Goedemiddag! Heb je een hyggelige week gehad? Ben je bij met alle (handwerk)klusjes? Ik zag gemengde reacties in de groepen. Sommigen staan te trappelen om verder te gaan met borduren, terwijl anderen blij zijn dat ze even op adem kunnen komen! Deze week haken we het tweede en laatste stuk van het rugstuk af, zodat we de hele achtergrond klaar hebben voor het borduren. Nadat je uitgehaakt bent, tel even goed het midden van de sjaal uit en waar precies je separator moet komen. Dit gaat je helpen omdat de borduurdiagrammen voor de komende weken wat groter zijn dan wat we tot nu toe gedaan hebben.

Zoals aangegeven in het patroon kan je ervoor kiezen om de separator niet al in deze week, maar pas na het voltooien van het borduren te haken. Als je het naderhand pas doet, kan je eventuele foutjes mbt. het centreren van je rugstuk nog herstellen. Als je het nu al doet, kan je wat beter inschatten hoe je rugstuk eruit komt te zien. Het maakt niet zoveel uit, aan jou de keus!

Een voorproefje van volgende week!

Maten

Ik heb best wat vragen gehad over de afmetingen van de sjaal. Na deze week heb je de bobbels/borduursels aan een kant gemaakt, en het rugstuk gehaakt. De totale shawl wordt ongeveer 180-190 cm, geblockt en met een rand. Dus waar ‘zou’ je nu moeten zijn? Na deze week ‘zou’ je ongeveer 55-58 cm voor de bobbel/borduursels moeten hebben, en ook ongeveer zo’n stuk voor het rugstuk (ongeveer, want de separator van de andere kant bobbels/borduren heb je ook alvast gehaakt). Als je dit aanhoudt wordt je shawl zonder rand 165 cm na week 12. Later ga je hem nog omhaken en als je hem dan blockt kom je wel op zo’n 190 cm uit. De shawl meet 30-32 cm in breedte zonder rand, met de rand en blocken ongeveer 36 cm.

Als je shawl iets kleiner is, geen paniek! Er zijn een paar dingen die je kan doen.

  1. Je kan motieven toevoegen aan beide kanten van het rugstuk. Doe dit (of reserveer in ieder geval de ruimte ervoor) voordat je het rugstuk borduurt. Afhankelijk van de motieven die je toevoegt kan je zo’n 15 cm winnen per toegevoegd motief.
  2. Je kan de rand aan de korte kanten (die we in week 13 haken) aanpassen. Zonder alvast teveel te verklappen, kan ik wel al zeggen dat je dat vrij gemakkelijk zelf kan.
  3. Je kan het rugstuk aanpassen. Dit vereist wel wat extra geduld omdat het borduren van het rugstuk in 2 weken is opgedeeld (anders moet je in 1 week 100 rijen borduren!). Je kan wat extra lege ruimte aan weerszijden toevoegen, of je kan natuurlijk elementen uit het rugstuk hergebruiken, zoals de vlinders, bloemen of vogeltjes. Ik weet zeker dat je iets moois kan bedenken!

Zoals je ziet zijn er dus meerdere wegen naar Rome. Vergeet niet dat je wel iets meer garen nodig hebt, afhankelijk van hoeveel bollen je hebt gebruikt moet je misschien een bolletje bijhalen. Je kan dat inschatten door te kijken naar hoeveel bollen je hebt gebruikt in week 1-4 en dat op te tellen bij wat je tot nu toe hebt gebruikt. Voor de rand heb je straks een tot anderhalf bolletje nodig.

Onderschat ook niet het effect van blocken. Het is moeilijk om te bepalen hoeveel cm je er precies bij kan blocken want dat hangt heel erg af van de stretch van je haakwerk. Je kan het inschatten door de shawl met je handen een beetje plat te strijken van het midden naar de uiteindes toe. Als hij veel meegeeft, zit er best wel wat rek in en zou je zo’n 10 cm kunnen winnen. Geeft hij niet veel mee, dan wat minder. Zorg wel dat je je shawl niet teveel uitrekt met blocken want je wil je steekjes nog wel vierkant houden. Instructies voor blocken staan in de Tips & Trucs.

Details

De kits zijn te koop via verschillende Scheepjes retailers, die je hier terug kan vinden. De patronen komen wekelijks uit vanaf 15 februari 2017, in 14 delen. Ze zijn terug te vinden in de Facebook groepen en via Scheepjes.nl. Om de patronen te begeleiden heeft Esther van It’s all in a Nutshell video’s gemaakt voor de gebruikte technieken. Je kan haar video’s op haar Youtube kanaal terugvinden, It’s all in a Nutshell Crochet.

Misschien vind je dit ook leuk

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer