Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Borealis deken

20.Dec.17 / Kirsten Ballering

De Borealis deken is een feestje om te zien! De motieven lijken op kleine sneeuwvlokjes in de verschillende kleuren van het Noorderlicht. De deken wordt vastgehaakt en omrand met wit, waardoor de kleuren nog meer naar voren springen. De deken is 90 x 120 cm groot en is gemakkelijk naar jouw wensen aan te passen. Het patroon bevat geschreven instructies en haakdiagrammen, en is geschikt voor gevorderde haaksters.

Het patroon voor de Borealis deken is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Stone Washed (78% katoen, 22% acryl, 50 gr/130 m)
 • Kleur A: 821 Pink Quartzite x 5 bollen
Scheepjes River Washed (78% katoen, 22% acryl, 50 gr/130 m)
 • Kleur B: 942 Steenbras x 2 bollen
 • Kleur C: 943 Mekong x 2 bollen
 • Kleur D: 944 Nile x 2 bollen
 • Kleur E: 946 Mississippi x 2 bollen
 • Kleur F: 949 Yarra x 2 bollen
 • Kleur G: 952 Rhine x 2 bollen

Shop het garen

Je kan het garen bij je lokale Scheepjes retailer kopen, of bij webshops zoals:

Haaknaald

3,5 mm.

Afmetingen

Een opgespannen deken meet 90 x 120 cm.

Stekenverhouding

Een ongeblockt motiefje meet 10 cm in diameter.

Notities

 • Alle toeren bij het volledige motief en vasthaken/rand worden aan de VK gehaakt.
 • Let op dat bij de eerste twee rijen van het halve motiefje je in rijen werkt in plaats van in toeren. Je werkt elke toer/rij, behalve Rij 2 van het halve motiefje aan de VK (zie diagram).

Afkortingen

 • 2st smh: 2 stokjes samenhaken
 • AK: achterkant
 • dst: dubbel stokje
 • hst: half stokje
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • l-ruimte: lossenruimte
 • s(tn): steek/steken
 • st: stokje
 • v: vaste
 • VK: voorkant

Kleurindeling

Voor deze deken heb ik de kleuren willekeurig gekozen. De enige regel die ik daarbij aanhield was dat ik een kleur niet tweemaal gebruik in een motief.

Voor de layout van de motieven heb ik drie verschillende stapels gemaakt: 1) De rode stapel. Dit waren de motieven die voornamelijk rood, roze en oranje waren, met af en toe een van de andere kleuren. 2) De blauwe stapel. Deze motieven waren voornamelijk blauw, paars en magenta. En 3) de gemengde stapel met alle motieven die niet in de twee vorige stapels vielen. Probeer ongeveer 30 stuks van elke stapel te maken, zolang je maar 90 motieven in totaal maakt.

 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Motief (maak 90)

Maak een magische ring met Kleur A.

Toer 1 (VK) 6v in magische ring, hecht niet af. Ga direct door met Toer 2. [6 v in ring]

Toer 2 1v in eerste v, 3l, *1v in volgende v, 3l; herhaal vanaf * nog 4 keer, hv in eerste v, hecht af. [6 v, 6 3l-open]

Toer 3 Hecht met tweede kleur aan met hv in 3l-ruimte, 2l, (1st, 3l, 2st smh) in dezelfde l-ruimte, (2st smh, 3l, 2st smh) in elke l-ruimte rondom, sluit met hv in top van eerste st. Hecht af. [12 2v smh, 6 3l-open]

Toer 4 Hecht een derde kleur aan met een hv tussen twee samengehaakte st, 1v in dezelfde ruimte, 3l, 6st in volgende 3l-ruimte, 3l, *1v tussen volgende twee samengehaakte st, 3l, 6st in volgende 3l-ruimte, 3l; herhaal vanaf * nog 4 keer, Sluit met hv in eerste v, hecht af. [6 6st groepen, 12 3l-open, 6 v]

Toer 5 Hecht een vierde kleur aan met een hv in een 3l-ruimte vóór een 6st cluster, 1v in dezelfde ruimte, 1v in elk van volgende 6 st, 1v in 3l-ruimte, 4l, *1v in volgende 3l-ruimte, 6v, 1v in volgende 3l-ruimte, 4l; herhaal vanaf * nog 4 keer, sluit met hv in eerste v. Hecht af. [48 v, 6 4l-open]

Half motief (maak 12)

Maak een magische ring met Kleur A.

Rij 1 (AK) 4v in magische ring, 1l, keer om. [4 v in ring]

Toer 2 (VK) 1v in eerste v, *3l, 1v in volgende v; herhaal vanaf * nog 2 keer, hecht af. [4 v, 3 3l-open]

Toer 3 (VK) Hecht de tweede kleur aan met hv in eerste v van vorige toer, 3l, (2st smh, 3l, 2st smh) in elk van volgende 3l-ruimtes, 1st in laatste v, hecht af. [2 st, 6 2st smh, 3 3l-open]

Toer 4 (VK) Hecht de derde kleur aan met hv in top van 3l van vorige toer, 1v in dezelfde st, *3l, 6st in 3l-ruimte, 3l, 1v tussen volgende twee samengehaakte st; herhaal vanaf * nog 2 keer eindigend met de laatste v in het st van de vorige toer. Hecht af. [3 6st groepen, 6 3l-open, 4 v]

Toer 5 (VK) Hecht de vierde kleur aan met hv in eerste v van vorige toer, 1v in dezelfde v, 4l, 1v in 3l-ruimte, 6v, 1v in volgende 3l-ruimte, 4l, *1v in 3l-ruimte, 6v, 1v in volgende 3l-ruimte, 4l; herhaal vanaf * nog 1 keer, 1v in laatste v. Hecht af. [23 v, 4 4l-open]

Vasthaken - Kleurindeling

Neem de rode stapel en plaats ze afwisselend in kolommen van 8 en 7 motieven. Neem vervolgens de gemengde stapel en plaats ze rechts van de rode motieven waarbij je weer 8 en 7 motieven per kolom afwisselt. Pak als laatste de blauwe stapel en leg ze rechts van de gemengde stapel. Nu ga je motieven wisselen per groep. Pak 2 of 3 motieven van de blauwe rijen en leg ze in de rode rijen en andersom, en wissel 3 of 4 motieven van zowel de rode als blauwe stapel in de gemengde stapel. Zo loopt het kleurverloop van je deken wat organischer. Blijf wisselen totdat je blij bent met de indeling. Vul de gaten aan de zijkant op met de halve motieven. Als je meer sturing nodig hebt, kijk dan voor een voorbeeld naar de afbeelding hieronder.

Als je hiermee klaar bent, neem dan een foto van het geheel en plaats de motieven in rijen op elkaar. Knoop ze aan elkaar met een touwtje zodat je de volgorde niet per ongeluk kan veranderen.

Eerste volledige motief vasthaken

Neem het eerste volledige motief. Hecht Kleur A met een hv in de eerste v na een 4l-ruimte aan, 1v in dezelfde s, 7v, 4l, sla 4l-ruimte van Ronde 5 over, *8v, 4l, sla 4l-ruimte van Ronde 5 over; herhaal vanaf * nog 4 keer, sluit met hv in eerste v. Hecht af.

Overige volledige motieven vasthaken

Herhaal het vasthaken zoals hierboven omschreven, maar hecht het motief aan aangrenzende motieven door een hv in de aangrenzende 4l-ruimtes te maken nadat je 2l van de 4l hebt gehaakt.

Herhaal dit voor alle volledige motieven.

Halve motieven vasthaken

Begin in de rechterhoek van de platte kant van het halve motief. Hecht Kleur A met hv in laatste v van Rij 5 en haak 17v gelijkmatig verdeeld over de lange kant van het motief. Als je bij de andere hoek van de platte kant aankomt ga je door met vasthaken zoals je voor de volledige motieven hebt gedaan door de motieven in de 4l-ruimtes vast te haken met een hv.

Rand

Ronde 1 (VK) Hecht Kleur A in rechteronderhoek aan met hv in hoekruimte, 2l, 1hst in l-ruimte, 17hst, 2hst in l-ruimte, 1hst in hv, 2hst in l-ruimte, 8hst, *2hst in l-ruimte, 1hst in hv, 2hst in l-ruimte, 17hst, 2hst in l-ruimte, 1hst in hv, 2hst in l-ruimte, 8hst; herhaal vanaf * nog 4 keer, 2hst in l-ruimte, 4l, roteer deken 90 graden, hecht niet af.

1dst in de zijkant van hst, 1dst in l-ruimte, 2st, 2hst, 4v, 4v in l-ruimte, *4v, 2hst, 1st, 2st smh in laatste v van dit motief en eerste v van volgend motief waarbij je 2 l-ruimtes overslaat, 1st, 2hst, 4v, 4v in l-ruimte; herhaal vanaf * nog 6 keer, 4v, 2hst, 2st, 2dst in l-ruimte, 2l, roteer deken 90 graden, hecht niet af.

4hst in de zijkant van laatste dst, *2hst in l-ruimte, 8hst, 2hst in l-ruimte, 1hst in hv, 2hst in l-ruimte, 17hst, 2hst in l-ruimte, 1hst in hv; herhaal vanaf * nog 4 keer, 2hst in l-ruimte, 8hst, 2hst in l-ruimte, 1hst in hv, 2hst in l-ruimte, 17hst, 2hst in l-ruimte, 2l, roteer deken 90 graden, hecht niet af.

2v in l-ruimte, 4v, 2hst, 1st, 2st smh in laatste v van dit motief en eerste v van volgend motief waarbij je 2 l-ruimtes overslaat, *1st, 2hst, 4v, 4v in l-ruimte, 4v, 2hst, 1st, 2st smh in laatste v van dit motief en eerste v van volgend motief waarbij je 2 l-ruimtes overslaat; herhaal vanaf * nog 6 keer, 1st, 2hst, 4v, 2v in l-ruimte, 2l, sluit met hv in top van 2l, hecht niet af.

Deze eerste randtoer is chaotisch. En complex. Stekenaantallen gaan het hier niet duidelijker maken, en een foutje is zo gemaakt. Maak je daar niet te druk om: Ik vind het belangrijker dat je rand plat ligt, dan dat je tot op de steek het randpatroon volgt. Ga dus op je gevoel af als je af en toe denkt dat er ergens een steek bij moet, of juist af moet. De rest van de rand bestaat uit ‘simpele’ rijen halve stokjes, dus je hebt wat smokkelruimte.

Ronde 2 (VK) 2l (telt als s), 1hst in elke s langs lange kant, (4hst, 2l, 1hst) in hoek l-ruimte, 4hst, *5hst, 6v, 5hst, 1st, sla 2st smh over, 1st; herhaal vanaf * nog 6 keer, 5hst, 6v, 9hst, (1hst, 2l, 1hst) in hoek l-ruimte, 1hst in elke s langs lange kant, (1hst, 2l, 1v) in hoek l-ruimte, 3v, 5hst, 1st, sla 2st smh over, 1st, 5hst, *6v, 5hst, 1st, sla 2st smh over, 1st, 5hst; herhaal vanaf * nog 6 keer, 3v, 1v in l-ruimte, 2l, 1hst in l-ruimte, sluit met hv in top van 2l, hecht niet af.

Ronde 3 (VK) 2l (telt als s), 1hst in elke s rondom, (1hst, 2l, 1hst) in elke hoek l-ruimte. Sluit met hv in top van 2l, hecht af.

Werk alle losse eindes weg en span deken op maat op.

Diagram

Volledig motief

Diagram 1

Half motief

Diagram 2

Rand

Diagram 3

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: