Het is niet zo gepland, maar wel typerend: Ik heb dit jaar bijna uitsluitend met katoen gewerkt! En waarom ook niet? Het is een stevige alleskunner en er zijn zoveel leuke kleuren van. Voor mijn nieuwe project heb ik wederom katoen gekozen, maar dit keer een variant waar ik nog niet eerder mee gewerkt heb: Scheepjes Organicon. En wat een feest is dat!

Organicon

Organicon is een nieuw katoengaren uit de stal van Scheepjes. Het bestaat uit 100% Organisch Zacht Katoen en komt in 21 kleuren. Ik was oprecht verbaasd door de zachtheid van het garen. Het horen is één ding, maar het dan zelf voelen (en vooral het verschil met bestaande katoenlijnen, zoals Cotton 8) is opmerkelijk. Zoals het label al aangeeft is Organicon een premium blend. En zo voelt het ook.

Duurzaamheid

Maar dit garen is meer dan alleen zacht. Het is ook duurzaam. Geen loze claim, want het garen heeft het GOTS-certificaat (gecertificeerd volgens de Global Organic Textile Standard). Dit houdt in dat alle aspecten omtrent het produceren van dit garen, van plant tot (vegan) geverfde vezel met zorg voor mens, land en millieu worden uitgevoerd. Zo wordt bij de productie van katoen bijvoorbeeld veel water verbruikt (10.000 liter water voor 1 kilo katoen). De katoenindustrie is daarmee een van de meest vervuilende landbouwindustrieën ter wereld.

Het water wat gemoeid gaat met de productie van Organicon wordt daarintegen opgevangen, gezuiverd en hergebruikt, en dat maakt het een stuk minder belastend voor het milieu. Als eenling kan je niet alle wereldproblemen oplossen, maar door initiatieven voor dit soort garens te ondersteunen kunnen we samen wel een grotere verandering teweegbrengen. Daarnaast maakt het het ook even nét even wat leuker om dit garen te gebruiken, toch?

Mijn project

Ik heb de afgelopen jaren de mooiste creaties in Corner-to-corner crochet (C2C haken) voorbij zien komen, en ik vond het hoog tijd om me zelf eens in de techniek te verdiepen. Met een ruw idee van het patroon en wat gegoogle naar meerderen en minderen in C2C ben ik begonnen. Tot nu toe gaat alles goed en volgende week laat ik meer van het project zien. Voor nu is de afsluiter deze prachtige regenboog stekenmarkeerder die me in dit project vergezeld, die ik heb gehad van mijn vriendin Nerissa. Zie je in de volgende post!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer