Omgeslagen steken
Omgeslagen steken zijn precies zoals de naam al aangeeft blokjes van steken waarvan er een of meerdere om de rest heen geslagen zijn. Ze worden niet zo heel vaak gebruikt. Naar mijn mening is dat zonde, want ze zien er best leuk uit! Ik geef mijn omgeslagen steken graag wat extra volume door een dubbele omslag te gebruiken. Zo springen ze er nog meer uit!
Omgeslagen steek stekenmeervoud
Het stekenmeervoud voor omgeslagen steken zijn 3+1 steek. Dat betekent dat als je wil uitrekenen hoeveel steken je nodig hebt om mee te beginnen, je een meervoud van 3 pakt en daar nog 1 steek bij optelt. Een voorbeeld: 72 x 3 steken = 216. Tel daar nog 1 steek bij op en je komt op 217 uit (toevallig het stekenaantal waarmee we de Regenboog Sampler Deken 2 haken). Je kan ook kortere strepen haken, door bijvoorbeeld 48 x 3 = 144, + 1 = 145 steken te nemen.
Omgeslagen steek uitleg
Eerste rij
Hecht je kleur met een hv in de eerste steek aan. Haak drie l (telt als eerste st) en maak een st in de volgende steek (foto 1). Sla de volgende steek over en maak twee st (foto 2).
Haak je omgeslagen steek als volgt: Sla draad om, steek je naald in de overgeslagen steek twee steken terug, sla je draad weer om en haal een lus op. Sla weer om en steek je naald weer in dezelfde steek. Sla nogmaals om en haal weer een lus op (foto’s 3-8). Zorg dat je al je lussen goed optrekt tot de bovenkant van je steek zodat ze niet zo strak zijn. Sla nu nog een keer om, en haal je lus door alle lussen op je naald (foto 9). Omgeslagen blokjes zien er op het eerste gezicht een beetje scheef uit. Dat trekt vanzelf bij.
Ga door met blokjes maken door steeds een steek over te slaan, dan twee st te haken en een omgeslagen steek in het overgeslagen stokje te haken. Als je nog twee steken op je rij over hebt maak je twee stokjes in de laatste twee steken en knip je je draad af (foto’s 10-12). Draai je deken om.
Tweede rij (normale manier)
De normale manier om met je omgeslagen steken door te gaan is precies zoals je de eerste rij ook haakt. Dus je hecht je nieuwe kleur aan met drie lossen, maakt daarna nog een st en begint met het overslaan van de volgende steek, dan twee stokjes en een omgeslagen st, en zo door. Als je nog twee steken in je rij hebt dan maak je daar twee stokjes in (foto’s 13-18).
Tweede rij (alternatieve manier)
In het Regenboog Sampler Patroon gaf ik al aan dat ik het liefst rij 2 en daarop volgende rijen wat aanpas, zodat de omslagen mooier uitlijnen. Het is een kleine aanpassing, maar hij helpt in mijn optiek wel.
Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste steek, haak drie l die tellen als eerste st en haak daarna nog een st in de volgende steek. Nu ga je in plaats van een steek over te slaan gelijk door met het eerste blokje: haak twee stokjes in de volgende twee steken (foto 19), en haak daarna je omgeslagen steek in dezelfde ruimte als het tweede van de vier stokjes die je tot nu toe hebt gehaakt. (foto 20) Je slaat dus geen steek over voor het eerste blokje.
Ga voor je volgende blokjes door zoals in rij 1, dus sla wel een steek over, haak twee st en dan een omgeslagen steek in de overgeslagen steek. Als je bij de laatste drie steken van de rij uitkomt, sla dan na het laatste blokje een steek over (om te compenseren voor de steek die je niet oversloeg voor het eerste blokje), en haak een st in elk van de twee laatste steken. Je hebt effectief alle blokjes op deze rij een steekje opgeschoven t.o.v. de eerste rij.
Je ziet in foto 21 hoe de omgeslagen steken net iets beter uitlijnen dan in foto 18.
Reacties
Wees de eerste die reageert op dit bericht!