Als je mijn vorige post hebt gelezen, dan weet je dat ik bezig was met mijn Catona Colour Pack. Deze doos openen is een van de kleine vreugdes in het leven wat mij betreft. Maar net zo belangrijk is wat je met het garen in de doos doet! Mijn laatste post eindigde met het combineren van alle kleine Scheepjes Catona bolletjes. Misschien vroeg je je af waarom? Nou, het idee ontstond eigenlijk vorig jaar, toen ik dit motief voor de opening van de nieuwe winkel van Creahuys 41 ontwierp.

Plannen is belangrijk

Toen ik deze motieven voor de workshop ontwierp, gebruikte ik mijn restjes. Ik wist toen al dat ik een deken met dit motief wilde maken. Maar voor een groot project heb je iets meer planning nodig.

Ik begon met het combineren van alle kleuren zodat het contrast tussen de binnenste en buitenste kleur aanwezig was (maar nog wel dezelfde kleur waren), en schreef alle combinaties op (en digitaliseerde ze - die les heb ik reeds geleerd). Ik liet ook wat wiskunde los op hoeveel motiefjes ik kon maken met elke combinatie, hoe groot een motief werd, en hoe ik dus de motieven optimaal kon plaatsen zodat de deken zo groot mogelijk werd met de kleuren en hoeveelheden die ik tot mijn beschikking had. Niet al te moeilijk, maar wel belangrijk om van tevoren een inschatting van te maken.

Daarnaast had ik een grof idee hoe ik de kleurenplaatsing ging aanpakken. Het is altijd maar de vraag of de combinaties in het echt net zo mooi zijn als op papier of in je hoofd, maar soms moet je maar gewoon doorgaan en op je onderbuikgevoel vertrouwen.

Nadat alles gepland en uitgetekend was ging ik aan de slag met de motieven. Een geluk bij een ongeluk is dat de huidige tijden me de kans gaven om elke ochtend in onze virtuele meetings een motiefje of twee te haken, en soms ook nog een paar in de middagvergaderingen. Ik luister toch voornamelijk en als mijn handen bezig zijn dan pik ik dubbel zoveel op.

Na het plannen komt het spelen

Ik kon niet gelijk overgaan op vasthaken dus de motieven waren even een tijdje 'wild'. Ik wilde ze wel op kleur sorteren maar dat is nogal een breed begrip als je met alle kleuren van de regenboog haakt. Dus ik heb me goed vermaakt met het samenstellen van alle kleurencombinaties voordat ik ze ging vasthaken.

Wie houdt er nou niet van een gezonde dosis roze, oranje en geel?

Of een oase van Lotusbloemen in groen en blauw?

Het proces

Het spelen met de kleuren gaf me een richting en een idee van hoe ik dit wilde aanpakken en welke motieven mooi uitkwamen naast elkaar. De foto hierboven was middenin het kleurenproces. Alle motieven lagen op tafel (die tegen het bureau aan was geschoven omdat het anders net niet paste), ik bukte mezelf een hernia om bij de voorste rijen te komen en twijfelde op dit punt lichtelijk aan mijn gezonde verstand om met dit project te beginnen. Good times.

Ik ben uiteindelijk voor dezelfde strategie gegaan als bij mijn Borealis deken. Eerst maakte ik de lossen kleurengroepen, en bij de randen van die groepen ben ik motieven om gaan wisselen. Zo is de overgang van kleur naar kleur heel geleidelijk, en krijg je een bijna vloeibare regenboog.

Bij het eindresultaat heb ik eigenlijk maar op 1 ding echt gelet: er mochten geen twee dezelfde motieven naast elkaar liggen. Zoals je in de foto hierboven ziet had ik dus nog wel wat wisselingen te gaan.

Voor mijn huidige deken komt er nog een rand om alle motieven, maar ik ga absoluut deze deken nog een keer maken en dan een manier vinden om alle motieven al met elkaar te verbinden. De deken word dan wel wat kleiner, maar de kleuren zo bij elkaar schetsen toch een prachtig plaatje? Ik heb al een Colour pack klaarliggen voor die variant... Nu alleen nog wat meetings inplannen.

Waar koop je zo'n Colour pack?

Wil jij ook zo'n Catona Colour pack? Kijk dan even bij je lokale Scheepjes verkoper, of bestel het online bij:

Reacties

Else
Ooh.... zo lief..... nu maar wachten op het patroon kijken of ik dat ook kan maken en vooral het in elkaar zetten..... mooi September 23, 2020 07:29 - Reageer
Reageer