Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Scandinavisch Hart Folk motief

26.May.17 / Kirsten Ballering

Om het meeste van de Hygge restjes te maken heb ik een aantal bonuspatroontjes ontworpen om je handen bezig te houden! Dit Scandinavische hartmotiefje was speciaal ontworpen voor de Makes & Takes die tijdens de CAL plaatsvonden. Nu de CAL afgelopen is heb ik de kleine ansichtkaartjes waar dit patroontje op stond omgezet in een PDF patroon, zodat iedereen mee kan haken!

Materialen en benodigdheden

Het hartjesmotief is gemaakt van restjes Scheepjes Catona. Je hebt drie kleuren nodig hiervoor. 2 voor het hartje zelf, en 1 voor de rand!

Garen

Shop het garen

Shop het garen via Scheepjes retailers, zoals:

Haaknaald

3,0 mm.

Afmetingen

Een motief meet 10 cm in doorsnee.

Stekenverhouding

Draadspanning is niet kritiek voor dit project.

Notities

 • Het hart start met een magische lus maar wordt in rijen gehaakt. Dus je sluit de cirkel niet in Rij 1, maar haakt een keerlosse en keert om.
 • Keerlossen tellen niet als steek.
 • Als je 11 v haakt in Rij 6 is het het gemakkelijkst om 5 steken aan de ene zijde, 1 steek in de magische lus, en 5 steken aan de andere zijde te haken.

Afkortingen

 • AK: achterkant
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • s(tn): steek/steken
 • v: vaste
 • VK: voorkant

Herhalingen

 • (…) 1x/2x/3x Haak de instructies tussen haakjes het totaal aantal keer aangegeven.
 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Harthelften (maak 2 in 2 verschillende kleuren)

Maak een magische ring.

Rij 1 (VK) 5v in ring, 1l, keer om. [5 stn]

Rij 2 (AK) 1v, (2v in volgende s) 3 keer, 1v, 1l, keer om. [8 stn]

Rij 3 1v, (1v, 2v in volgende s) 3 keer, 1v, 1l, keer om. [11 stn]

Rij 4 1v, (2v, 2v in volgende s) 3 keer, 1v, 1l, keer om. [14 stn]

Rij 5 1v, (3v, 2v in volgende s) 3 keer, 1v, 1l, roteer het hart 90 graden. Voor verduidelijking, zie diagram. [17 stn]

Rij 6 Haak 11 v langs de platte kant van de cirkel, 1l, keer om.

Rij 7 11v, keer om.

Rij 8 (12l, start in tweede l vanaf naald, 11hv, 1hv in s aan basis van l, 1hv in elk van de volgende 2 stn van Rij 7) 5x, 12l, start in tweede l vanaf naald, 11hv, 1hv in s aan basis van l, knip garen af.

Harthelften samenhaken

Gebruik de derde kleur voor de rand. In deze uitleg gebruik ik de voorbeeldkleuren.

Hecht de randkleur in de witte harthelft aan met 1hv in de zijkant van Rij 7, 1v in dezelfde s, 1v in zijkant van volgende rij, 1v in elke s van Rij 5, 1v in zijkant van Rij 6, 1v in zijkant van Rij 7, haak laatste s van deze, en eerste s van volgende harthelft samen met een v (haak nu in de tweede harthelft), 1v in zijkant van volgende rij, 1v in elke s van Rij 5, 1v in de zijkant van elk van de volgende 2 rijen. Hecht nog niet af.

Weven

Het weven bestaat uit twee delen: in het eerste deel (voor het haken van de punt van het hart) hoef je nog niet na te denken over het weven zelf, behalve dat de uiteindes van de witte sliertjes correct boven of onder de roze sliert geplaatst moeten zijn. Nadat je de punt van het hart hebt gehaakt ga je de roze slierten door de vastgezette witte slierten weven.

Neem de eerste, binnenste sliert van de witte helft (richting het midden van het hart) en plaats deze boven de laatste roze sliert (aan de buitenkant van het hart). Haak 1v door de s op de witte sliert en de achterliggende s op de roze sliert, 1v in volgende s van de roze sliert.

Neem de volgende witte sliert en plaats deze onder de roze sliert, 1v door beide slierten, 1v in volgende s in roze sliert. Wissel dit af tot alle witte slierten vast zitten en afwisselend boven of onderop liggen, eindigend met een roze sliert bovenaan.

1l, 1v in dezelfde s (punt van hart gemaakt). 1v in volgende s van witte sliert. Neem de tweede roze sliert en weef deze door de vastgezette witte slierten, eindigend met een witte sliert bovenaan. 1v door beide slierten, 1v in volgende s van witte sliert. Ga zo door tot alle slierten geweven zijn en vastzitten. Sluit de ronde met 1hv in eerste v, hecht af.

Download het patroon

Je kan het PDF patroon hier downloaden.

Diagram

Diagram 1

Reacties

Elisabeth
Mooo❤️ November 03, 2021 04:09 - Reageer
Elisabeth
Mooi❤️ November 03, 2021 04:09 - Reageer
Reageer
:Amount:x :Name: :Price: