Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Alpine Stitch babydeken

02.Nov.21 / Kirsten Ballering

Een voelbare, robuuste textuur en een prachtig kleurverloop: wat wil je nu nog meer in een deken? De Alpine Stitch deken leert je de gelijknamige steek, wat zomaar een van je meestgebruikte steken kan worden.

Het patroon komt met geschreven instructies, een uitgebreide foto uitleg van de Alpinesteek en haakdiagrammen. Ben je een avontuurlijke beginner? Dit patroon is geschikt voor jou!

Het patroon voor de Alpine Stitch babydeken is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Catona (100% gemerceriseerd katoen, 50 gr/125 m)
 • Kleur A: 106 Snow white x 3 bollen
 • Kleur B: 172 Light silver x 1 bol
 • Kleur C: 385 Crystalline x 1 bol
 • Kleur D: 253 Tropic x 1 bol
 • Kleur E: 528 Silver blue x 1 bol
 • Kleur F: 391 Deep Ocean x 1 bol
 • Kleur G: 401 Dark Teal x 1 bol
 • Kleur H: 400 Petrol Blue x 1 bol
 • Kleur I: 146 Vivid Blue x 1 bol
 • Kleur J: 510 Sky Blue x 1 bol
 • Kleur K: 399 Lilac Mist x 1 bol
 • Kleur L: 226 Light Orchid x 1 bol
 • Kleur M: 520 Lavender x 1 bol
 • Kleur N: 113 Delphinium x 1 bol
 • Kleur O: 282 Ultra Violet x 1 bol
 • Kleur P: 128 Tyrian Purple x 1 bol
 • Kleur Q: 251 Garden Rose x 1 bol
 • Kleur R: 398 Coral Rose x 1 bol
 • Kleur S: 519 Fresia x 1 bol
 • Kleur T: 222 Tulip x 1 bol
 • Kleur U: 246 Icy Pink x 1 bol
 • Kleur V: 238 Powder Pink x 1 bol

Shop het garen

Je kan Scheepjes Catona via je Scheepjes retailer vinden, of online via:

Haaknaald

3,5 mm.

Afmetingen

110 x 90 cm.

Stekenverhouding

Niet kritiek voor dit project. Zorg dat je niet meer dan 12,5 gram per twee rijen gebruikt, zodat je 4 kleurherhalingen uit een 50 grams bal haalt. Ik heb iets meer dan 10 gram per 2 rijen gebruikt.

Afkortingen

 • 2hst smh: 2 halve stokjes samenhaken: (sla om, steek naald in s, sla om, haal lus op) 2x, sla om, haal door alle lussen op naald
 • AK: Achterkant
 • hst: half stokje
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • RstV: reliëfstokje voorlangs: sla om, steek naald van voren naar achteren en weer naar voren om de stam van de aangegeven steek, sla om, haal lus op, sla om, haal door twee lussen, sla om, haal door overige lussen
 • s(tn): steek/steken
 • st: stokje
 • v: vaste
 • VK: Voorkant

Herhalingen

 • *…; herhaal vanaf * nog 1x/2x/3x Haak de instructies na * en herhaal deze daarna nog het aantal keer zoals aangegeven.
 • (…) 1x/2x/3x Haak de instructies tussen haakjes het totaal aantal keer aangegeven.
 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
 • (…) in dezelfde s/open Geeft aan dat alle instructies tussen haakjes in dezelfde steek of ruimte worden gehaakt.

Technieken

Alpinesteek

De Alpine stitch oftewel Alpinesteek heeft een prachtige textuur. En als je hem eenmaal ontcijferd hebt, is hij ook niet zo ingewikkeld: het zijn reliëfstokjes, gewone stokjes en vasten.

De steek zelf bestaat uit twee rijen. Een rij aan de Voorkant die bestaat uit afwisselend reliëfstokjes en gewone stokjes, en een teruggaande rij aan de Achterkant die bestaat uit vasten. Samen vormen deze rijen de Alpinesteek. De twee daaropvolgende rijen volgend hetzelfde patroon maar dan 1 steek opgeschoven, zo vallen de reliëfstokjes netjes tussen elkaar in.

Eerste rij Alpinesteken

Let op: deze uitleg start bij Rij 4 van het patroon. Ik heb andere kleuren dan in het patroon gebruikt zodat je de steken duidelijk ziet in de uitleg.

Om met de Alpinesteek te starten, hecht je je nieuwe kleur met een hv in de eerste steek aan (foto 1). Haak 2l, deze tellen als eerste stokje (foto 2).

Je gaat nu een reliëfstokje voorlangs (RstV) haken rondom de stam van het stokje 2 rijen daaronder. Weet je hoe je een RstV haakt? Dan kan je foto's 3-10 overslaan.

Om een RstV te haken, sla je je draad om (foto 3), steek je naald van voren naar achteren en weer naar voren om de stam van het stokje heen (foto 4), sla je om (foto 5) en haal je een lus op (foto 6), sla je weer om (foto 7) en haal je de naald door de eerste twee lussen(foto 8). Dan sla je nog een keer om (foto 9) en haal je de naald door alle lussen (foto 10).

Zodra je je eerste RstV hebt gehaakt, maak je een normaal stokje in de volgende steek. Let daarbij wel op dat je de steek op de huidige rij achter de RstV overslaat (foto 11, aangegeven met de pijl). Vervolgens maak je weer een RstV in het stokje 2 rijen daaronder van de volgende steek (foto 12). Zie je hoe je RstV en stokjes afwisselt? Ga zo door tot het einde van de rij. Eindig in je laatste steek met een half stokje (foto 13). Dit voorkomt het lubberen van de rand.

Haak 1l, keer je werk om en haak 1v in elke steek tot het einde van je rij (foto 14). Knip je draad af en keer om.

Alpine stitch step 11-14

Tweede rij Alpinesteken

Deze rij met Alpinesteken is bijna gelijk aan de eerste, maar een stukje opgeschoven. Hecht je nieuwe kleur met een hv in de eerste steek aan. Haak 2l die tellen als eerste stokje (foto 15). Haak nu een normaal stokje (foto 16), gevolgd door een RstV om het stokje 2 rijen terug onder de volgende steek (foto 17). Door deze rij 1 steek op te schuiven (het eerste normale stokje na je 2 lossen) vallen de RstV precies tussen die van de vorige rij Alpinesteken in.

Ga door met het maken van stokjes en RstV tot je bij de twee laatste steken ben. Haak een stokje in de een-na-laatste steek en een half stokje in de laatste steek (foto's 18-19).

Haak 1l, keer je werk en haak 1v in elke steek tot het einde van de rij (foto 20). Knip je draad af en keer weer om.

Alpine stitch step 15-20
Final step Alpine Stitch

En dat is het! Door deze vier rijen te herhalen kan je je patroon zo groot of klein maken als je zelf wil. De textuur wordt na verloop van tijd steeds mooier en gelijkmatiger, en na een tijdje weten je vingers vanzelf wat ze moeten doen.

 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Deken

Met Kleur A, haak 158l.

Rij 1 (AK) Begin in tweede l vanaf naald, 1v tot eind, 1l, keer om. [157 v]

Rij 2 (VK) 2l (telt als s), 1st in elke s tot eind, 1l, keer om. [157 st]

Rij 3 1v in elke s tot eind, knip draad af. [157 v]

We gaan nu beginnen met de daadwerkelijke Alpinesteek. De steek wordt gevormd in twee rijen: een rij aan de GK met RstV, en een rij aan de AK met v’s.

Rij 4 Hecht Kleur B met een hv aan in de eerste s, 2l (telt als s hier en verder), *1RstV om st 2 rijen daaronder, sla s op huidige rij over, 1st; herhaal vanaf * nog 76 keer, 1RstV om st 2 rijen daaronder, 1hst in laatste s, 1l, keer om. [78 RstV, 78 st, 1 hst, 157 stn in totaal]

De laatste s in elke rij met RstV is een hst. Dit zorgt ervoor dat je rand niet gaat lubberen.

Rij 5 Herhaal Rij 3. [157 v]

Sla de v in de laatste steek (de bovenste van 2 l) niet over. Deze zie je snel over het hoofd.

Rij 6 Hecht Kleur C met een hv aan in de eerste s, 2l, *1st, 1RstV om st 2 rijen daaronder, sla s op huidige rij over; herhaal vanaf * nog 76 keer, 1st, 1hst in laatste s, 1l, keer om. [78 st, 78 RstV, 1 hst, 157 stn in totaal]

Rij 7 Herhaal Rij 3. [157 v]

Rij 4-7 vormen de patroonherhaling voor deze deken. Rij 6-7 zijn iets opgeschoven ten opzichte van Rij 4-5 zodat de RstV mooi tussen de vorige steken in vallen.

Herhaal Rij 4-7 met Kleur B-V in alfabetische volgorde, in totaal 4 keer. Hiermee haak je in totaal 171 rijen. Let op dat je Kleur A niet gebruikt in deze herhaling.

We gaan nu onze laatste rij Alpinesteken in Kleur A haken, om het begin van deze deken te spiegelen.

Rij 172 (VK) Met Kleur A, herhaal Rij 4.

Rij 173 Herhaal Rij 3. Knip draad af.

Alpine Stitch Blanket

Rand

Deze steek trekt wat naar binnen. Om toch een mooie rechte rand te krijgen gaan we het stekenaantal van de korte zijde iets minderen ten opzichte van het aantal startlossen.

Toer 1 (VK) Hecht Kleur A met een hv aan in de laatste s van de laatste rij (rechterbovenhoek). 1l, 1hst in dezelfde s, 5hst, (2hst smh, 6hst) 17 keer, 2hst smh, 12hst, (1hst, 2l, 1hst) in laatste s, roteer deken.

1hst in dezelfde s, *2hst in zijkant van volgende rij, sla volgende v-rij over; herhaal vanaf * nog 85 keer, (1hst, 2l, 1hst) in hoek-s, roteer deken.

5hst, (2hst smh, 6hst) 17 keer, 2hst smh, 12hst, (1hst, 2l, 1hst) in laatste s, roteer deken.

Sla eerste v-rij over, *2hst in zijkant van volgende rij, sla volgende v-rij over; herhaal vanaf * nog 85 keer, sla laatste v-rij over, 1hst in dezelfde s waarmee je deze rij begonnen bent, 2l, sluit met hv in eerste hst. [139 stn aan korte zijdes, 174 stn aan lange zijdes]

Toer 2 1l (telt niet als s), 1hst in s onderaan l, *1hst in elke s tot eind, (2hst, 2l, 1hst) in hoek-opening; herhaal vanaf * nog 3 keer, 1hst in elke s tot begin, sluit met hv in eerste hst. [142 stn aan korte zijdes, 177 stn aan lange zijdes]

Je maakt nu 2 hst aan een kant van de hoek, en 1 hst aan de andere kant. De reden hiervoor is dat steken uit zichzelf al iets naar achteren leunen. Als je in toeren haakt en niet omkeert zoals je dat in rijen doet, dan gaan je steken steeds verder leunen en gaat je hoek uiteindelijk krom trekken. Door 2 hst te haken voorkom je dat. We haken bovendien niet met een specifiek stekenaantal voor een randpatroon, dus deze methode werkt prima.

Toer 3-7 Herhaal Toer 2. [157 stn aan korte zijdes, 189 stn aan lange zijdes]

Hecht af, span op maat op.

Alpine Stitch Border

Afmetingen van deken aanpassen

Als je de lengte van de deken aan wil passen, kan je simpelweg herhalingen van Rij 4-7 toevoegen of weglaten (je kan eventueel stoppen na Rij 5). Om de breedte van je deken aan te passen pas je het aantal beginlossen aan. Het patroon gebruikt een stekenmeervoud van 2, dus als je een even aantal lossen haakt dan kan je het patroon volgen. Hiermee wijzigt natuurlijk wel het aantal herhalingen van een stukje patroon per rij, maar dit wijst zich vanzelf.

Alpinesteken (dus een Rij 4-5 herhaling) zijn 1,4 cm hoog. Twee Alpinesteken naast elkaar (2 RstV, 2st) zijn 1 cm breed.

Alpine stitch no border

Diagram

Alpinesteek

Diagram 1

Legenda

Diagram 2

Rand Toer 1-2

Diagram 3

Reacties

Anita
Mooi dekentje en wat een leuke steek. Dit ga ik toch zeker proberen te haken. November 05, 2021 17:55 - Reageer
Marja
Wat een beauty! Dit wordt de volgende op mijn to do lijstje. November 05, 2021 19:26 - Reageer
Ann
Prachtige kleuren, ik heb het aan het maken in colour crafter op 300 steken, dank voor al je mooie creaties, enorm inspirerend 🤩 November 09, 2021 09:44 - Reageer
Reageer
:Amount:x :Name: :Price: