Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Bruidssjaal met kralen

01.Aug.17 / Kirsten Ballering

Deze sjaal heeft een extra bijzondere betekenis: ik heb hem namelijk ontworpen voor mijn eigen bruiloft. Het delicate alpacagaren valt zacht en soepel, en past mooi bij een net zo delicate bruidsjurk. De rocailles die meegehaakt zijn zorgen ervoor dat de shawl een klein beetje extra gewicht heeft. Zo glijdt hij niet van je schouders af en valt hij nog mooier. Met dit patroon maak je een bruidssjaal die nog generaties lang gedragen kan worden!

Het patroon voor de Bruidssjaal met kralen is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Wit

Scheepjes Alpaca Rhythm (80% Alpaca, 20% fijne wol, 25 gr/200 m)
 • Kleur A: 670 Bop x 8 bollen
Overige
 • 1000 Toho 6/0 rocailles (Opaque-Lustered Navajo White)
 • 1000 Toho 6/0 rocailles (Permanent Finish – Silver-Lined Milky Soft Pink)
 • (gespleten) rijgnaald

Shop het garen

Je kan Scheepjes Alpaca Rhythm bij Scheepjes retailers vinden, zoals:

Haaknaald

4,5 mm.

Afmetingen

De shawl is 150 cm lang en 51 cm breed na opspannen.

Stekenverhouding

Van kraal tot kraal meet 3,8 cm in breedte met een 4,5 mm haaknaald en dubbele draad, de ruimte tussen 4 kralen meet 15 cm. 22 rijen meten 10 cm in hoogte. Alle maten zijn ongeblockt opgenomen.

Notities

 • Ik heb de kralen per 150-200 kralen aan de draad geregen. Als de kralen op de draad op zijn, knipte ik het garen af en reeg ik 200 nieuwe kralen aan. Losse draadjes werk je weg.
 • Vergeet niet kleuren af te wisselen. De kralen moeten aan de draad geregen worden voordat je gaat haken. Dit betekent dat de kralen altijd tussen je werk en je garen in zitten. Je trekt gewoon de draad die je nodig hebt om te haken door de kralen heen.
 • Kralen worden enkel aan de VK meegehaakt, aan de AK haak je geen kralen in de vasten.
 • Fiona from Kelly's Krochet heeft video gemaakt over hoe je de kralen in een vaste haakt. Zeker de moeite waard als je visueel bent ingesteld!

Afkortingen

 • AK: Achterkant
 • kraalv: kraalvaste, zie technieken
 • l: losse
 • s(tn): steek/steken
 • v: vaste
 • VK: Voorkant

Kleurindeling

Ik heb een kleurplaat gemaakt zodat je zelf je kralenvolgorde kan bepalen. Je kan het hier vinden.

 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Technieken

Kraalvaste

Om te demonstreren heb ik een contrasterende kleur kraal gekozen. Dit is niet de kleur zoals hij in de originele shawl verwerkt is.

Trek een kraal naar je haakwerk toe. Steek de naald in de vaste van de voorgaande rij en grijp met je haaknaald het garen aan de linkerkant van de kraal. Haal de lus op (foto 1 en 2). Zorg dat de kraal met de lus mee naar de voorkant van je haakwerk komt (foto 3). Sla de draad om en haal hem door alle lussen op de naald zoals je voor een normale vaste zou doen. De kraal zit nu ‘gevangen’ in je haakwerk (foto 4).

De truc is om de draad vlak naast de kraal te pakken, zodat de kraal soepel mee naar voren glijdt.

Sjaal

Rijg 200 kralen aan beide draden van de Alpaca Rhythm, waarbij je de twee kleuren kralen afwisselt.

Met twee draden Alpaca Rhythm, haak 346 lossen.

Rij 1 (VK) Start in de tweede losse vanaf de naald, haak 1v, (1kraalv, 8l, sla 8 stn over) 38 keer, 1kraalv, 1v, 1l, keer werk om. [39 kraalv met 38 secties van 8 l daartussen]

Rij 2 (AK) 1v, (1v, 8l, sla 8 stn over) 38 keer, 2v, 1l, keer werk om.

Herhaal Rij 1-2 nog 47 keer. Herhaal vervolgens Rij 1 nog een keer. Dit telt op tot 49 rijen van kralen met daartussen 48 rijen zonder kralen. Elke keer als je kralen opraken, rijg je nieuwe kralen aan waarbij je de kleuren afwisselt. Zorg wel dat de eerste kraal die je aanrijgt qua volgorde klopt met de laatste kraal die je meegehaakt hebt.

Weef alle losse eindjes weg.

Afmetingen aanpassen

Om de hoogte van de shawl aan te passen voeg je meer herhalingen van Rij 1-2 toe.

Om de breedte van je shawl aan te passen voeg je een meervoud van 9 lossen aan de beginketting toe (bijv. 346 + 9, 346 + 27 etc). 9 lossen voegen ong. 4 cm toe. Pas het aantal herhalingen tussen haakjes in Rij 1-2 hier ook op aan.

Opspannen

Dit type garen en patroon zien er prachtig uit na opspannen. Opspannen (oftwel blocken) is het proces waarin je je steken natmaakt en je je werk opspant. Na het opdrogen zie je meer stekendefinitie en valt de shawl mooier. Je kan gedetailleerde instructies voor opspannen hier terugvinden.

Diagram

Diagram 1

Reacties

Renske
Vorige week begonnen met deze prachtige bruidssjaal voor mijn zusje. Heel leuk om kralen mee te haken. Het patroon is eenvoudig en goed uitgelegd, ook voor beginners! Haakt lekker weg en prachtig resultaat. February 01, 2022 22:18 - Reageer
Reageer
:Amount:x :Name: :Price: