Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Grapevine kussen

14.Jul.22 / Kirsten Ballering

Het Grapevine kussen gebruikt hele simpele steken om een mooi grafisch motiefje te vormen. Met deze kleuren, of je eigen kleurverloop, zal dit kussen een echte eyecatcher zijn!

Het patroon voor de Grapevine kussen is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Catona (100% Gemerceriseerd katoen, 50 gr/125 m)
 • Kleur A: 249 Saffron x 1 bol
 • Kleur B: 208 Golden Yellow x 1 bol
 • Kleur C: 411 Sweet Orange x 1 bol
 • Kleur D: 254 Moon Rock x 1 bol
 • Kleur E: 394 Shadow Purple x 1 bol
 • Kleur F: 240 Amethyst x 1 bol
 • Kleur G: 520 Lavender x 1 bol
 • Kleur H: 519 Fresia x 1 bol
Overige
 • 1x kussenhoes 65 x 40 cm, ik gebruik SANELA van IKEA
 • 1x naaigaren
 • 1x naald

  Haaknaald

  3,5 mm.

  Afmetingen

  Past om een 65 x 40 cm kussen.

  Notities

  • De omgekeerde bobbel is net zoals een gewone bobbel. Je duwt de bobbel bij het afhaken alleen naar de VK in plaats van naar de AK. Eventueel duw je hem van binnen naar buiten met je haaknaald, als je een extra handje nodig hebt.
  • Als de bobbels niet volumineus genoeg zijn, zorg dan dat je de volgende hst extra strak haakt. Dit helpt om je bobbel echt naar voren te laten komen.

  Afkortingen

  • AK: Achterkant
  • bobbel: bobbel: (sla draad om, steek naald in s, sla draad om, haal lus op, sla draad om, haal door eerste twee lussen) 6x in dezelfde s, sla draad om, haal door alle lussen op naald. Bobbel verschijnt aan AK.
  • hst: half stokje
  • hv: halve vaste
  • kw: kleurwissel: om van kleur te wisselen maak je s vóór aangegeven kleurwissel af tot laatste draadomslag. Neem in plaats daarvan de draad van de nieuwe kleur op de naald en haal door in die kleur. Je hebt nu een voltooide s in de oude kleur en een lus van de nieuwe kleur op je naald.
  • l: losse
  • omgek bobbel:: omgekeerde bobbel: Net zoals bobbel, maar als je de laatste draadomslag maakt duw je de bobbel naar de VK van je werk in plaats van naar de AK.
  • s/stn: steek/steken
  • VK: Voorkant

  Herhalingen

  • (…) 1x/2x/3x Haak de instructies tussen haakjes het totaal aantal keer aangegeven.
  • (…) in dezelfde s/open Geeft aan dat alle instructies tussen haakjes in dezelfde steek of ruimte worden gehaakt.
   

  KOM ER OOK BIJ!

  Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

  You’ve successfully signed up! Check your email for details.

  Haakpatroon

  Voorkant kussen

  Met Kleur A, haak 106l.

  Rij 1 (AK) Start in tweede l vanaf naald, 105 hst, 1l, keer om. [105 hst]

  Rij 2 (VK) 105 hst, 1l, keer om. [105 hst]

  Rij 3 10hst, (1bobbel, 13hst) 6x, 1bobbel, 10hst, 1l, keer om. [98 hst, 7 bobbels]

  We gaan nu omgekeerde bobbels maken (omgek bobbels), Deze zijn net zoals gewone bobbles, maar bij het sluiten van de bobbel met de laatste draadomslag duw je hem naar de VK van je werk, in plaats van naar de AK zoals een gewone bobbel.

  Rij 4 8hst, (1omgek bobbel, 1hst, 1omgek bobbel, 11hst) 6x, 1omgek bobbel, 1hst, 1omgek bobbel, 10hst, 1l, keer om. [91 hst, 14 omgek bobbels]

  Let erop dat je begint met 8, en eindigt met 10 hst in deze rij. Deze rij is 1 s uit het midden opgeschoven. Dit komt omdat omgek bobbels wat meer opzij leunen in vergelijking met normale bobbels, en als de rij niet opgeschoven zou zijn dan komt het motiefje niet netjes uit.

  Rij 5 8hst, (1bobbel, 1hst, 1bobbel, 1hst, 1bobbel, 9hst) 6x, 1bobbel, 1hst, 1bobbel, 1hst, 1bobbel, 8hst, 1l, keer om. [84 hst, 21 bobbels]

  Rij 6 105hst, 1l, keer om. [105 hst]

  Rij 7 105hst, knip draad af, keer niet om.

  Het is verstandig om je kussenhoes even op te meten nu. Hij zou ongeveer ~ 60 cm in breedte moeten zijn en je zou hem moeten kunnen rekken tot ~ 63 cm. Qua hoogte zou dit stukje zo’n 4,5 cm moeten zijn.

  Hecht Kleur B met een hv in de eerste s aan. Zorg dat je NIET keert tussen Rij 7 en 8. Je haakt deze rij dus nog aan de AK.

  Rij 8 (AK) 105hst, 1l, keer om.

  Rij 9 (VK) 105hst, 1l, keer om.

  Rij 10 17hst, (1bobbel, 13hst) 5x, 1bobbel, 17hst, 1l, keer om. [99 hst, 6 bobbels]

  Rij 11 15hst, (1omgek bobbel, 1hst, 1omgek bobbel, 11hst) 5x, 1omgek bobbel, 1hst, 1omgek bobbel, 17hst, 1l, keer om. [93 hst, 12 omgek bobbels]

  Net zoals in Rij 4 zijn de omgek bobbels een steek uit het midden opgeschoven. Je start dus met 15 hst, en eindigt deze rij met 17 hst.

  Rij 12 15hst, (1bobbel, 1hst, 1bobbel, 1hst, 1bobbel, 9hst) 5x, 1bobbel, 1hst, 1bobbel, 1hst, 1bobbel, 15hst, 1l, keer om. [87 hst, 18 bobbels]

  Rij 13 105hst, 1l, keer om. [105 hst]

  Rij 14 105hst, knip draad af, keer niet om.

  Herhaal Rij 1-14 Met Kleuren C-D, daarna Kleuren E-F, en als laatste Kleuren G-H. Je hebt nu in totaal 56 rijen. Hecht alle draadjes af.

  closeup grapevine pillow

  Rand

  We gaan de rand in dezelfde kleur als de onderliggende steken haken. Je kan over de begindraadjes heen haken als je de 9hst in de zijkant van elk stuk haakt. Dit scheelt de helft van de eindjes om weg te werken.

  Rand (VK) Hecht Kleur H met een hv in de zijkant van de eerste Rij in die kleur aan, aan de VK. Maak 1hst in dezelfde zijkant, verdeel nog 8 hst in datzelfde deel. (1hst, 2l, 1hst) in hoek s, roteer kussen.

  1hst in elke hst aan bovenkant van kussen, (1hst, 2l, 1hst) in hoek s, roteer kussen.

  Verdeel 9hst over de zijkant van het volgende deel, (kw naar volgende Kleur, verdeel 9hst in volgende deel) tot je de stn in Kleur A bereikt, kw naar Kleur A, 9hst in zijkant van kussen, (1hst, 2l, 1hst) in hoek s, roteer kussen.

  1hst in elke l langs onderkant van kussen, (1hst, 2l, 1hst) in hoek s, roteer kussen.

  9hst in zijkant van deel, (kw naar volgende Kleur, 9hst in zijkant van deel) tot je het laatste deel in Kleur G voltooid hebt. Hecht met hv in eerste s aan, knip draad af. [107 hst aan lange zijdes, 72 hst aan korte zijdes]

  Als je je kussenhoes nog wil opspannen, nu is het moment!

  closeup grapevine kussen

  Vastnaaien

  Ik heb een witte draad genomen die de kleur van de kussenhoes benaderde. De steken zijn dusdanig klein dat ze toch verborgen zijn achter je haakwerk, dus de kleur hoeft niet precies gelijk te zijn.

  Leg je kussenhoes plat en plaats je haakwerk erboven op, met de VK naar je toe. Speld je haakwerk vast in de hoeken en halverwege elke kant. Gebruik de naald en draad om de derde (achterste) lus van elke steek met een klein stiksteekje vast te zetten. Omdat je in de derde lus werkt, vallen de twee voorste lussen over je steekjes heen en zie je er niets van. Hecht de draadjes af.

  achterkant kussen

  Maat aanpassen

  In de breedte voeg je meervouden van 14 l aan de beginketting van dit kussen toe (of laat je er die juist af). Herhaal de patrooninstructies tussen haakjes in het patroon meer of minder keer, afhankelijk van of je steken toevoegt of juist weglaat. Deze herhaling correspondeert met het blauwe stukje op het haakdiagram. Elke toegevoegde 14 l meten ongeveer 9 cm op het uiteindelijke kussen.

  Qua hoogte kan je simpelweg herhalingen van Rij 1-7 of Rij 1-14 toevoegen of weglaten. Elke herhaling van 7 rijen meet ongeveer 5 cm op het uiteindelijke kussen.

  Diagram

  Haakdiagram

  Diagram 1

  Legenda

  Diagram 2

  Reacties

  Wees de eerste die reageert op dit bericht!

  Reageer
  :Amount:x :Name: :Price: