigenlijk wel waar de Granny Square vandaan komt? Ik zocht het uit.

Elke oma ter wereld heeft wel een Granny Square deken, Granny Square kussen, Granny Square vest (hip in de jaren 70!) of misschien al deze dingen wel in huis. Er zijn zoveel patronen voor deze motiefjes en ze zijn zo universeel verspreid, dat het niet anders kan dan dat dit patroon een van de eerste haakpatronen ooit moet zijn. En toen vroeg ik me af: is dat misschien ook zo?

De geschiedenis van Granny Squares

Dus ik ging op onderzoek uit. En het bleek dat ik natuurlijk niet de eerste was die me dit afvroeg. Interweave heeft een artikel hierover geschreven in 2014. De eerste vermeldingen over Granny Square haken die zij konden vinden was in The Art of Crochet, een boek van de Butterick Publishing Company uit 1891. Technisch gezien noemden ze het geen Granny Square, maar omschreven ze wel iets wat er erg op leek:

'Alle restjes van mooie kleuren van ander haakwerk, of kleine hoeveelheden van felgekleurd Germantown of Zephy wol (merken, red.) (...). De buitenste rij van elk blok wordt gemaakt met zwarte wol, en de blokken worden samengehaakt met een felle kleur, vaak geel... Een prachtige franje van zwart, onderbroken met kleine beetjes kleur wordt toegevoegd aan de boven- en onderkant van de deken, en soms helemaal rondom.'

Dit boek omschreef dus eigelijk de eerste Baby Granny Square deken!

In de jaren daarop hebben veel meer tijdschriften de Granny Square uitgelicht, zoals Victorian Crochet (Weldons & Company, 1895) en Fleisher's Afghans (1930). De laatste omschrijft het patroon als een deken met veelkleurige blokken in felle kleuren, met een zwarte rand rondom elk van de blokken en de deken. Klinkt toch duidelijk als een Granny motief, in mijn oren.

10x Gratis Granny Square patronen

Dit motief is misschien wel ontstaan dankzij vindingrijkheid en zuinigheid, maar garen is gelukkig niet meer zo prijzig of bewerkelijk als vroeger. En dat betekent dat we Granny Squares kunnen maken in alle kleuren, vormen en maten! Moderne granny squares, of juist traditionele: Als je net leert haken en wat leuke patronen achter de hand wil houden, lees dan door. Ik heb mijn favoriete patronen voor Granny Squares op een rijtje gezet, inclusief linkjes naar de uitleg. Het zijn stuk voor stuk originele ontwerpen, en vaak ook gratis haakpatronen.

Dit is het 'Circle to Square' Granny patroon van Just B Crafty. Is het geen leuke manier om je restjes in een elegant patroontje te veranderen? Je kan de cirkels in alle kleuren maken, en zo kom je toch weer een beetje full circle bij het restjesthema van Granny Squares. Maar als je liever een rustiek of natuurlijk palet zoekt kan je dit patroon ook prima gebruiken. Je kan de volledige uitleg hier vinden.

Het Fleur Granny Motief van Poppy and Bliss omarmt die jaren 70 vibe, maar dan in lekker felle zomerkleurtjes. Het ziet er prachtig uit als los motiefje, en op haar blog heeft ze een voorbeeld van een Granny Square deken met deze motiefjes. Je kan het gratis haakpatroon op haar blog vinden.

https://haakmaarraak.nl/gratis-haakpatroon-kleurrijke-granny-square-deken/


En als je een grote fan van kleurrijke regenbogen bent, dan is dit de deken voor jou. Het is mijn eigen Rainbow Granny Square deken, gemaakt met allerlei verschillende nieuwe kleuren. En in plaats van traditioneel zwart, heb ik een creme wit gebruikt om alle kleuren samen te brengen. Het blijft een van mijn favorite dekens! Je kan het gratis haakpatroon hier vinden.

Als je kleurpalet iets rustieker is, dan is de Farmhouse Granny Square een heel leuk patroontje met rustige, verschillende kleuren. Deze deken haak je in 1 kleur per vierkantje, en daardoor oogt het lekker kalm. En die mosterdkleur... Ooh la la! Je kan het gratis haakpatroon bij Design Peak vinden.

De Geribbelde Granny Square is wat dichter gehaakt dan de traditionele Granny-Clusters, maar niet minder prachtig! Je kan de verhoogde steken gebruiken om wat textuur in je deken te brengen, en daarmee creeer je een tweede patroontje over alle motiefjes heen. Klinkt als een strak plan toch? Paste & Patchwork heeft het patroon gratis beschikbaar. Denk eens over de bijzondere combinaties die je hiermee kan maken!

De Colour Wheel Granny deken is wat er gebeurd als je Sunburst Granny Squares mixt met de regenboog. De deken is kleurrijk, groot, en de heldere kleuren zijn om blij van te worden! Je kan het patroon voor dit motiefje op mijn blog vinden, gratis! Het is een leuke twist op het traditionele haken van granny squares.

Dada's Place is een naam die je vast wel kent als je graag kleurrijke haakpatronen haakt. De 'Primavera deken' combineert traditionele Granny Square motieven met bloemen, resulterend in deze prachtige kleurenmix. Wat een plaatje om te zien! Je kan de volledige tutorial met duidelijke uitleg, inclusief foto's, op Dada's place vinden.

Dit overlappende Granny Motief is gehaakt met prachtige ombre kleuren. Dat maakt het net nog even wat specialer. Hoe zou een volledige deken van deze prachtige vierkantjes eruit zien? Met de video tutorial kan je die gaan haken! Het gratis haakpatroon vind je op Design peak.

Crafty CC's reinvented Granny Squares

Deze kleurrijke, opnieuw uitgevonden Granny Squares van Crafty CC zijn een goed voorbeeld van hoe je zelfs van een klassiek patroon moderne patronen kan maken. Door net even iets anders te kijken naar hoe zo'n motiefje in elkaar zit, krijg een prachtig vierkantje waar je weer alle kante mee op kan. Een goede manier om lekker creatief bezig te zijn! Het patroon vind je op haar blog. Er zitten ook schematische tekeningen bij.

En als afsluiter heb ik hier het prachtige patroon van de Popcorn Bloem Granny Squares voor je. Deze verbruikt wel wat meer garen dan de anderen (en zeker meer dan slechts wat restjes) maar het eindresultaat is het absoluut waard. Deze foto is van Coco Rose Diaries, en het originele patroon is van Mille Makes.

Dit patroon is overigens ook heel leuk als kussen. Je kan natuurlijk talloze kleine vierkantjes haken, maareen kussen is net even iets sneller gemaakt dan een deken.

Ik hoop dat je deze patronen mooi vond! Granny Squares zijn tijdloos, dus je kan echt niet fout zitten met een klassieke (of moderne) Granny Square deken. Heb jij een favoriet patroon voor Grannies wat je met ons wil delen? Plaats het in de comments!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer