Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

8-Bit Love C2C kussen

28.Dec.20 / Kirsten Ballering

Leer de Corner-to-corner haaktechniek met dit leuke kussen! Het 8-bit love kussenpatroon is geschikt voor beginners en resulteert in dit heerlijk grote kussen.

Het patroon voor de 8-Bit Love C2C kussen is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Organicon (100% Organisch zacht katoen, 50 gr/170 m)
 • Kleur A: 219 Oxygen x 2 bollen
 • Kleur B: 207 Apple Blossom x 1 bol
 • Kleur C: 211 Gentle Primrose x 1 bol
 • Kleur D: 209 Desert Bloom x 1 bol
Andere benodigdheden
 • 1x 50 x 50 cm kussenhoes, ik heb ‘SANELA’ van IKEA gebruikt
 • Spelden
 • Naald en draad
 • 50 x 50 cm binnenkussen

Shop het garen!

Je vind Scheepjes Organicon bij Scheepjes retailers. Of bestel het online, via:

Haaknaald

3,0 mm.

Afmetingen

Past op een 50 x 50 cm kussenhoes.

Stekenverhouding

9 bij 9 C2C-blokken meten 12 x 12 cm.

Notities

 • Je wisselt van kleur in de laatste s van het blokje voor de kleurwissel: haak laatste s tot laatste draadomslag, haal naald uit lus, pak draad van nieuwe kleur op, sla om en haal door lus.
 • Omdat we een kussenhoes maken heb ik de draadjes aan de achterkant laten hangen.
 • Je maakt eerst het C2C voorkantje. Daarna maak je een rand van hst. Als laatste naai je deze voorkant vast op de kussenhoes.

Afkortingen

 • AK: Achterkant
 • hst: half stokje
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • st: stokje
 • VK: Voorkant
 • volg: volgende

Herhalingen

 • *…; herhaal vanaf * nog 1x/2x/3x Haak de instructies na * en herhaal deze daarna nog het aantal keer zoals aangegeven.
 • *…; herh tot eind Haak de instructies na * en herhaal deze daarna tot het eind van de toer of rij.
 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
 • (…) in dezelfde s/open Geeft aan dat alle instructies tussen haakjes in dezelfde steek of ruimte worden gehaakt.

Technieken

C2C foto uitleg

Je vindt alle uitleg over C2C haken op de speciale C2C-pagina. Daarin vind je uitgebreide foto uitleg over:

 • Beginnen van C2C en meerderen
 • Hoe je van kleur wisselt
 • Minderen van C2C als je de bovenhoek van je project hebt bereikt
 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

C2C (meerderen)

C2C haken doe je diagonaal. Daarom bestaat de eerste helft van het kussen uit meerderen, en de tweede helft uit minderen.

Met Kleur A, haak 6l.

Rij 1 1st in vierde l vanaf naald, 1st in elk van volgende 2 l, keer om. [1 blok bestaand uit 3 st en 1 3l]

Rij 2 6l, 1st in vierde l vanaf naald, 1st in elk van volgende 2 l, hv in 3l-open van blok uit vorige rij, 3l, 3st in 3l-open, keer om. [2 blokken, elk bestaand uit 3 st en 1 3l]

Rij 3 6l, 1st in vierde l vanaf naald, 1st in elk van volgende 2 l, hv in 3l-open van blok uit vorige rij, 3l, 3st in 3l-open, hv in 3l-open van volg blok uit vorige rij, 3l, 3st in 3l-open, keer om. [3 blokken, elk bestaand uit 3 st en 1 3l]

Rij 4 6l, 1st in vierde l vanaf naald, 1st in elk van volgende 2 l, hv in 3l-open van blok uit vorige rij, *3l, 3st in 3l-open, hv in 3l-open van volg blok uit vorige rij; herhaal vanaf * nog 1x, 3l, 3st in 3l-open, keer om. [4 blokken, elk bestaand uit 3 st en 1 3l]

Het diagram lezen

De herhaling in Rij 4 is de sleutel tot het meerderen: elke rij haak je een herhaling meer, waardoor je kussen groter wordt. Je volgt het patroon zoals aangegeven in het C2C diagram (het volledige diagram vind je onderaan het patroon). Elke rij haak je diagonaal over de vorige blokken. Tel de blokken in het diagram om te zien hoeveel je er in elke kleur moet maken. Ik vind het handig om een rij met potlood door te strepen als ik hem gehaakt heb. Zoals dit:

Lees het C2C diagram diagonaal af!


Volg het diagram tot je eerste kleurwissel (in Rij 10). Volg de instructies voor kleurwissel hieronder, en werk door tot je bij Rij 34 komt. Volg dan de instructies voor minderen.

Kleurwissel

Je wisselt van kleur in de laatste steek van het blokje voor een kleurwissel Neem een bol van de kleur waar je naartoe wisselt. Net voor de laatste draadomslag van het derde stokje stop je. Neem de lus van de naald, en pak in plaats daarvan de draad van de nieuwe kleur. Sla deze om je naald en trek hem door de lus van de onafgemaakte steek. Zo heb je de steek afgemaakt in je oude kleur, maar heb je een nieuwe kleur draad op je naald, klaar om de volgende steek te haken.


Bij deze kussenhoes heb ik de witte draadjes bij een kleurwissel aan de achterkant laten meelopen. Zorg er wel voor dat je dit steeds aan dezelfde kant van je werk doet.

Ik heb de witte draad laten meelopen aan de achterkant. Hou deze draad wel steeds aan dezelfde kant!

C2C (minderen)

Dit kussen is niet volledig vierkant omdat dat met het motief niet mooi uitkwam. Het ontwerp is 34 blokken hoog en 35 breed. Dit zie je niet terug in het eindresultaat, overigens. Het betekent wel dat je hoeken niet op dezelfde rij worden gehaakt. In plaats daarvan maak je de rechterbovenhoek in Rij 34, en de linkeronderhoek in Rij 35 (zie diagram hieronder). De hoeken maak je door te starten met minderen. Minderen doe je in het eerste en laatste blok van elke rij.

Rij 34 Haak blokken zoals hiervoor volgens het diagram. Zodra je bij het laatste blok van de rij hebt gehaakt, haak je 1l, keer om en haak 4hv, 1 in elk van de 3 st en 1 in de derde l van de 3l. Dit brengt je naar de startpositie voor je volgende rij. In het diagram hieronder staan de hv als rode stipjes aangegeven.

Rij 35 *3l, 3st in 3l-open, hv in 3l-open van volg blok in vorige rij; herhaal vanaf * tot einde, 1l, keer om, 4hv.

Herhaal Rij 35 voor elke rij tot het einde, en wissel van kleur als dat in het diagram aangegeven is. Als je Rij 68 bereikt, laat dan de laatste '1l, keer om, 4hv' weg en knip je draad af.

Rand

Randtoer (VK) Hecht Kleur A met een hv in een hoek aan. Haak 3hst in elk blok. Dit doe je om de stam van het bovenste stokje/lossenketting als het blokje plat ligt of in de halve vasten als het blokje rechtop staat. Haak (1hst, 2l, 1hst) in elke hoeksteek. Knip draad af en werk alle losse draadjes weg.

Afwerking

Het design is iets kleiner dan de hoes, zodat hij mooi strak erop genaaid kan worden.

Nadat je de rand hebt gehaakt, span je je kussen op maat op: 48-49 cm aan elke zijde. Je maakt hem ietsje kleiner dan de kussenhoes zelf zodat hij mooi strak wordt. Leg je hoes plat neer en plaats je ontwerp bovenop, met de GK naar je toe. Speld je ontwerp vast aan de hoes, en naai hem met kleine steekjes vast in de achterste lus (of derde lus van het halve stokje, als je daarmee bekend bent) van elke steek. Omdat je een achterste lus pakt valt de voorste lus wat over je naaiwerk heen waardoor de naad mooi verborgen wordt. Hecht af, en plaats je binnenkussen in de hoes.

Naai het ontwerp in de achterste lus vast aan de hoes.

Diagram

C2C 8-bit kussen

Diagram 1

C2C haakdiagram (algemene techniek)

Diagram 2

Legenda (NL)

Diagram 3

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: