Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Hygge mok cozy

26.May.17 / Kirsten Ballering

Om het meeste van je Hygge te maken heb ik een bonuspatroon ontworpen voor de restjes die je overhoudt! Je kan hier ook je kitextra's in gebruiken. Allereerst: De Hygge Mok cozy. We hebben gedurende de CAL al heel wat afgeborduurd op haakwerk. En terwijl je je sjaal lekker soepel wil houden, kun je een mok cozy een stuk strakker borduren. Het is leuk om te zien wat er gebeurd als je borduurt op een strakgehaakt stuk stof!

Materialen en benodigdheden

De Hygge Mug Cozy haak je met restjes van de Hygge CAL. Zie de tabel hieronder voor garens.

Garen

Shop het garen

Je kan Scheepjes Catone en Stonewashed kopen bij Scheepjes retailers zoals:

Haaknaald

2,5 mm.

Afmetingen

Past een mok van 8 cm in diameter en 9,5 cm in hoogte.

Stekenverhouding

De draadspanning hangt af van je mok en de grootte daarvan. Voor mij was 55v op een 2,5mm haaknaald prima om te passen om een mok met 8 cm diameter. Om de juiste maat te bepalen, meet na Rij 2. Er zou een gat van ~1cm tussen beide eindes van de mok cozy moeten zitten.

Notities

Om de maat van de cozy aan te passen kan je lossen aan de lossenketting toevoegen of juist weghalen, en het stekenaantal daarop aanpassen. Maak niet minder dan 54 lossen, anders past het borduurpatroon (wat 47 steken breed is) niet. Kies dan een kleinere haaknaald.

Afkortingen

  • hv: halve vaste
  • l: losse
  • s(tn): steek/steken
  • v: vaste
 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Mug Cozy

Met Stone Washed, haak 56l.

Rij 1 Start in tweede l vanaf naald, 55v, 1l, keer om. [55 v]

Rij 2 2hv, 51v, sla laatste 2 steken over, 1l, keer om. [51 v]

Rij 3 51v, sla laatste 2 hv over, 1l, keer om.

Rij 4 51v, 1l, keer om.Rijen 5-18 51v, 1l, keer om.

Rijen 5-18 51v, 1l, keer om.

Rij 19 51v, 23l, keer om.

De 23 l zijn voor de knoopsluiting.

Rij 20 Sla 23 l over, 51v, hecht af.

Werk de eindjes aan de bovenkant van de cozy weg, laat het einde aan het begin van de cozy zitten.

De voor- en achterkant van de cozy lijken op elkaar. Afhankelijk van of je de knoop aan de linker- of rechterkant van het handvat wil, kan je je cozy met de 23 l naar de rechterkant (= knoop rechts) of linkerkant (knoop links) draaien.

Borduren

Maak het borduurwerk op Rijen 3-18 in kruissteek volgens het borduurschema, waarbij Rij 3 de onderkant van je motiefje is en Rij 18 de bovenkant. Het borduurschema lees je als volgt:

Elk vierkantje staat voor een steek in je cozy. De witte vierkantjes zijn steken die niet geborduurd worden. De gekleurde vierkantjes vertegenwoordigen de kruissteken die je maakt. In elk vierkantje staat een letter, dit is de kleur waarmee je borduurt.

Voor details omtrent hoe je precies borduurt, lees het Tips & Tricks document, of bekijk de video-tutorial van Esther van week 2.

Afwerking

Block de cozy om de borduursteken mooi strak te krijgen (zie Tips & Tricks document voor instructies). Zorg dat je hem niet te groot blockt, omdat hij anders niet meer strak om je mok zit. Dus rek hem niet teveel uit, maar zorg dat de randen mooi recht zijn.

Maak de knoop aan de andere kant van de l-opening vast. Gebruik het eindje aan de start van de cozy om de kleine eindjes (Rijen 1-2) van de cozy samen te naaien. Werk alle andere losse eindes weg.

Download het patroon

Het patroon kan je ook als PDF downloaden.

Diagram

Embroidery Diagram Hygge Mug Cozy

Diagram 1

Haakdiagram Hygge Mug Cozy NL

Diagram 2

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: