Goedemorgen! Vandaag wil ik met jullie een heel gaaf boek delen wat ik de afgelopen tijd heb mogen uitproberen: Handpoppen haken van Stephanie Trouwborst-Weijers, bekend van CuteDutch! Stephanie heeft haar populaire handpoppatronen gebundeld in dit boek, wat afgelopen jaar is uitgekomen.

Toen ik haar op een beurs sprak over het succes van ‘Handpoppen haken’, kreeg ik een kopie mee om eens uit te proberen. En dat heb ik dus zeker ook gedaan!


Handpoppen

Het boek bevat 13 patronen voor diverse handpoppen. Het overkoepelende thema is ‘boerderij’, dus de patronen variëren van boer tot koe, en van ezel tot kip. Ik heb me zelf aan de koe en ezel gewaagd, met goed resultaat al zeg ik het zelf! Zeker Erik de Ezel kijkt nogal ontdeugend… ;)

Het boek bevat een hoofdstuk met uitleg over de gebruikte haaksteken en randzaken, zoals de manier waarop je garen af- en aan kan hechten. Ik heb het zelf niet nodig gehad, maar ik kan me voorstellen dat het erg handig is voor de beginnende haaksters.

Stephanie heeft de patronen duidelijk opgeschreven. Het aantal steken per ronde staat vermeld, iets wat ik altijd erg prettig vind bij het maken van amigurumi. Het is maar een klein dingetje maar het is een extra check of je het goed doet! Meestal is heel duidelijk hoe de vorm van een onderdeel moet worden. Zo niet, dan staat er meestal een plaatje bij. Wat ik erg prettig vond, was dat er extra tips bij stonden over hoe je de poppen het beste in elkaar kan zetten. Ik maak zelden knuffels waardoor ik op dat gebied een leek ben. Tips zijn dan altijd welkom!

Garen en benodigdheden

De twee patronen die ik heb gemaakt maken voornamelijk gebruik van 2 soorten garens: Scheepjes Catona en Scheepjes Sweethart soft. Scheepjes Catona heb je me al vaker zien gebruiken, dat is een stevig katoengaren wat prima geschikt is voor het maken van amigurumi of in dit geval, hoorntjes, snuitjes en pootjes. Sweetheart soft is daarentegen heel anders. De draad van Sweetheart is veel dikker en zachter, en eenmaal gehaakt vormt het een hele zachte stof. Daarom haak je dus ook de lijfjes daarmee.

Haken met Sweetheart soft vereist wel wat oefening. Omdat het garen heel zacht en ‘fleece-ig’ is, kan je lastig zien in welke steken je steekt. Ik zal toegeven: in het begin is dat echt even wennen, en steek je nog wel eens een paar keer mis. Als je eenmaal de eerste paar rijen hebt gehaakt krijg je de slag wel te pakken hoor, ook op basis van tast kan je daarna vrij snel de steken herkennen. Een groot voordeel is ook dat een steekje meer of minder niet opvalt in het haaksel, omdat dat verdoezeld wordt door de zachte laag van de Sweetheart. Omdat je met een 5.0mm haaknaald aan de slag gaat is het geen priegelwerk gelukkig!


Het eindoordeel? Zeker weten een aanrader als je op zoek bent naar patronen voor kindercadeautjes en speelgoed! De Koe en Ezel gaan zeker in de smaak vallen en waren tijdens het haken al geclaimd door de 2-jarige praktijktester. Het Sweetheart garen gebruiken vereist wat oefening maar ach, de zachtheid maakt een hoop goed. ‘Handpoppen haken’ is o.a. te koop via Stephanie’s website Cutedutch. Veel haakplezier!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer