Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Colourful State of Mind deken

10.Sep.21 / Kirsten Ballering

Niets werkt zo verkwikkend op een grijze dag als een flinke lading kleur. De Colourful State of Mind deken ziet er misschien complex uit, maar is verrassend simpel te haken.

De deken is geschikt voor avontuurlijke beginners. Naast een geschreven patroon is er ook een uitgebreide foto tutorial, die ik je aanraad om even door te lezen zodat je een gevoel voor de motiefjes krijgt. Ook zijn er van alle motiefjes haakdiagrammen aanwezig!

Het patroon voor de Colourful State of Mind deken is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Cotton 8 (100% katoen, 50 gr/170 m):
 • Kleur A: 510 x 1 bol
 • Kleur B: 716 x 1 bol
 • Kleur C: 714 x 1 bol
 • Kleur D: 551 x 1 bol
 • Kleur E: 642 x 1 bol
 • Kleur F: 665 x 1 bol
 • Kleur G: 712 x 1 bol
 • Kleur H: 519 x 1 bol
 • Kleur I: 721 x 1 bol
 • Kleur J: 726 x 1 bol
 • Kleur K: 720 x 1 bol
 • Kleur L: 653 x 1 bol

Shop het garen!

Scheepjes Cotton 8 vind je bij Scheepjes retailers, zoals:

Haaknaald

3,0 mm.

Afmetingen

100 x 88 cm.

Stekenverhouding

Motief meet 13 cm van punt tot punt en 12 cm van zijde tot zijde na Toer 6, niet opgespannen.

Notities

 • De deken wordt gaandeweg vastgehaakt. Eerst worden alle volledige motieven vastgehaakt. Daarna haak je de boven- en onderkant vol met halve motieven. Als laatste vul je de zijdes op met Kleine en Hoekmotieven.
 • Kleurwisselingen doe je als volgt: Maak je laatste steek af. Pak dan een lus van de nieuwe kleur op en haal deze door de lus op de naald. Zo maak je tegelijkertijd een losse in de oude kleur en heb je een lus van de nieuwe kleur op je naald.
 • Als je de individuele haakdiagrammen volgt, zorg er dan voor dat je de lossen in de hoeken vervangt met halve vasten zodra je de motieven gaat vasthaken in de laatste toer. Je kan ook kijken naar het volledige diagram voor waar je de halve vasten plaatst.
 • Als je in plaats van Cotton 8 Catona wil gebruiken, dan heb je 75 gram per kleur en haaknaald 3,5 mm nodig. Ook word je deken wat groter: ongeveer 120 x 100 cm.

Afkortingen

 • AK: Achterkant
 • beg-hv 3l: begin-halve vaste 3l. Haak 4l, hv in eerste l vanaf naald. Dit maakt een 'flapje' van 1 losse waar je de toer later mee kan sluiten.
 • dst: dubbel stokje
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • l-open: lossen-opening(en)
 • s(tn): steek/steken
 • st: stokje
 • VK: Voorkant
 • volg: volgende

Herhalingen

 • *…; herhaal vanaf * nog 1x/2x/3x Haak de instructies na * en herhaal deze daarna nog het aantal keer zoals aangegeven.
 • (…) 1x/2x/3x Haak de instructies tussen haakjes het totaal aantal keer aangegeven.
 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
 • (…) in dezelfde s/open Geeft aan dat alle instructies tussen haakjes in dezelfde steek of ruimte worden gehaakt.

Kleurindeling

Elk motief (met uitzondering van de Hoekmotieven aan de linkerkant) bestaan uit twee kleuren. De kleuren worden in alfabetische volgorde gebruikt, wat er voor zorgt dat er verschillende combinaties per zeshoek zijn.

Het patroon gebruikt de kleuren 'Kleur 1' en 'Kleur 2'. Gebruik het schema hieronder om te kijken welke twee kleuren je voor een motief nodig hebt.

Colour Layout Colourful State of Mind Blanket
Kleuroverzicht voor de motieven.

Wil je je eigen draai aan de kleuren geven? Gebruik dan mijn kleurtemplate hieronder.

Leeg kleurtemplate Colourful State of Mind deken

Technieken

De zeshoek bestaat uit twee kleuren zoals aangegeven in de kleurlayout. Elke toer start je met een beg-hv 3l. Deze speciale steek maakt een klein 'flapje' waar je je toer in kan sluiten. Door deze methode aan te houden loopt je kleurwissel precies door het midden van het motief. Dit wordt duidelijker als je zo naar de foto's kijkt.

Zeshoek

Start eerste toer tot kleurwissel

Met Kleur 1, maak een magische ring en 4l (foto 1). Steek je naald in de derde l vanaf naald, sla om en haal een lus op (foto 2). Haal de lus dan door de lus op naald om je beg-hv 3l af te maken (foto 3).

De kleine 'flap' aan de rechterkant die gevormd wordt door de vierde losse is waar je je toer straks sluit. Het is de vervanging van één van de twee lossen die een hoekopening van de zeshoek vormen. De andere losse haak je in Kleur 2 aan het einde van je toer.

Volg de patrooninstructies tot de kleurwissel (foto 4). Je bent nu klaar met de eerste halve toer in Kleur 1.

Colourful state of mind Blanket Photo tutorial 1-4


Tweede helft van eerste toer

Hou de draad van Kleur 1 naar achteren. Neem je nieuwe kleur op de naald (foto 5) en trek door de lus op naald (foto 6). Zo maak je een losse in Kleur 1, en heb je een lus op je naald in Kleur 2. 1l (foto 7), en haak de patroon instructies voor de rest van de toer (foto 8). Sluit de toer door een hv in de 'flap' van de beg-hv 3l te haken.

Deze laatste losse in Kleur 2 en de flap vormen samen de 2l die je in elke hoek haakt. (foto 9). Je kleursplitsing loopt nu precies door het midden van de toer.

Colourful state of mind Blanket Photo tutorial 5-10


Tweede toer

Start je tweede toer door te keren en 1hv in de l-open te haken (foto 10). 4l, maak dan weer een beg-hv 3l (foto 11). Haak de patrooninstructies tot de kleurwissel (foto 12).

Colourful State of Mind Blanket Photo Tutorial 11-12

Pak nu de draad van Kleur 1 weer op, haak 1l en maak een st in de l-open (foto's 13-14). Volg de patrooninstructies voor de rest van de toer en sluit met een hv in de beg-hv 3l (foto's 15-16).

Colourful state of mind Blanket Photo tutorial 13-16


Toer 3-5

Ga door met het haken van je toeren op deze manier (foto 17). Na vijf toeren ziet je motief eruit als in foto 18.

Colourful State of Mind Blanket Photo Tutorial 17-18


Vasthaken

We haken onze motieven vast met een platte hv naad. Deze manier van vasthaken is heel subtiel en plat. De uitleg laat je zien hoe je Motief 2 (roze/groen) aan Motief 1 (blauw/oranje) vasthaakt. We hoeven alleen de vierde zijde van Toer 6 vast te haken, de kant die net na de kleurwissel van roze naar groen komt (zie foto 19).

Let op: Motief 1 heeft 6 toeren en is afgehecht (de foto uitleg hierboven stopte bij Toer 5. Motief 1 is het enige motief waar je 6 toeren bij haakt zonder vast te haken).


Vasthaken van zijde

Je hebt net je laatste kleurwissel gemaakt in Toer 6. Neem de motieven die samengehaakt moeten worden samen met de AK naar elkaar toe. Haak 1hv in de l-open van beide motieven (foto 20). Hiermee maak je de motieven vast aan elkaar.

Colourful State of Mind Blanket Photo Tutorial 19-20

Haak 1st in de l-open van je huidige motief (foto 21). Haal nu je naald uit de lus, en steek het van achteren naar voren in de achterste lus van de tegenoverliggende steek op het andere motief (foto 22). Pak de lus van je huidige motief weer op (foto 23) en trek deze door de lus op je naald (foto 24). In het patroon noem ik dit 'pak AL van tegenoverliggende s op'.

Je ziet de lus van het tegenoverliggende motief nu om de lus op je naald liggen. Ze lijken een beetje in elkaar te zijn gedraaid.

Colourful state of mind Blanket Photo tutorial 21-24

Haak nu een normaal st in de eerste s van je huidige motief. Haal je naald weer uit de lus, pak de AL van de volgende tegenoverliggende s op, pak de lus van je huidige motief weer op en trek hem door de lus op de naald (foto's 25-28).

Ga zo door tot je alle steken aan de zijde hebt vastgehaakt. Haak als laatste 1st in de volgende l-open van het huidige motief en dan een hv in de l-open van het andere motief (foto 29). Nadat je de zijde hebt vastgehaakt, ziet het eruit als op foto 30.

Colourful state of mind Blanket Photo tutorial 25-30

Afhankelijk van welke motieven je vasthaakt moet je nu nog een andere zijde vasthaken of haak je een losse zijde zoals aangegeven in het patroon. De manier van vasthaken van de Halve, Kleine en Hoekmotieven is hetzelfde als hierboven omschreven.

 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Eerste motief

Met Kleur 1, maak een magische ring.

Toer 1 (AK) Beg-hv 3l, 1st, (2l, 2st) 2x, kleurwissel, 1l, (2st, 2l) 2x, 2st, 1l, sluit met hv in losse l van beg-hv 3l. Sluit ring, keer. [2 st aan elke zijde, 6 2l-open]

Toer 2 (VK) 1hv in l-open, beg-hv 3l, *2st, (1st, 2l, 1st) in l-open; herh vanaf * nog 1x, 2st, 1st in l-open, kleurwissel, 1l, 1st in l-open, *2st,(1st, 2l, 1st) in l-open; herh vanaf * nog 1x, 2st, 1st in l-open, 1l, sluit met hv in losse l van beg-hv 3l . Keer. [4 st aan elke zijde, 6 2l-open]

Je ziet nu duidelijk de twee gekleurde helften van de zeshoek vorm krijgen.

Toer 3 1hv in l-open, beg-hv 3l, *1st in elke s tot eind van zijde, (1st, 2l, 1st) in l-open; herh vanaf * nog 1x, 1st in elke s tot eind van zijde, 1st in l-open, kleurwissel, 1l, 1st in l-open, *1st in elke s tot eind van zijde, (1st, 2l, 1st) in l-open; herh vanaf * nog 1x, 1st in elke s tot eind van zijde, 1st in l-open, 1l, sluit met hv in losse l van beg-hv 3l. Keer. [6 st aan elke zijde, 6 2l-open]

Toer 4-6 Herh Toer 3. Knip draad af, weef eindjes weg. [12 st aan elke zijde, 6 2l-open]

Volgende Volledige Motieven (maak 64)

Volgorde van vasthaken

Haak vast van onder naar boven en van links naar rechts. Start met het eerste volledige motief in de linkeronderhoek, en werk dan de onderste rij af. Haak dan de rij daarboven vast, enzovoort. Haak daarna alle Halve Motieven vast aan de boven- en onderkant, en als laatste de Kleine Motieven aan de lange zijdes.

Joining order of motifs
Volgorde van vasthaken van zeshoeken


Volgende volledige motieven

Zorg dat Kleur 1 de kleur is die vastgehaakt moet worden aan andere motieven.

Toer 1-5 Herh Toer 1-5 van Eerste Motief.

Afhankelijk van de volgorde waarin je motieven vasthaakt haak je één of meerdere zijdes vast. Als je de aangegeven volgorde volgt dan moet je meestal maximaal drie zijdes vasthaken en sluit je je toer na het vasthaken van de derde zijde. De uitzonderingen hierop zijn zeshoek 3, 5 en 7 vanwege hun positie in de eerste rij. Instructies hiervoor zijn hieronder uitgeschreven.

Vasthaak Toer 6 (VK) (Je start deze toer met de Kleur die je niet vasthaakt) 1hv in l-open, beg-hv 3l, *1st in elke s tot eind van zijde, (1st, 2l, 1st) in l-open; herh vanaf * nog 1x, 1st in elke s tot eind van zijde, 1st in l-open, kleurwissel, **1hv in l-open van tegenoverliggende motief, 1st in l-open van huidige motief, pak AL van tegenoverliggende s op, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 10x, 1st in l-open, 1hv in l-open van tegenoverliggende motief; herh vanaf ** voor elke zijde die vastgehaakt moet worden, sluit met hv in losse l van beg-hv 3l. Knip draad af. [12 st aan elke zijde, 6 2l-open]

Vasthaak Toer 6 (VK) voor Motieven 3, 5 en 7 1hv in l-open, beg-hv 3l, 1st in elke s tot eind van zijde, (1st, 2l, 1st) in l-open, 1st in elke s tot eind van zijde, 1l, 1hv in l-open van tegenoverliggende motief, 1st in l-open van huidige motief, pak AL van tegenoverliggende s op, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 10x, 1st in l-open, 1hv in l-open van tegenoverliggende motief, kleurwissel, 1l, 1st in l-open, 1st in elke s tot eind van zijde, *(1st, 2l, 1st) in l-open, 1st in elke s tot eind van zijde; herh vanaf * nog 1x, 1st in l-open, 1l, sluit met hv in losse l van beg-hv 3l. Knip draad af. [12 st aan elke zijde, 6 2l-open]

Rainbow baby blanket cotton 8

Half Motief (maak 8)

Na het vasthaken van de Volledige motieven vul je de gaten aan boven- en onderkant op met Halve motieven in aangegeven kleuren. Halve motieven haak je aan drie zijdes vast.

Met aangegeven kleur, maak een magische ring.

Toer 1 (AK) 4l (telt als eerste st en l), (2st, 2l) 2x, 2st, 1l, 1st, keer. [8 st, 2 2l-open, 2 1l-open]

Je haakt de ring dus niet rond, maar half.

Toer 2 (VK) 4l (telt als eerste st en l), 1st in l-open, *1st in elke s tot eind, (1st, 2l, 1st) in l-open; herh vanaf * nog 1x, 1st in elke s tot eind, 1l, 1st in l-open, keer. [14 st, 2 2l-open, 2 1l-open]

Toer 3-5 Herh Toer 2 [32 st, 2 2l-open, 2 1l-open]

Vasthaak Toer 6 (VK) 3l, hv l-open van tegenoverliggende motief, *1st in l-open, pak AL van tegenoverliggende s op, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 10x, 1st in l-open, 1hv in l-open van eerste tegenoverliggende motief, 1hv in l-open van tweede tegenoverliggende motief; herh vanaf * nog 2x met uitzondering van laatste hv in laatste herh, 1st in l-open. Knip draad af. [38 st, 6 hv]

Als je de Halve Motieven aan de rechteronderkant en linkerbovenkant haakt heb je geen tweede tegenoverliggende motief om aan vast te haken, omdat dat is waar later de Kleine en Hoekmotieven komen. In plaats van een hv, haak daar een l.

Klein Motief (maak 15)

Je vult de lange zijdes op met Kleine Motieven. Afhankelijk van of je de linker- of rechterzijde opvult begin je met de kleur voor de boven- of onderkant. Bekijk het kleurschema om te zien met welke kleur je begint.

Met Kleur 1, maak een magische ring.

Rij 1 (VK) 5l (telt als eerste dst en l), (1dst, 3st, kleurwissel, 1l, 3st, 1dst, 1l, 1dst) in ring, keer. Trek ring aan. [4 dst, 2 1l-open, 6 st en 1 2l-open]

Rij 2 (AK) 5l (telt als eerste dst en l), 2dst in 1l-open, 2dst, 2st, (2hst, kleurwissel, 1l, 2hst) in 2l-open, 2st, 2dst, 2dst in 1l-open, 1l, 1dst in vierde l van eerste vijf l, keer. [10 dst, 4 st, 4 hst, 2 1l-open en 1 2l-open]

Je haakt je Kleine Motief aan de Volledige Motieven in deze rij met dezelfde methode als voor de Volledige en Halve motieven.

Vasthaak Rij 3 (VK) 4l (telt als eerste dst), 1hv in l-open van tegenoverliggend motief, (1dst in l-open op huidig motief, pak AL van tegenoverliggende s op) 2x, 1dst in volg s, pak AL van tegenoverliggende s op, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 7x, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 2x in l-open, 1hv in volg l-open, kleurwissel, 1hv in volg l-open, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 2x in l-open, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 7x, 1dst, pak AL van tegenoverliggende s op, (1dst in l-open, pak AL van tegenoverliggende s op) 2x, 1hv in volg l-open, 1dst in vierde l van eerste vijf l. Knip draad af. [8 dst, 2 1l-open, 18 st, 1 2l/hv open]

Bovenste Hoekmotief (maak 1)

Dit is nummer 77 in het volgordeschema. Er is geen kleurwissel in dit motief.

Met aangegeven Kleur, maak een magische ring.

Rij 1 (VK) 4l (telt als eerste st en l), 3st, 1dst, 1l, 1dst in magische ring, keer. [4 st, 2 dst, 2 1l-open]

Rij 2 (AK) 5l (telt als eerste dst en l), 2dst in 1l-open, 2dst, 2st, 2hst in 1l-open, 1l, 1hst in derde van vier l, keer. [5 dst, 2 st, 3 hst, 2 1l-open]

Rij 3 (VK) 3l (telt als eerste st), 1hv in l-open van tegenoverliggend motief, (1st in 1l-open, pak AL van tegenoverliggende s op) 2x, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 7x, 1dst, pak AL van tegenoverliggende s op, (1dst in 1l-open, pak AL van tegenoverliggende s op) 2x, 1hv in tegenoverliggende l-open, 1dst in vierde van vijf l. Knip draad af. [10 st, 4 dst, 2 1l-open]

Onderste Hoekmotief (maak 1)

Dit is nummer 85 in het volgordeschema. Er is geen kleurwissel in dit motief.

Met aangegeven Kleur, maak een magische ring.

Rij 1 (VK) 5l (telt als eerste dst en l), 1dst, 3st, 1l, 1st in magische ring, keer. [4 st, 2 dst, 2 1l-open]

Rij 2 (AK) 3l (telt als eerste hst en l), 2hst in 1l-open, 2st, 2dst, 2dst in 1l-open, 1l, 1dst in vierde van vijf l, keer. [3 hst, 2 st, 5 dst, 2 1l-open]

Rij 3 (VK) 4l (telt als eerste st), 1hv in l-open van tegenoverliggend motief, (1dst in 1l-open, pak AL van tegenoverliggende s op) 2x, 1dst, pak AL van tegenoverliggende s op, (1st, pak AL van tegenoverliggende s op) 7x, (1st in 1l-open, pak AL van tegenoverliggende s op) 2x, 1hv in l-open van tegenoverliggend motief, 1st in tweede van drie l. Knip draad af. [10 st, 4 dst, 2 1l-open]

Werk alle eindjes weg. Je kan de lange eindjes van de Kleine Motieven gebruiken om de hoeken van de Kleine Motieven over de l-open van de Volledige Motieven aan elkaar te naaien. Dit maakt de rand gelijkmatiger.

Span op maat op.

Rand van regenboogdeken

Maat aanpassen

De maat van het patroon aanpassen is simpel, je voegt namelijk meer rijen en kolommen toe. Ik raad je aan om dit in meervouden van twee te doen (dus twee rijen of kolommen toevoegen) zodat de patroon instructies voor de Kleine en Hoekmotieven niet veranderen. Elke twee rijen voegen ~25 cm in hoogte toe en elke twee kolommen voegen ~20 cm in breedte toe.

Als je dezelfde kleurvolgorde in een andere maat deken wil aanhouden, pas dan hetzelfde principe toe. Teken het aantal gewenste zeshoeken uit, Voeg de Halve en Kleine Motieven toe, verdeel de zeshoeken in een boven- en onderkant, en tel dan de kleuren in alfabetische volgorde door op naast elkaar gelegen zeshoek-helften van links naar rechts. Ben je aan het einde van de rij, schuif dan een rij naar boven en ga van rechts naar links.

Colourful state of mind babydeken overzicht

Diagram

Diagram 1 Volledig motief

Diagram 1

Diagram 2 Half motief

Diagram 2

Diagram 3 Klein motief

Diagram 3

Diagram 4 Bovenste hoekmotief

Diagram 4

Diagram 5 Onderste hoekmotief

Diagram 5

Diagram 6 Vasthaken

Diagram 6

Legenda

Diagram 7

Reacties

Lucie
Super mooi 👍👍❤❤ September 11, 2021 22:56 - Reageer
Christina
Mijn zoontje van 5 jaar mocht uit een aantal patronen eentje kiezen. Hij wil een dekentje “met alle kleuren” en vond dit het allermooiste! Ik heb het patroon besteld en ben super blij dat het zowel in het Engels als het Nederlands beschikbaar is. En via de link heb ik de wol besteld. Ik kijk er super hard naar uit om hieraan te beginnen 💓 February 28, 2022 21:53 - Reageer
Reageer
:Amount:x :Name: :Price: