Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Primrose deken

07.Jul.14 / Kirsten Ballering

Dit is het patroon voor de Primrose blanket. Het is verdeeld in 3 delen: het maken van de bloemen, het joinen en de rand. Het is een uitgebreid patroon,maar na 2 bloemen krijg je hopelijk de slag te pakken en maak je je eigen deken in een handomdraai. De bloemen bestaan uit één stuk, en dus hoef je maar 2 draadjes per bloem in te weven!

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Invicta Colour (75% wol, 25% polyamide, 100 gr/420 m)
 • Kleur A: 971 x 5 bollen
Scheepjes Invicta Extra (75% wol, 25% polyamide, 50 gr/210 m)
 • Kleur B: 1462 x 4 bollen

  Haaknaald

  3,0 mm.

  Afmetingen

  80 x 120 cm.

  Stekenverhouding

  Draadspanning is niet kritiek voor dit project.

  Afkortingen

  • hst: half stokje
  • l: losse
  • open: opening
  • st: stokje
  • v: v
  • VK: voorkant
  • volg: volg

  Herhalingen

  • *…; herh tot eind Haak de instructies na * en herhaal deze daarna tot het eind van de toer of rij.
  • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
  • (…) in dezelfde s/open Geeft aan dat alle instructies tussen haakjes in dezelfde steek of ruimte worden gehaakt.
   

  KOM ER OOK BIJ!

  Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

  You’ve successfully signed up! Check your email for details.

  Haakpatroon

  Primrose bloem

  Met Kleur A, maak een magische ring.

  Toer 1 (VK) 3l (telt als eerste st), 15st in ring, sluit met hv in derde l. [16 st].

  Toer 2 4l (telt als 1 st + 1 l), *1st in volg s, 2l; herhaal vanaf * tot einde van toer, sluit met hv in derde l. Het kan een beetje bol staan nu, maar dat lost zichzelf op in de volg toer. [16 v, 16 l]

  Toer 3 Hv in eerste tussenliggende open. 3l (telt als eerste st), 2st in dezelfde open, sla volgend s over, 3st in volg open, 1v in volg st (dit maakt de losse bloembladeren), *3st in open, sla s over, 3st in volg open, 1v; herhaal vanaf * tot einde van toer, sluit met hv in eerste hv van Toer. [48 st, 8 v]

  Toer 4 Je gaat nu de fundering leggen voor de volg toer bloembladeren. 2l, 1v in overgeslagen s van Toer 3, *5l, sla volgend st over (diegene met v van vorige toer), 1v in volg st; herhaal vanaf * tot einde van toer, hecht laatste 5l in eerste v van toer met ss (sla dus 2l over). [8 5l-open, 8 v]

  Toer 5 We gaan nu de grote bloembladeren haken. Hv in de volg 5l-open. 3l (telt als eerste st), 9st in dezelfde l-open, 1v in volg v, *10st in l-open, 1v in volg v; herhaal vanaf * tot eind van toer, sluit met hv in eerste hv. Hecht af. [80 st, 8 v]

  Vasthaken

  De bloemen worden vastgehaakt met Kleur B. Ik wilde de deken een kantachtige uitstraling geven, dus ik ga voor vasthaken met lossen. Mijn deken bestaat uit 10 x 16 bloemblokken.

  Eerste bloem

  Vasthaak toer Zoek het vijfde en zesde st van een bloemblad (zie pijl). Hecht Kleur B daar met hv aan, *3l, 1v in dezelfde open (hoeklus gemaakt), 7l, 1v in volg bloemblad tussen vijfde en zesde st, 3l, 1v in dezelfde open; herhaal vanaf * tot eind van toer, sluit laatste 7l met hv in eerste l van toer. Hecht af.

  Volgende bloemen

  Als je de Vasthaak toer voor volgende bloemen haakt, haak de bloemen dan vast in de hoeklussen met hv in alle naastgelegen 3l-hoeklussen van andere bloemen (aangegeven met pijl). Hecht af na elke bloem.

  Rand

  Toer 1 Hecht Kleur B aan met hv in een v van Vasthaak toer, *8l tot hoek van 2 bloemen, 1hv in elke zijde van hoek, 8l, 1hv in volg v; herhaal vanaf * tot hoek van deken, (1hv, 4l, 1hv) in hoeklus van deken. Herhaal vanaf * voor alle kanten van deken, sluit met hv in eerste l. Knip garen af.

  Toer 2 Hecht Kleur B met hv aan in een l-open, *14hst in elke l-open tot hoeklus, 1l, (1v, 4l, 1v) in hoeklus; herhaal vanaf * voor alle kanten van deken, sluit met hv in eerste hv. Knip garen af.

  Toer 3 Hecht Kleur B met hv aan tussen zevende en achtste hst van vorige toer, *(10l, hv tussen zevende en achtste hst van volg hst-boog) tot hoeklus, (1hv, 4l, 1hv) in hoeklus van deken; herhaal vanaf * voor alle kanten van deken, sluit met hv in eerste l. Knip garen af.

  Toer 4 Hecht kleur B in een l-open aan met hv, 16hst in elke l-open tot hoeklus, 1l, (1v, 4l, 1v) in hoeklus; herhaal vanaf * voor alle kanten van deken, sluit met hv in eerste hv. Knip garen af.

  Toer 5 Hecht Kleur B aan met hv tussen achtste en negende hst in een hst-boog van vorige toer, 1v in dezelfde st, *(8l, 1v tussen achtste en negende hst van volg boog) tot hoeklus, 5l, 1st in hoeklus, 5l, 1v tussen achtste en negende hst van volg boog, 5l, 1v tussen achtste en negende hst van volg boog; herhaal vanaf * voor alle kanten van deken, sluit met hv in eerste v. Hecht af, weef eindjes in.

  Let op, als blijkt dat je deken trekt in de hoeken haak dan 6 l in plaats van 5.

  Reacties

  Wees de eerste die reageert op dit bericht!

  Reageer
  :Amount:x :Name: :Price: