Heb je een mooi Corner-to-corner (C2C) haakpatroon gezien, maar heb je geen idee hoe je ermee moet beginnen? Deze handleiding vertelt je alles wat er te weten valt over C2C haken. Hoe je begint, hoe je meerdert, hoe je van kleur wisselt en hoe je mindert. Ook leg ik je uit hoe je een C2C diagram kan lezen. Kortom: alles wat je nodig hebt om met deze mooie techniek te beginnen.

Wat is Corner-to-corner (C2C) haken?

Normaliter haak je in toeren of rijen. C2C haken is een techniek waarbij je blokken (ook wel eens pixels genoemd) haakt, op de diagonale as van een project. Je blijft meerderen tot je project breed genoeg is. Daarna kan je ervoor kiezen om hetzelfde aantal blokken per rij te houden om die breedte aan te houden (bijvoorbeeld als je een deken maakt) of om te gaan minderen (als je een vierkant haakt). Kijk maar eens naar het plaatje hieronder.

In plaats van in rijen te haken, haak je C2C projecten diagonaal. Dit patroon is het 8-Bit Love kussen.

Wat voor garen heb ik nodig voor C2C haken?

C2C is een techniek die je met heel veel soorten garens kan haken, of het nu effen of zelfstrepende garens zijn. Wel denk ik dat je project er het beste uitziet als het garen ook een beetje volume heeft om je steken te vullen. Ik zou daarom kiezen voor een mooie katoen, acryl, of wol, alles wat je op naald 3,0mm of groter haakt.

Kantgaren heeft prachtige toepassingen, maar in C2C haken gaat het effect een beetje verloren. Het garen hierboven is bijvoorbeeld Scheepjes Organicon, 100% katoen op naald 3,0 mm gehaakt. Het totaalplaatje zie je zo heel duidelijk.

Beginnen met een C2C project

C2C projecten bestaan eigenlijk uit hele kleine vierkantjes, en daarom zijn de mogelijkheden eindeloos. In de praktijk merk je dat de meeste projecten echter recthoekig of vierkant zijn, dus het is belangrijk om deze vormen goed te kunnen haken. Volg de instructies hieronder om een C2C vierkantje of rechthoek te haken.

Rij 1 Haak 6 l om te beginnen (foto 1). Dit vormt zowel de basis en het eerste st van je eerste blok. Maak vervolgens 1 st in de 4e l vanaf naald (foto 2). Haak een st in elk van de volgende 2 l (foto 3). Dit samen vormt je eerste blok, bestaande uit drie st en een 3l. Samen is het min of meer vierkant.

Rij 2 Haak 6l om je tweede rij te beginnen (foto 4). Keer je werk en haak 1 st in de 4e l vanaf naald (foto 5), en dan 1 st in elk van de volgende 2 l. Je zit nu recht naast je eerste blok (foto 6). Zet je tweede blok vast aan het eerste blok door een hv te haken in de 3l-open van je eerste blok (foto 7). 3l (dit vormt de eerste 3l van je volgende blok, foto 8) en haak 3st in de 3l-open van het blok daaronder, dezelfde ruimte waar je net een hv hebt gemaakt (foto 9). Je tweede rij is nu klaar.

Rij 3 Haak 6l om je derde rij te beginnen (foto 10). Keer je werk en haak 1 st in de 4e l vanaf naald (foto 11), 1 st in elk van de volgende 2 l (foto 12). Bevestig je blok met een hv in de 3l-open van het laatste blok van je vorige rij (foto 13). 3l, haak 3 st in de 3l-open van het volgende blok, maak vast met een hv (foto’s 14-16). Haak daarna nogmaals 3l, en 3st in de 3l-open van het laatste blok (foto’s 17-18). Je derde rij is nu af.

Op deze manier kan je je C2C laten groeien tot de gewenste grootte.

Kleuren wisselen in C2C

Kleurwisselen is een van de hoekstenen van C2C haken. Omdat je natuurlijk elk plaatje kan haken, is een mooie kleurwissel onmisbaar. Om een mooie wissel te doen raad ik je aan om in de laatste steek voor de kleurwissel de kleurwissel in te zetten. Hoe je dat doet is als volgt:

  1. Zorg dat je de draad van je nieuwe kleur alvast klaar hebt liggen. Als je het blok voor de kleurwisseling bereikt, haak je deze tot de laatste draadomslag van het derde stokje in het blok (foto’s 1-2).
  2. Pak de draad van je nieuwe kleur op, sla de draad om en haal door de lussen op je naald (foto’s 3-4). Je hebt nu het stokje afgemaakt in je oude kleur en een lus van je nieuwe kleur op je naald.
  3. Maak een hv in de 3l-open van het volgende blok om je nieuwe kleur vast te zetten (foto 5).

Terugwisselen naar je originele kleur gaat op dezelfde manier. Je pakt gewoon het draadje van de oude kleur weer op, slaat hem om en haalt hem door de lus op naald om je laatste stokje van het blok te voltooien (foto’s 6-8).

Je kan over de niet gebruikte draad/draden heenhaken als je een deken aan het haken bent. Als je een project aan het maken waar de achterkant een beetje rommelig mag zijn of aan de binnenkant komt te zitten (bijvoorbeeld bij een kussenhoes), kan je de losse draadjes aan de achterkant laten meelopen. Als je hele grote stukken moet overbruggen is het handiger om het draadje af te knippen en later weer aan te hechten op de manier zoals hierboven omschreven.

Het kan ook een uitdaging zijn om een C2C project met veel kleuren te haken. Daarom kan het handig zijn om wat draad af te knippen en op een bobbin te rollen. Dit hangt natuurlijk wel af van hoeveel vierkantjes je achter elkaar moet maken met een kleur.

Minderen met C2C haken

Zodra je project groot genoeg is is het tijd om met meerderen te stoppen.

Zodra je op het minderings-punt bent beland (vaak de hoek van een kussen of een deken, foto 1) dan maak je je laatste blok af en keer je je werk om (foto 2). Om verder te werken zonder te meerderen wil je eigenlijk aan de linkerkant van je huidige blok uitkomen, dus daar gaan we naartoe werken, Haak 1l (foto 3), en haak dan 4 hv; een in elk st en 3l naar de linkerkant van je blokje (foto 4). Zorg dat je hv niet te strak zijn, want je wil de elasticiteit van je werkje bewaren.

Haak 3l om je volgende blok te beginnen, 3st in de 3l-open (foto’s 5-6). Haak blokken zoals je gewend bent tot het einde van je rij. Als je het aantal blokken in je rij gelijk wil houden (bijvoorbeeld als je de linkeronderhoek van een deken hebt bereikt en nu 'de hoogte' in wil gaan zonder te minderen) dan haak je een blokje bovenop het laatste blokje van de vorige rij zoals hiervoor. Dan minder je alleen aan het begin van elke rij zoals net omschreven.

Als je daadwerkelijk wil minderen (omdat je bijvoorbeeld de rechterbovenhoek van een deken of kussen hebt bereikt en naar de punt toe wil gaan werken) stop je zodra je een hv in het laatste blok van je vorige rij gehaakt hebt (foto 7). Haak 1l, keer je werk en haak 4 hv in de bovenkant van de stn van je laatste blok (foto 8). Je hebt nu ook aan het einde van je rij geminderd en bent klaar om een nieuwe rij te maken.

Een C2C diagram lezen

Zodra je de C2C techniek onder de knie hebt is het heel gemakkelijk om deze patronen van een diagram af te haken. Want het uitschrijven van al die kleurwisselingen, dat is niet te doen (of te lezen). Een diagram ziet er misschien uitdagend uit, maar dat valt in de praktijk heel erg mee. Zolang je maar weet waar je moet beginnen!

Een C2C diagram is eigenlijk altijd een raster met daarin verschillende gekleurde blokjes. Die blokjes geven de blokjes weer zoals je ze haakt. Omdat je op de diagonale as haakt, moet je het diagram ook diagonaal aflezen. Omdat dat soms best lastig is, vind ik het handig om een streep te zetten door de diagonale rijen die ik al heb gehaakt. In het diagram hieronder (geleend van het C2C 8-bit-love kussen) zie je hoe ik dat doe.

Om de rij lees je van boven naar onder, of van onder naar boven. Dit is precies zoals je ook de blokjes haakt. Zodra je een blok in een andere kleur tegenkomt moet je van kleur wisselen. Dat doe je op de manier zoals hierboven omschreven.

Durf je het aan? Het gratis patroon van dit C2C kussen vind je op mijn blog.

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer