Regenboog Sampler Deken CAL
Gekleurde blokken, veel verschillende steken en een comfortabele grootte zetten deze kleurrijke Regenboog Samplerdeken heel hoog op je haaklijst! Dit patroon is een Kickstarter voor zowel je stekenrepertoire als je regenboog garenverzameling. Geschreven instructies en haakdiagrammen leiden je door de verschillende secties van de deken heen, met foto uitleg om het patroon te visualiseren. Als je een beginnende haker bent die de basissteken inmiddels onder de knie heeft en op zoek is naar afwisseling en uitdaging, dan voldoet deze deken aan al je wensen.
Op 6 mei begint de CAL voor dit prachtige patroon. Elke week krijg je een stukje van het patroon, en samen werken we naar een complete deken. Klinkt dat niet als een goede manier om de tijd door te komen?
Hoe is de Regenboog Sampler deken tot stand gekomen?
De Regenboog Sampler deken is een van mijn allereerste patronen. Toen ik net begon met haken besloot ik om mezelf eens uit te dagen. Ik pakte wat papier, kleurpotloden en begon te schetsen. Er waren verschillende steken die ik wilde gaan proberen, en ik had niet het idee dat deze deken ooit een patroon zou worden. Het zou gewoon mijn uitprobeersel zijn. In het beste geval mooi, in het ergste geval in ieder geval lekker warm.
Gedurende een jaar heb ik aan deze deken gewerkt. Af en toe plaatste ik een bericht op Haak Maar Raak over de voortgang. Toen de deken af was was ik eigenlijk wel verrast door de hoeveelheid positieve aandacht. Natuurlijk was 'ie mooi, maar ik had er nooit over nagedacht om deze deken als patroon uit te brengen dus ik had ook niet meegeschreven. Na veel aandringen heb ik een 'recept' opgesteld: losse instructies waarmee je je eigen Sampler deken bij elkaar kon puzzelen.
De afgelopen jaren keek ik naar dit patroon en vond ik het eigenlijk niet kunnen dat het geen echt patroon was. Maarja, waar begin je met een deken die je zo lang geleden hebt gehaakt, als beginner die soms ook wel eens een steekje liet vallen? Dus begin 2019 besloot ik om maar gewoon bij het begin te beginnen: ik heb de deken compleet opnieuw gehaakt, dit keer meegeschreven, meegetekend, geredigeerd en getest. Al dat werk is nu achter de rug, en om dat te vieren organiseer ik dus een CAL voor iedereen die mee wil doen!
Wat is er met het oude patroon gebeurd?
Omdat ik zoveel aan het patroon heb veranderd heb ik besloten het oude patroon offline te halen. Het zou best verwarrend zijn om twee versies te hebben! Als je aan de 'oude' Sampler deken werkt heb ik advies voor je. Als je nog niet heel ver bent, haal hem dan uit en doe de CAL met me mee. Ik beloof je dat het nieuwe patroon een stuk duidelijker is. Als je al verder bent en niet wil uithalen, stuur me dan een mailtje op kirsten@haakmaarraak.nl en dan zorg ik dat het patroon bij je terecht komt.
Wanneer begint de CAL?
De CAL begint op 6 mei 2020. Hij loopt gedurende 11 weken, en het laatste deel komt uit op 15 juli. De CAL wordt gehouden in de Haak Maar Raak Community op Facebook, dus wordt lid als je dat nog niet bent! Als je het tempo niet bij kan of wil houden, geen probleem. Het patroon komt gewoon op mijn blog te staan en blijft daar beschikbaar.
Voor wie is de CAL geschikt?
Als je een beginnende haker bent die wel weet hoe je lossen, vasten en stokjes moet haken dan ga je hier ook wel uitkomen. Je gaat verschillende stekenpatronen leren gedurende de verschillende weken. Ik heb het patroon zo geschreven dat de niet-zo-ervaren patroonhaakster dit ook kan lezen. Ik gebruik wel afkortingen, maar niet overal en altijd maar afhankelijk van de context; zo blijft het patroon zo leesbaar mogelijk zonder dat het direct een boekwerk wordt. De stekenpatronen hebben foto's om je op weg te helpen, en ik heb ook gekleurde haakdiagrammen gemaakt. Let op: er zijn vooralsnog GEEN video's voor deze CAL.
Deze steken gaan we gebruiken:
- Popcorns
- Bobbels
- Moesjes
- Granny Clusters
- Golfsteken
- Larksfoot steken
- Vissengraatsteek
- Omgekeerde Popcorns
- Kreeftensteek
- Oppervlaktesteken haken
- Catherine Wheels
- Schelpen (nouja, een van de miljoenen versies die bestaan!)
- Sterrensteek
De deken is dusdanig ontworpen dat als je een steek echt niet kan haken, je dat stuk kan overslaan of vervangen met een ander stekenpatroon. Gaan we gewoon uitkomen met z'n allen! De totale deken meet 190 x 195 cm. Lekker groot dus.
Welk garen gebruiken we?
Ik heb deze CAL ontworpen met Scheepjes Colour Crafter. Colour Crafter is een betaalbaar premium acrylgaren, beschikbaar in heel veel kleuren en lekker zacht. Bijna alle Scheepjeswinkeliers hebben dit garen, dus bel je lokale winkeltje even op en vraag ze onderstaande kit voor je klaar te maken. Heb je geen winkel in de buurt, kijk dan eens online bij de volgende winkeliers:
- Caro's Atelier, heeft kits beschikbaar gemaakt.
Ik snap dat sommige shops niet meer internationaal kunnen verzenden. Daar kan ik helaas niets aan doen, maar wat ik wel kan doen is van tevoren bekend maken hoeveel van welke kleur je per week gebruikt. Zo heb je alle informatie van tevoren bekend, en kun je eventueel je garens in stukjes bij elkaar sprokkelen. Dit ga ik de komende dagen voor je gereedmaken.
Dit is in ieder geval de lijst met kleuren die je nodig hebt:
Scheepjes Colour Crafter (100% Premium Acryl, 100 gr/300 m):
- Kleur A: 1063 Rotterdam x 4 bollen
- Kleur B: 1005 Barneveld x 1 bol
- Kleur C: 1425 Deventer x 1 bol
- Kleur D: 1034 Urk x 1 bol
- Kleur E: 1019 Texel x 1 bol
- Kleur F: 1263 Leerdam x 1 bol
- Kleur G: 1081 Gouda x 1 bol
- Kleur H: 1241 Den Bosch x 1 bol
- Kleur I: 1130 Sittard x 1 bol
- Kleur J: 1020 Leiden x 1 bol
- Kleur K: 1316 Almelo x 1 bol
- Kleur L: 1065 Assen x 1 bol
- Kleur M: 1132 Leek x 1 bol
- Kleur N: 1083 Tilburg x 1 bol
- Kleur O: 1123 Roermond x 1 bol
- Kleur P: 1067 Hoorn x 1 bol
- Kleur Q: 1080 Venlo x 1 bol
- Kleur R: 1023 Tiel x 1 bol
- Kleur S: 1068 Den Helder x 1 bol
- Kleur T: 1009 Utrecht x 1 bol
- Kleur U: 1061 Meppel x 1 bol
- Kleur V: 1084 Hengelo x 1 bol
- Kleur W: 1390 Amersfoort x 1 bol
- Kleur X: 1246 Maastricht x 1 bol
- Kleur Y: 1708 Alkmaar x 1 bol
Colour Crafter is er in héél veel kleuren. Dus staar je niet blind op specifieke kleuren als die niet op voorraad zijn, en mix en match je eigen combinatie bij elkaar!
Restjes
Het is het leuke èn het vervelende aan ontwerpen met veel kleuren: restjes. Ik heb deze versie van de CAL deken wat economischer ingestoken en de 34 kleuren teruggebracht naar 25 door kleuren die maar voor 1 rij werden gebruikt te vervangen met anderen. Toch hou je behoorlijk wat restjes over: ~15 tot ~65 gram per bol. Het positieve hieraan is dat je je niet druk hoeft te maken over draadspanning; als je deken er mooi uitziet en lekker aanvoelt gaat het goed. Zie deze kit dus ook als de kickstarter van je Regenboog aan garens. Je kan nog veel meer mooie projecten haken met deze kleuren. Ik ga wat suggesties voor je zoeken voor na de CAL!
Gebruikte kleuren per week
Ik heb een overzicht gemaakt van de kleuren en hoeveelheden die per week gebruikt worden. Let op: ik heb de resultaten van de dekens van mijn testers en mijzelf vergeleken, en steeds het hoogste verbruik per kleur voor deze tabel gekozen. Als je dit aanhoudt zit je dus prima qua garen hoeveelheden, zeker als je wat strak haakt.
Reacties
Ik denk met mijn eigen voorraad April 07, 2020 13:08 - Reageer
Maar wel heel leuk om te doen. April 09, 2020 07:44 - Reageer
ik heb zelf 5,0 mm gebruikt, een tester van mijn 4,5 mm. Afhankelijk van of je los of wat strakker haakt zou ik een van deze gebruiken! April 12, 2020 11:03 - Reageer
ik ben druk bezig met een overzichtje van hoeveel gram van elke kleur je per sectie gebruikt. Komt snel beschikbaar, nog heel eventjes geduld! April 12, 2020 11:03 - Reageer
Ergens vandaan komt het online! April 13, 2020 13:55 - Reageer
ja hoor, het patroon komt wekelijks op mijn blog te staan. Dus je kan het ook prima hier volgen! April 12, 2020 11:02 - Reageer
Ik wil mijn deken iets smaller maken, voor het 1-persoons bed van mijn kleindochter. Is dit mogelijk? April 18, 2020 15:14 - Reageer
dat kan in theorie wel. Punt is dat er in deze deken heel veel stekenmeervouden zitten. 80% van de steken kan je zonder al te veel problemen toepassen op kleinere maten. Voor de wat ingewikkeldere stekenmeervouden kan het zijn dat je een klein beetje rekenwerk moet doen om je herhalingen mooi uit te laten komen - een klein stukje improvisatie dus! April 19, 2020 14:36 - Reageer
jazeker! Als je dit patroon koopt dan krijg je de PDF versie en de printvriendelijke versie toegestuurd: https://haakmaarraak.nl/nl/product/regenboog-sampler-deken June 10, 2020 21:29 - Reageer