Gerelateerde artikelen:


Stoomblocken

Stoomblocken oftewel opspannen is de derde en beruchtste manier om handwerk te blocken (zie de gerelateerde artikelen). Ik zeg expres ‘berucht’, want als je het niet goed doet kan je je handwerk goed verknoeien. Maar als je het goed doet, kan het de uitkomst zijn om je woelige projectje in bedwang te krijgen!

Ok, waar moet je dan op letten bij stoomblocken? Allereerst, het is agressief. Stoom is heet en daardoor best heftig voor je garen. Dus gebruik dit zeker niet op delicate garens zoals zijde. Het is echter perfect als je koppige vezels zoals katoen en acryl hebt. Gebruik je gezonde verstand!

Ten tweede, je moet echt oppassen met je stoomstrijkijzer. Als je kopspelden gebruikt met zo’n gekleurde kop en je komt er met je stoomstrijkijzer tegenaan, dan smelten ze. En met een beetje pech smelten ze precies over je handwerk heen, wat je er nooit meer uit gaat krijgen.

Ten derde, stoomblocken wordt vaak afgeraden voor acryl omdat acryl ook kan smelten. Echter, als je dit heel voorzichtig doet kan je dat smelten in je voordeel laten werken. Dit noemen ze het ‘killen’ van je vezel. Door heel voorzichtig het acryl te laten smelten doet het hopelijk precies wat je will (meestal plat liggen). Het lastig is dat je maar 1 kans hebt om het goed te doen – opletten dus!

Over het algemeen kan je stoomblocken prima gebruiken voor katoenen garens. Katoen is ontzettend stevig en kan heel veel hebben. Ik gebruik deze methode altijd om mijn onderzetters en pannenlappen mooi plat te krijgen. Als een vuistregel hou ik aan dat datgene wat ik normaliter ook in een 90-graden was zou kunnen doen, ook wel wat stoom kan hebben.

Benodigde materialen

Benodigd:

Blockmatten waarop je je werk vastpint. Dit kunnen prachtige stevige matten van KnitPro zijn, maar je kan ook die puzzel foammatten met cijfers erop gebruiken. Ietsje dunner, ook ietsje goedkoper. Net wat je wil!

T-spelden. Technisch gezien kan je ook met kopspelden af, maar T-spelden zijn steviger en gemakkelijker vast te zetten en op te pakken. Zorg wel dat ze altijd van roestvrij staal gemaakt zijn! Ze zijn te koop op Habbedash.

Eucalan, een wolwasmiddel wat je niet uit hoeft te spoelen (Verkrijgbaar bij webshops zoals Habbedash of Caro’s atelier).

Daarnaast heb je een strijkijzer en een strijkplank of blockmatten nodig.

Handig om te hebben:

Blockdraden waarmee je kantpatronen makkelijk in één keer kan blocken (ook verkrijgbaar bij webshops zoals Habbedash of Caro’s atelier).
Regenboog blockers om het opspelden te versnellen door meerdere spelden in een keer te plaatsen (verkrijgbaar bij Habbedash of Caro’s atelier).

Hoe block je met stoom?

Stap 1. Speld je item in vorm op je strijkplank of je blockmatten. Als je picots of schelpen in je patroon hebt, speld deze mooi strak op zodat ze goed uitkomen in je patronen. Je mag je werkje best een beetje uitrekken, maar zorg dat je het niet zover uitstrekt dat je garen echt ‘pieken’ gaat vormen.

Stap 2. Zet je stoomstrijkijzer op de constante stoomstand en hou hem ongeveer 5 cm boven je werkje. Zorg dat je je spelden niet raakt! Als je het lastig vind om in puntjes te komen, til je ijzer dan een beetje op en geef een stoomstoot. Stoom in intervallen van 10-20 seconden en voel regelmatig aan je werkje. Het mag best heet zijn, maar niet zo heet dat je het niet aan kan raken (raak niet de spelden aan, die zijn zeker gloeiend heet!).

Als je werkje de gewenste vorm heeft laat de spelden dan nog even zitten terwijl je het laat afkoelen. Als je werkje afgekoeld is haal dan pas de spelden eruit. Je werkje zou nu mooi plat moeten liggen. Zo niet, block dan nog een keer. Als het daarna nog niet goed blijft liggen dan ga je er met stoomblocken waarschijnlijk niet komen, dus nog een keer blocken heeft dan niet zoveel zin.

Let op: Als je je acryl ‘weg ziet smelten’ dan zit je veel te dicht op je handwerk, en stop dan direct.

Stap 3. Laat je werkje zo’n 30 minuten afkoelen en haal de spelden eruit.

(Het patroon uit het voorbeeld is de Roller coaster.)

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer