Welkom bij de Meghan’s moment MAL! Deze MAL is georganiseerd door Scheepjes en mijzelf om de aanstaande bruiloft van de Britse Prins Harry en Meghan te vieren. Want er is nou eenmaal geen beter excuus om een klassiek en elegant project te maken, toch? Vanaf 3 april gaan we aan ons eigen kroonstuk werken. Het patroon is de bruidssjaal, een elegante sjaal die gehaakt is met dubbeldraads garen en kraaltjes. Je kan op je eigen tempo aan de shawl werken. Wanneer het paar dan trouwt op 19 mei kunnen we onze Meghan Moments aan elkaar laten zien, en dragen!

De originele shawl waar het allemaal mee begon

Het verhaal achter de bruidssjaal

Zoals je misschien weet zit er een klein verhaal achter de bruidssjaal. Het was namelijk de sjaal die ik heb ontworpen voor mijn eigen bruiloft, een jaar geleden. En alhoewel wij trouwden in Juni, was dat natuurlijk geen garantie voor zon. Ik was vastbesloten om de perfecte shawl te vinden voor bij mijn trouwjurk, maar na heel veel bruidswinkels afgelopen te zijn had ik nog steeds geen mooie sjaal gevonden. Juni kwam dichterbij en daarom besloot ik hem zelf maar te haken. De foto’s hierboven zijn mijn eigen trouwfoto’s. Ik voelde me echt een prinses op die dag, mijn eigen #MeghanMoment!

Meghan’s moment

Waarom heet de MAL dan Meghan’s moment? Nou, ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat Meghan degene gaat zijn die in de kijker staat, die dag. het is háár moment! De koninklijke bruiloft mag dan wel een Britse aangelegenheid zijn, maar de MAL is zeker niet alleen voor Britten. Meghan is Amerikaans, en deze dag wordt door de hele Gemenebest gevierd. Australië, Barbados, Nieuw Zeeland, Canada en veel andere landen zullen dus meedoen aan de festiviteiten! Zelfs als je niet in een van deze landen woont maar van series zoals The Crown op Netflix houdt, dan is dit een MAL voor jou.

De sjaal is natuurlijk ontworpen voor een bruiloft, maar dat betekent niet dat je hem ook niet voor andere gelegenheden kan maken. Het is natuurlijk geen shawl die je omdoet als je boodschappen gaat halen, maar hij kan wel prachtig staan bij een chique dineetje of als je naar het theater gaat. Je hebt eigenlijk geen specifieke reden nodig om hem te maken – gewoon mee willen doen met de MAL is al genoeg!

Shawl: Alpaca Rhythm 657 Charleston met Toho trans-lustered teal

Meghan’s Moment MAL – Veelgestelde vragen

Waar kan ik het patroon vinden?

Je kan het patroon voor de bruidssjaal hier vinden. Het is een gratis patroon op mijn blog, maar ik heb ook een gestylde en printvriendelijke versie samengesteld die je in mijn shop kan vinden. De informatie in beide patronen is hetzelfde, dus je mist niets als je de gratis versie gebruikt. Als je de betaalde versie koopt, help je me natuurlijk wel om in de toekomst ook patronen te ontwikkelen.

Wanneer start de MAL?

We beginnen op 3 april 2018. Je kan je shawl op je eigen tempo haken, want het patroon is al online beschikbaar. De bruiloft vindt plaats op 19 mei, dus dat geeft je ruim 6 weken om iets moois te haken. Het patroon blijft daarna ook gewoon beschikbaar.

Ik ben een beginnende haakster. Hoe moeilijk is dit patroon?

As je een beginnende haakster bent raad ik je juist aan om mee te doen. Het haakpatroon zelf bestaat uit lossen, vasten en kraalvasten die uitgelegd zijn in het patroon. Je werkt samen met andere beginners en gevorderde haaksters, dus er is genoeg ruimte om vragen te stellen en nieuwe technieken te leren.

Wat heb ik nodig voor de sjaal?

Je hebt nodig:

  • 8 bollen Scheepjes Alpaca Rhythm, een kantgaren. We gebruiken het dubbeldraads voor deze MAL.
  • 4,5mm haaknaald
  • Ongeveer 2000 kralen (meer informatie hieronder)
  • Een naald om de kralen te rijgen, of een zgn. ‘split eye naald’.
  • Blockmaterialen. Blocken is altijd optioneel maar sterk aangeraden voor dit patroon. Je vindt uitgebreide instructies voor het blocken hier.

Waar kan ik de benodigdheden kopen?

Je kan de Alpaca Rhythm bij Scheepjes retailers kopen, zoals:

Je kan de kralen en de naald bij kralenwinkels kopen. Hieronder lees je meer informatie over welke kralen je nodig hebt.

Waar kan ik vragen stellen en mijn voortgang laten zien?

De MAL is gesponsord door Scheepjes en daarom vindt de MAL plaats in de Scheepjes Facebook groepen. Er is een Nederlandse groep en een internationale groep. Daar kan je ook vragen stellen. Ik zal natuurlijk ook in die groepen zijn om je vragen te beantwoorden. Als je foto’s deelt op andere social media platforms zoals Instagram, vergeet ze dan niet te taggen met #Meghansmoment, #RoyalWeddingMAL, #Scheepjes and #Haakmaarraak.

Shawl: Alpaca Rhythm 665 Hip hop en Toho Trans-rainbow sugar plum

Kralen voor de sjaal

De eyecatchers van deze sjaal zijn natuurlijk de kralen! Ze ogen heel delicaat, zeker als ze een beetje glinsteren. Maar ze zijn ook praktisch: ze voegen namelijk gewicht toe aan de sjaal, die anders maar 200g weegt. Daarom valt en drapeert de sjaal een stuk beter. Omdat er heel veel keus is in kralen, heb ik alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken op een rijtje gezet.

Merken

Voor mijn eigen shawl en de voorbeelden die je in deze blogpost ziet heb ik kralen van het merk ‘Toho’ gebruikt. Dit is een Japans merk wat wereldwijd beschikbaar is. Andere grote merken die kralen produceren zijn o.a. Miyuki (ook Japans) en Gütermann (Duits). Als je andere merken gebruikt, is dat natuurlijk ook prima. Zorg er wel voor dat je de juiste maat kraal hebt, omdat de maatvoering belangrijk is. Mijn persoonlijke voorkeur gaat sowieso uit naar glazen kralen in plaats van plastic kralen, vanwege de kwaliteit en het gewicht.

Maatvoering

Voor deze sjaal heb je zogenaamde ‘rocailles’ nodig. Dit zijn kleine ronde kralen die meestal gebruikt worden voor versieringen. De juiste maat is belangrijk, omdat je niet alleen een grote of kleine kraal hebt, maar ook te maken hebt met het gat in de kraal. Als de maat te klein is dan haakt het niet lekker omdat de kraal niet soepel over de draad glijdt. Als de maat te groot is dan zakt de kraal in de steek naar beneden. Je wil dus iets wat precies past.

Ik heb door heel veel swatchen gevonden dat 6/0 rocailles perfect zijn voor dubbeldraadse Alpaca Rhythm. 6/0 kralen zijn rond de 3-4mm in diameter en hebben een gat van ~ 1,5mm (verschilt een beetje per merk). Let op deze maten als je gaat zoeken naar kralen. 8/0 rocailles zijn kantje boord en naar mijn mening eigenlijk te klein voor dit garen.

Je kan 6/0 rocailles bij heel veel kralenwinkels kopen. Dus check bij je lokale kralenwinkel, of bestel via een online webshop zoals:

Let op: Ik heb zelf alleen ervaring met bestellen bij Wirwar Kralen, dat is namelijk mijn lokale kralenwinkel. Op Google zijn er ook nog tal van andere webshops te vinden die 6/0 rocailles verkopen. Vergeet ook niet bij je kralenwinkel te kijken naar een split eye needle of big eye needle: dat is een flexibele naald die je in het midden open kan trekken zodat je oogje groter wordt en je gemakkelijker de draad erdoor kan steken. Met 2000 kralen is dat echt een lifesaver!

Aantal kralen

Voor de sjaal zoals ik hem heb gemaakt heb je ~2000 kralen nodig. Dit klinkt als veel en dat is het ook, maar zo’n sjaal is natuurlijk best fors en de kraaltjes zijn best klein. Ik heb twee kleuren gebruikt, dus ~1000 kralen per kleur gebruikt. Als je meer kleuren gebruikt dan heb je natuurlijk minder kraaltjes per kleur nodig, en vice versa ook. Ik heb een template gemaakt waar je een kleurschema op kan uittekenen als hulpje bij het rijgen, die kan je hier vinden.

Gewicht van een kraal

Let erop dat kralen vaak verkocht worden op gewicht, en niet op aantal. Dat komt omdat het ene type kraal meer weegt dan een ander dankzij de afwerking. Zo zijn ‘silver-lined’ kralen zwaarder dan ‘niet silver-lined’. Het is maar een klein verschil per kraal, maar bij 2000 kralen telt dat aardig op. Check dus bij de retailer hoeveel kralen je per gram hebt, zodat je zeker weet dat e genoeg hebt. Het is niet erg om een klein beetje over te hebben, omdat er soms een defecte kraal tussen zit.

Blocken en kralen

De sjaal ziet er echt het beste uit als je hem blockt. Dat betekent dus ook dat je kralen nat worden. Dit is over het algemeen geen probleem met glazen kralen als je dat niet te vaak doet, maar het is altijd slim om een klein stukje te swatchen en te blocken voordat je je echte sjaal gaat maken. Bij twijfel, check het ook weer even bij de retailer.

Alpaca Rhythm 655 Twist with Toho Silver-lined Teal

Kraleninspiratie

Dit was echt een feestje om uit te zoeken! Omdat de sjaal uit 1 kleur bestaat kan je praktische elke kraal ermee combineren. Dit je kans om full-glamour te gaan! Een kleine glans, een felle kleur, een glittertje, net wat je graag terugziet in je sjaal. En je hoeft jezelf natuurlijk niet te beperken tot maar 1 kleur. Ik heb er twee gebruikt in mijn bruidssjaal, maar je zou ook elke rij kunnen wisselen van kleur, of juist in kolommen gaan werken, of diagonaal… zoveel mogelijkheden!

Alpaca Rhythm 652 Smooth met 1. Toho Ceylon Smoke, 2. Toho Matte-color Dark olive 3. Toho Copper-Lined Aquamarine

Alpaca rhythm 670 Bop met 1. Toho Inside-color rainbow crystal/sandstone lined 2. Toho Silver-lined milky amethyst 3. Toho Matte-color andromeda

Alpaca Rhythm 662 Paso met 1. Miyuki opaque white 2. Toho permanent finish – Matte galvanized pink lilac 3. Miyuki opaque mauve

Alpaca 665 Hip hop met 1. Toho Silver-lined milky hot pink 2. Toho Trans-rainbow-frosted dark topaz 3. Toho Trans-rainbow-frosted teal

Alpaca 663 Tango met 1. Toho Trans-rainbow Ruby 2. Toho Higher-metallic dark amethyst 3.Toho Hybrid colortrends aurora red

Alpaca 668 Disco met 1. Toho Silver-lined topaz 2. Toho Matte-color opaque gray 3. Toho Silver-lined frosted lt tanzanite

Shawl: Alpaca Rhythm 670 Bop met afwisselend Toho Opaque-Lustered Navajo White en Toho Silver-Lined Milky Soft Pink

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer