Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Vintage Sweet sjaal

27.Oct.14 / Kirsten Ballering

Als je naar een zachte, soepele en grote shawl zoekt hebt je hem gevonden! De Vintage Sweet sjaal (oftewel shawl) is geschikt voor beginners die de basis haaksteken beheersen. Ik heb hem met twee kleuren gehaakt, maar je kan er volledig je eigen draai aan geven. De shawl is 150 cm breed en 75 cm diep na opspannen. Het patroon is gemakkelijk aan te passen in grootte door meer rijen te haken. Het patroon bevat een geschreven patroon, een foto uitleg en haakdiagrammen.

Het patroon voor de Vintage Sweet sjaal is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Invicta Extra (75% wol, 25% polyamide, 50 gr/210 m)
 • Kleur A: 1462 Lila x 3 bollen
 • Kleur B: 1419 Bruin x 3 bollen

  Haaknaald

  4,0 mm.

  Afmetingen

  150 cm breed en 75 cm diep.

  Stekenverhouding

  Draadspanning is niet kritiek voor dit project.

  Notities

  Het proeflapje in de foto-instructies laat niet alle rijen zien. De echte sjaal is veel groter.

  Afkortingen

  • AK: achterkant
  • hv: halve vaste
  • l: losse
  • l-ruimte: lossen-ruimte
  • picot: 2l, steek naald in eerste l, sla draad om, haal naald door alle lussen
  • st: stokje
  • v: vaste
  • VK: voorkant
   

  KOM ER OOK BIJ!

  Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

  You’ve successfully signed up! Check your email for details.

  Haakpatroon

  Sjaal

  Maak een magische ring met kleur A, keer.

  Rij 1 (VK) 4l (telt als eerste st + 1l), (3st, 3l, 3st, 1l, 1st) in l-ruimte, keer om (foto 1).
  Je maakt granny clusters die bestaan uit 3 st, met een losse daartussen. De punt van de shawl wordt gevormd door de twee granny clusters met drie lossen daartussenin. De enkele st aan het begin en einde van een rij dienen om de extra granny clusters voor de volgende rij in te haken, zodat je shawl groter wordt.

  Rij 2 (AK) 4l (telt als eerste st + 1l), 3st in 1l-ruimte van vorige rij, 1l, (3st, 3l, 3st) in middelste 3l-ruimte, 1l, 3st in volgende 1l-ruimte, 1l, 1st, keer.

  Rijen 3-47 Herhaal Rij 2. Nadat je klaar bent met Rij 47 hecht je af en werk je losse eindes weg. (foto 2). Je meerdert met twee granny clusters per rij (een in elke 1l-ruimte aan het begin en einde van elke rij).

  Rijen 48-55 Hecht kleur B met een hv aan in 1l-ruimte, Herhaal Rij 2. Nadat je klaar bent met Rij 55 aan de VK, hecht af en werk losse eindes weg (foto 3).

  Rand

  Rij 56 (VK) met VK naar je toe, hecht kleur B met een hv in de derde l van de begin-4l aan. 1v in dezelfde l, 4l, sla 1 granny cluster van 3st over, 1v in volgende 1l-ruimte, *4l, 1v in volgende 1l-ruimte; herhaal vanaf * tot punt van shawl, (foto 4), (1v, 4l, 1v) in middelste 3l-ruimte (dit betekent dat je een extra lus in de punt haakt), *4l, 1v in volgende 1l-ruimte; herhaal vanaf * tot einde van rij, 1v in laatste st, keer.

  Rij 57 (AK) 5l (telt als 3l + 2l), 1v in 4l-lus van vorige rij, *4l, 1v in volgende 4l-lus; herhaal vanaf * tot punt van shawl, (1v, 4l, 1v) in middelste 4l-ruimte (dit betekent dat je een extra lus in de punt haakt), *4l, 1v in volgende 1l-ruimte; herhaal vanaf * tot einde van rij, 2l, 1st in de eerste v van Rij 56, hecht af (foto 5).

  Rij 58 (VK) Keer je werk om en hecht kleur B met een hv in de laatste st van Rij 57 aan, *(4st, picot, 4st) in de volgende 4l-lus, 1v in de volgende 4l-lus (foto 6); herhaal vanaf * tot je een v in de lus in de punt hebt gehaakt, (4st, picot, 4st) in de lus in de punt, 1v in dezelfde lus, (4st, picot, 4st) in de volgende 4l-lus, 1v in de volgende 4l-lus; herhaal vanaf * tot einde van rij, 1v in de laatste 5l-lus waar je Rij 57 mee gestart (foto 7). Hecht af, werk eindes weg.

  Opspannen

  Span je shawl op maat op. Een uitgebreide instructie over hoe opspannen in zijn werk gaat kan je hier vinden.

  Diagram

  Diagram 1
  Diagram 2

  Reacties

  Wees de eerste die reageert op dit bericht!

  Reageer
  :Amount:x :Name: :Price: