Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Regenboog Granny Square deken

01.Mar.19 / Kirsten Ballering

Deze kleurrijke deken is perfect voor de beginnende haker die lossen, stokjes en halve vasten kan haken. Het patroon bevat een geschreven uitleg, een haakdiagram en schema's die je helpen om de kleurenvolgorde te bepalen voor de deken.

Het patroon voor de Regenboog Granny Square deken is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Colour Crafter (100% Premium Acryl, 100 gr/300 m)
 • Kleur A: 1246 Maastricht x 1 bol
 • Kleur B: 1132 Leek x 1 bol
 • Kleur C: 1081 Gouda x 1 bol
 • Kleur D: 1263 Leerdam x 1 bol
 • Kleur E: 1065 Assen x 1 bol
 • Kleur F: 1316 Almelo x 1 bol
 • Kleur G: 1422 Eelde x 1 bol
 • Kleur H: 1068 Den Helder x 1 bol
 • Kleur I: 1034 Urk x 1 bol
 • Kleur J: 1019 Texel x 1 bol
 • Kleur K: 1003 Middelburg x 1 bol
 • Kleur L: 1082 Zwolle x 1 bol
 • Kleur M: 1188 Rhenen x 1 bol
 • Kleur N: 1432 Heerlen x 1 bol
 • Kleur O: 1061 Meppel x 1 bol
 • Kleur P: 1084 Hengelo x 1 bol
 • Kleur Q: 1390 Amersfoort x 1 bol
 • Kleur R: 1241 Den Bosch x 1 bol
 • Kleur S: 1083 Tilburg x 1 bol
 • Samenhaak Kleur: 1005 Barneveld x 6 bollen

Shop het garen

Je kan Colour crafter vinden bij Scheepjes retailers, of webshops zoals:

Haaknaald

5,0 mm. Dit is groter dan aangeraden voor Colour Crafter, maar resulteerde bij mij in een luchtige en soepele deken. Als je een kleinere haaknaald wil gebruiken is dat ook geen probleem.

Afmetingen

100 x 175 cm.

Stekenverhouding

Een motief t/m Toer 4 meet 9 x 9 cm. Draadspanning is verder niet echt kritiek voor dit project.

Notities

 • Een granny cluster is een groep van 3st (of 3l + 2st als je net begint met je toer). Granny clusters haak je in de ruimte tussen clusters, of in de hoeken van de vorige toer.

Afkortingen

 • 2st smh: 2 stokjes samenhaken (sla draad om, steek naald in aangegeven steek, haal lus op, sla draad om, haal door eerste 2 lussen op naald, sla draad om, steek naald in volgende steek, haal lus op, sla draad om, haal door eerste twee lussen op naald, sla draad om, haal door alle lussen op naald
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • l-ruimte: lossen-ruimte
 • st: stokje

Herhalingen

 • *…; herhaal vanaf * nog 1x/2x/3x Haak de instructies na * en herhaal deze daarna nog het aantal keer zoals aangegeven.
 • (…) 1x/2x/3x Haak de instructies tussen haakjes het totaal aantal keer aangegeven.
 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
 • (…) in dezelfde s/open Geeft aan dat alle instructies tussen haakjes in dezelfde steek of ruimte worden gehaakt.

Kleurindeling

Om de juiste regenboogvolgorde te krijgen leg je je bollen in een cirkel, met Kleur S naast Kleur A zoals hieronder aangegeven. Kies een willekeurige kleur voor je eerste toer. De 3 kleuren links of rechts hiervan worden gebruikt om Toer 2, 3 en 4 te haken. Bijvoorbeeld: Als je Kleur K voor Toer 1 kiest, neem dan Kleur L, M en N voor Toer 2, 3 en 4, óf Kleur J, I en H voor Toer 2, 3 en 4. Een ander voorbeeld: Als je Kleur R gebruikt om Toer 1 te haken, neem dan Kleur S, A en B voor Toer 2, 3 en 4, óf kies Kleur Q, P en O.

Als ik naar mijn originele deken kijk dan zie ik een paar kleine foutjes waar ik mijn eigen methode niet heb opgevolgd. Ik heb deze foutjes gecorrigeerd in de kleurkaart verderop in het patroon. Ik ben wel gecharmeerd van deze vierkantjes, omdat ze er mooi ‘zacht’ uitzien, dus als je ze ook leuk vindt kun je ze zeker gebruiken. Ik heb een paar ‘foute’ kleurencombinaties hieronder geplaatst:

 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Granny square (maak 135)

Toer 1 Neem je eerste kleur en haak 5l, sluit met hv in vijfde l vanaf naald om een ring te vormen, 3l (telt als eerste st vanaf hier), 2st in ring (eerste granny cluster gemaakt), 3l, *3st in ring, 3l; herhaal vanaf * nog 2 keer, sluit met hv in eerste st. Knip draad af. [4 clusters met elk 3 st, 4 2l-hoeken]

Toer 2 Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in een hoek l-ruimte, (3l, 2st, 3l, 3st) in dezelfde hoek l-ruimte, 1l, *3st in volgende hoek l-ruimte, 3l, 3st in dezelfde hoek l-ruimte, 1l; herhaal vanaf * nog 2 keer, sluit met hv in eerste st. Knip draad af. [8 clusters met elk 3 st, 4 1l-ruimtes, 4 2l-hoeken]

Toer 3 Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in een hoek l-ruimte, (3l, 2st, 3l, 3st) in dezelfde hoek l-ruimte, 1l, *3st in volgende l-ruimte, 1l, (3st, 3l, 3st) in hoek l-ruimte, 1l, 3st in volgende l-ruimte, 1l; herhaal vanaf * nog 2 keer, sluit met hv in eerste st. Knip draad af. [12 clusters met elk 3 st, 8 1l-ruimtes, 4 2l-hoeken]

Toer 4 Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in een hoek l-ruimte, (3l, 2st, 3l, 3st) in dezelfde hoek l-ruimte, 1l, *3st in volgende l-ruimte, 1l, 3st in volgende l-ruimte, 1l, (3st, 3l, 3st) in hoek l-ruimte, 1l, 3st in volgende l-ruimte, 1l; herhaal vanaf * nog 2 keer, sluit met hv in eerste st. Knip draad af. [16 clusters met elk 3 st, 12 1l-ruimtes, 4 2l-hoeken]

Weef alle eindjes weg.

Plaatsing van motieven

Deze Granny Square deken bestaat uit 135 motieven, 15 rijen van 9. Je kan alle vierkanten van tevoren maken en ze allemaal klaarleggen om je definitieve volgorde te bepalen. Ik heb het echter tijdens het haken bepaald. Ik haakte zo’n 15-20 willekeurige motieven en koos daar dan de motieven voor 1 rij uit. Dit deed ik totdat ik de meeste rijen had vastgehaakt, waarna ik de laatste 2 rijen gerichter motieven ging haken. Op deze manier hoef je niet van tevoren al je hele deken uit te plannen.

Als je mijn methode volgt en het tijdens het haken bepaalt, let dan wel op de verdeling van lichte en donkere motieven. Donkere motieven zijn motieven die bijvoorbeeld Kleur O en P bevatten. Lichte motieven hebben bijvoorbeeld Kleur D en E. Verspreid de motieven over je deken en probeer niet twee donkere of lichte motieven naast elkaar te plaatsen, zowel in een rij als in een kolom.

Hieronder zie je de kleurencombinatie van de deken zoals ik hem heb gemaakt.

Vasthaken

Eerste motief


Hecht de Samenhaak Kleur voor het omranden met een hv aan in een hoek l-ruimte, (3l, 2st, 3l, 3st) in dezelfde hoek l-ruimte, 1l, *(3st in volgende l-ruimte, 1l) totdat je de volgende volgende hoek l-ruimte bereikt, (3st, 3l, 3st) in hoek l-ruimte, 1l; herhaal vanaf * nog 2 keer, (3st in volgende l-ruimte, 1l) totdat je het eerste 3l-cluster bereikt hebt, sluit met hv in eerste st. Knip draad af.

Alle volgende motieven

Herhaal de instructies voor het eerste motief. Let erop dat als je een kant bereikt die vastgehaakt moet worden aan een ander vierkantje je de 1l tussen granny clusters vervangt met een hv in het aangrenzende motief. Vervang de 3l in de hoeken met ‘hv in aangrenzend motief, 1l, hv in volgend aangrenzend motief’. Zet zo alle motieven in de granny square deken vast.

Rand

Toer 1 Hecht de Samenhaak Kleur met een hv in een hoek l-ruimte aan, (3l, 2st, 3l, 3st) in dezelfde hoek l-ruimte, 1l, *(3st, 1l) 3 keer, 1st in volgende hoek l-ruimte, 2st smh in dezelfde hoekruimte en hoek l-ruimte op volgend motief, 1st in dezelfde hoek l-ruimte, 1l; herhaal vanaf * voor elk motief totdat je de volgende hoek van de deken bereikt, (3st, 3l, 3st) in hoek l-ruimte, 1l**, herhaal vanaf * tot ** voor elke kant van de deken, sluit met hv in eerste st. Knip draad af.

Toer 2 Hecht het witte garen met een hv in een hoek l-ruimte aan, (3l, 2st, 3l, 3st) in dezelfde hoek l-ruimte, 1l, *(3st, 1l) totdat je de volgende volgende hoek l-ruimte bereikt, (3st, 3l, 3st) in hoek l-ruimte, 1l; herhaal vanaf * voor elke kant van de deken, sluit met hv in eerste st. Knip draad af.

Toeren 3-4 Herhaal Toer 2.

Weef alle eindes weg en span de deken op maat op. Als je niet weet hoe je moet opspannen, lees dan mijn uitleg hierover!

Diagram

Edging chart rainbow granny NL 1

Diagram 1

Reacties

Michelle
Wat een fantastisch mooie deken! Ik vroeg me af of je me kunt helpen. De bedoeling is dat ik een deken maak van 2 bij 2,5. Maar omdat ik niet weet hoe breed de witte tussenstukken en de rand zijn kan ik niet echt inschatten hoeveel granny squares ik moet maken. Kun jij me helpen? Door bijvoorbeeld de tussenstukken en de rand te meten? February 11, 2024 18:29 - Reageer
Kirsten
Hi Michelle,

ik heb de originele deken niet meer! Maar wat je kan doen is een of twee granny squares maken, daar kan je namelijk alles mee weten:

Maak een granny square met vijf rijen (dat is dus eigenlijk de granny zoals in het patroon + 1 rij witte rand). Neem de breedte hiervan, en je weet hoeveel elke granny incl tussenstuk is. Deel de 2 meter breedte die je aan wil houden door dit getal, dat is het aantal granny's dat in 2 meter past. Trek er dan 1 granny vanaf (je maakt immers 2 rijen rand aan beide kanten dus dat is weer 4 rijen qua breedte wat neerkomt op ongeveer 1 granny square) en je weet hoeveel granny's je in de breedte moet maken. Hoogte idem dito! February 12, 2024 09:05 - Reageer
Reageer
:Amount:x :Name: :Price: