Sprayblocken

Sprayblocken oftewel opspannen is een van de drie methoden om je handwerk te blocken (zie gerelateerde artikelen). Het lijkt qua methodiek op natblocken, echter je dompelt niet je hele werk onder. Het is een vrij snelle methode. Let er wel op dat je met sprayblocken geen overtollige verfstoffen weghaalt zoals bij natblocken, en je dus niets doet tegen de kans op doorlopen van kleuren. Zorg daarom ook dat je een colour catcher doekje gebruikt bij je eerste was.

Gerelateerde artikelen:

Benodigde materialen

Benodigd:

Blockmatten waarop je je werk vastpint. Dit kunnen prachtige stevige matten van KnitPro zijn, maar je kan ook die puzzel foammatten met cijfers erop gebruiken. Ietsje dunner, ook ietsje goedkoper. Net wat je wil!

T-spelden. Technisch gezien kan je ook met kopspelden af, maar T-spelden zijn steviger en gemakkelijker vast te zetten en op te pakken. Zorg wel dat ze altijd van roestvrij staal gemaakt zijn! Ze zijn te koop op Habbedash.

Eucalan, een wolwasmiddel wat je niet uit hoeft te spoelen (Verkrijgbaar bij webshops zoals Habbedash of Caro’s atelier).

Daarnaast heb je een sprayflacon nodig met een vernevelkop.

Handig om te hebben:

Blockdraden waarmee je kantpatronen makkelijk in één keer kan blocken (ook verkrijgbaar bij webshops zoals Habbedash of Caro’s atelier).
Regenboog blockers om het opspelden te versnellen door meerdere spelden in een keer te plaatsen (verkrijgbaar bij Habbedash of Caro’s atelier).

Hoe kan je sprayblocken?

Stap 1. Speld je item in vorm op je strijkplan of je blockmatten. Als je picots of schelpen in je patroon hebt, speld deze mooi op zodat ze goed uitkomen in je patronen. Je mag je werkje best een beetje uitrekken, maar zorg dat je het niet zover uitstrekt dat je garen echt ‘pieken’ gaat vormen die je later blijft zien. Ik heb voor deze tutorial een vierkantje gebruikt waarvan ik wilde dat het 19 x 19cm werd. Na het haken was het 18cm in hoogte en breedte, maar het had nogal wat kreuken en een gekke vorm, dus er zat genoeg rek in om hem op 19 x 19cm vast te spelden. Als je veel spelden moet steken zoals bij dekens of grote shawls zijn blockdraden echt je redding!

Stap 2. Als je Eucalan gaat gebruiken, doe dan een beetje in je plantenspuit en vul vervolgens je plantenspuit met water. Zet hem op de vernevelstand en spray het mengsel over je werkje heen totdat het goed nat is. het hoeft niet doorweek te zijn, maar zorg dat je vezels in ieder geval goed vochtig zijn. Bij twijfel spuit je hem gewoon nog een keer in. Het is maar water!

Stap 3. Laat je werkje liggen tot het volledig droog is. Dit kan wel 24 uur of langer duren, afhankelijk van je vezels. Zwaardere en dikkere garens doen er langer over om te drogen dan dunne garens of acrylgarens. Nadat het droog is kan je hem loshalen. je voelt direct verschil in soepelheid en zachtheid!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer