Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Raspberry Road deken

11.Jun.17 / Kirsten Ballering

De Raspberry road deken is een leuke manier om verloopgaren op te haken! De deken wordt namelijk in het rond gehaakt, en daardoor komt de kleurenwisseling extra subtiel naar voren. De jacobsladders die in de deken zijn verwerkt zijn een leuke toevoeging op de traditionele stervorm.

Het patroon voor de Raspberry Road deken is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Whirl (60% katoen, 40% acryl, 225g/1000m)
 • Colour A: 752 Raspberry Rocky road x 1 garencake

Waar kan ik dit garen kopen?

Scheepjes Whirl is beschikbaar bij veel Sheepjes retailers:

Haaknaald

3,5mm

Afmetingen

De deken meet 104cm in diameter.

Stekenverhouding

9 rijen en 19 vasten meten 10x10cm met een 3,5mm haaknaald.

Notities

 • Het patroon wordt in het rond gehaakt. Dat betekent dat je altijd aan de goede kant van je werk haakt en niet aan de achterkant.
 • Het aantal punten in deze ster is 9, en niet 12 zoals gebruikelijk. Dit komt doordat de deken anders niet plat ligt vanwege de Jacobsladders. Als jouw deken toch niet plat wordt kan je overwegen om 1 of 2 punten toe te voegen. Dit doe je door meer stokjes te haken in de magische ring van Toer 1, je moet wel het aantal herhalingen in de andere rondes daarop aanpassen (1 extra herhaling voor elk extra stokje).
 • Het kan voorkomen dat je deken in de eerste paar rondes nog niet plat wil liggen maar opkrult. Dit is normaal en wordt opgelost door te blocken achteraf. Je kan pas na 7-8 rondes beoordelen of hij plat gaat liggen (met de Jacobsladder ‘geladderd’). Test dit dus ook even als je twijfelt.
 • Als je niet genoeg garen hebt om tot Ronde 38 te komen, kan je ongeacht waar je bent de laatste 2 rondes van je deken als Rondes 37-38 haken.

Afkortingen

 • 2l-ruimte: 2 lossen-ruimte, het nummer geeft aan hoeveel lossen de ruimte vormen
 • beg: begin
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • l-ruimte: lossen-ruimte
 • s/ss: steek/steken
 • st: stokje
 • v: vaste
 • volg: volgende

Herhalingen

 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.

Technieken

Let op dat de swatch die hierboven getoond is niet precies hetzelfde is als hoe je deken eruit komt te zien. Maar de techniek is wel exact hetzelfde. Jacobsladders worden in totaal 9 keer gemaakt in deze deken, vanaf de lussen die je in Ronde 4 maakt tot waar je ze vastzet met een steek in Ronde 38.

Start met het insteken van je naald in de lus in Ronde 4 (1). Pak vervolgens de 5l van de rij daarboven met je naald (2). Trek deze 5l door de lus op je naald, dit vormt een nieuwe lus (3). Pak de 5l van de volgende rij en haal deze door de lus op je naald, ga zo door voor alle 5l (5). Je eindigt aan de buitenkant van je deken met een lus op je haaknaald. Zet deze even vast met een stekenmarkeerder totdat je hem kan vastzetten met een steek in Ronde 38.

 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Start met een magische lus.

Ronde 1 3l (telt niet als s), 9st in magische lus, sluit met hv in eerste st, [9 st]

Ronde 2 3l (telt niet als s), 2st in dezelfde s, 2st in elke s, sluit met hv in derde l van beg-l. [18 st]

Ronde 3 3l, *sla volg s over, (1st, 2l, 1st) in volg s; herhaal vanaf * nog 7 keer, 1st in s aan de basis van beg-3l, 2l, sluit met hv in derde l van beg-l. [9 2l-ruimtes]

Ronde 4 Hv naar 2l-ruimte, (3l, 1st, 2l, 2st) in 2l-ruimte, 5l, hv in eerste l, *(2st, 2l, 2st) in volg 2l-ruimte, 5l, hv in eerste l; herhaal vanaf * nog 7 keer, sluit met hv in derde l van beg-3l.

Ronde 5 Hv naar volg s, 3l, (2st, 2l, 2st) in 2l-ruimte, 1st in volg s, 5l, sla volg s, 5l lus en st daarachter over, *1st in volg s, (2st, 2l, 2st) in 2l-ruimte, 1st in volg s, 5l, sla volg s, 5l lus en st daarachter over; herhaal vanaf * nog 7 keer, sluit met hv in derde l van beg-3l.

Rondes 6-36 Hv naar volg s, 3l, 1st in elke s tot 2l-ruimte, (2st, 2l, 2st) in 2l-ruimte, 1st in elke s tot laatste s voor 5l-ruimte, 5l, sla laatste s over, sla eerste s aan de andere kant van 5l-ruimte over; herhaal vanaf * tot einde van de ronde, sluit met hv in derde l van beg-l.

Ronde 37 Hv naar volg s, 3l, *1st in elke s tot 2l-ruimte, (2st, 2l, 2st) in 2l-ruimte, 1st in elke s tot laatste s voor 5l-ruimte, sla laatste s over, sla eerste s aan de andere kant van 5l-ruimte over; herhaal vanaf * tot einde van de ronde, sluit met hv in derde l van beg-l. Let op, in deze ronde maak je dus géén 5l-lus.

Maak nu de Jacobsladders.

Ronde 38 1l, 1v in dezelfde s, *1v in elke s tot 2l-ruimte, (2v, 1l, 2v) in 2l-ruimte, 1v in elke s totdat je de lus van de Jacobsladder bereikt. Maak een v door de lus van de Jacobsladder en de s direct daarboven om de ladder vast te zetten; herhaal vanaf * tot einde van de rij, sluit met hv in eerste s.

Hecht af en block op maat.

Diagram

Diagram 1

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: