Nat blocken (opspannen) van haakwerk

Nat blocken oftewel opspannen is een van de drie methodes voor handwerk (zie gerelateerde artikelen hieronder). Het is de meest grondige methode die in mijn optiek het beste resultaat geeft. Daarnaast de veilige keuze is als je niet zeker weet wat je garen aankan. Je kan nat blocken dus gebruiken voor elk type garen. Zorg er wel voor dat je het garen niet agiteert (wrijft of wringt) als je het tussen de handdoeken oprolt. Zo blijft het het mooiste.

Gerelateerde artikelen:

Benodigde materialen

Benodigd:

Blockmatten waarop je je werk vastpint. Dit kunnen prachtige stevige matten van KnitPro zijn, maar je kan ook die puzzel foammatten met cijfers erop gebruiken. Ietsje dunner, ook ietsje goedkoper. Net wat je wil!

T-spelden. Technisch gezien kan je ook met kopspelden af, maar T-spelden zijn steviger en gemakkelijker vast te zetten en op te pakken. Zorg wel dat ze altijd van roestvrij staal gemaakt zijn! Ze zijn te koop op Habbedash.

Eucalan, een wolwasmiddel wat je niet uit hoeft te spoelen (Verkrijgbaar bij webshops zoals Habbedash of Caro’s atelier).

Daarnaast heb je een emmer en een paar oude handdoeken nodig.

Handig om te hebben:

Blockdraden waarmee je kantpatronen makkelijk in één keer kan blocken (ook verkrijgbaar bij webshops zoals Habbedash of Caro’s atelier).
Regenboog blockers om het opspelden te versnellen door meerdere spelden in een keer te plaatsen (verkrijgbaar bij Habbedash of Caro’s atelier).

Hoe gaat nat blocken in zijn werk?

Stap 1. Neem je handwerk en laat het 15-30 minuten in een emmer of gootsteen met koud water weken, zodat het garen het water kan opnemen. Als je wil kan je een beetje Eucalan in het water toevoegen. Eucalan is een product waar Lanoline aan toe is gevoegd, iets wat bij het verwerken van natuurlijke vezels grotendeels uit het garen wordt gehaald. Het brengt wat zacht- en soepelheid terug in je garen en ruikt waanzinnig goed. Het weken van het garen helpt je ook om overtollige verfstoffen te verwijderen. Eucalan hoef je bovendien niet uit te spelen, dus gewoon lekker laten weken!

Stap 2. Haal na het weken je handwerk uit het water. Druk voorzichtig het meeste vocht eruit, en leg het werkje tussen twee oude handdoeken in.

Stap 3. Rol het item nu voorzichtig op. Wring de rollen niet uit, maar druk het geheel voorzichtig plat om overtollig water eruit te drukken. Je wil je handwerk eigelijk van ‘doorweekt’ naar ‘heel vochtig’ brengen. Het gewicht van de handdoeken drukt het meeste van het water er al voor je uit.

Stap 4. Neem je blockmatten en spelden. Speld je item in vorm op je strijkplan of je blockmatten. Als je kantachtige steken zoals picots of schelpen in je patroon hebt, speld deze mooi op zodat ze goed zichtbaar zijn. Je mag je werkje best een beetje uitrekken, maar zorg dat je het niet zover uitstrekt dat je garen echt ‘pieken’ gaat vormen. Deze blijf je namelijk naderhand zien.

Als je iets opspant wat in het rond is gehaakt of twee lagen heeft zoals een vest of truitje, zorg dan dat het plat ligt bij de zomen zodat je geen kreukels krijgt in de voor- of achterkant. Als je vaak grotere stukken opspant, gaan blockdraden je gigantisch veel tijd besparen. Dit zijn grote flexibele draden die je door je handwerk rijgt en met een paar spelden vastzet. Ik heb deze draden gebruikt voor deze shawl, zoals je op de foto hieronder ziet.

Stap 5. Laat je item gedurende 24 uur (of langer als het nog nat aanvoelt) drogen. Haal het pas los als het volledig opgedroogd is! Je zal zien dat opspannen een gigantisch verschil maakt. Kijk maar eens naar het eindresultaat!

(Het patroon is de Feather and Fan shawl).

Reacties

Petra
Jaren geleden had ik voor het opspannen van haakwerk een houten raam met daarin horregaas gespannen. Dit droogt sneller dan op een dichte ondergrond. Bij mooi weer kun je het ook buiten tussen twee stoelen leggen. Voor klein werk is een stijkplank overigens ook heel geschikt. April 30, 2020 14:10 - Reageer
Mireille Velghe
Wat met een dikke trui? En doe je het natblocken voor je de stukken aan elkaar maast of als de trui helemaal in elkaar zit?
Groetjes Mireille November 21, 2021 16:23 - Reageer
Kirsten
Hi Mireille,

goede vraag! Dat kan je op twee manieren aanvliegen. In losse delen. of aan een stuk. Als je het in losse delen opspant, zorg dan dat je de delen bij benadering even groot/losjes opspant. Je wil niet dat een mouw opeens 10cm langer is, zeker niet als je ze nog langs de naden moet vastnaaien. Alhoewel het in theorie natuurlijk geen verschil zou maken, is het wel lastig om dan twee gelijke mouwstukken vast te naaien omdat het anders 'oogt'.

Als je de trui in een stuk opspant, let er dan op dat je de trui zoveel mogelijk plat neerlegt en op de naden en randen vastspeldt. Het zal wat langer duren om het stuk te drogen, omdat het twee lagen zijn. Het mooie hiervan is dat je wel het eindresultaat opspant, dus inclusief naden, boorden etc. en je dus echt naar je eindresultaat toewerkt.

Beide methodes zijn dus mogelijk! Ik denk dat je moet kiezen wat voor jou qua ruimte en tijd het lekkerste werkt. November 22, 2021 10:00 - Reageer
Reageer