Stekenmeervoud in deken: 2+1 steek.

De bobbelsteek bestaat uit vier half afgehaakte st die in een keer worden samengehaakt. Door dit samen te haken trek je de steek strak en ontstaat er een bobbel. Omdat we in de eerste rij even ‘de hoogte’ in moeten, is de begin-bobbel iets anders dan een reguliere bobbel.

Hecht je kleur aan met een hv in de eerste steek. Haak twee l, deze vervangen het eerste half-afgehaakte st in je bobbel (foto 1). Sla je draad om, steek naald in de dezelfde steek (dezelfde steek als de halve vaste), sla je draad om, haal lus op, sla je draad om, haal door eerste twee lussen op je naald. Herhaal dit vervolgens nog twee keer in diezelfde steek, zodat je in totaal vier lussen op je naald hebt staan (foto 2). Sla je draad nog een keer om, en haal deze door alle lussen op je naald (foto 3). Dat is je begin-bobbel. Haak een l, en sla een steek over. (Sla je draad om, steek naald in steek, sla je draad om, haal lus op, sla je draad om, haal door eerste twee lussen op je naald) vier keer in dezelfde steek (foto 4). Sla je draad nogmaals om, en haal ze door alle lussen op je naald. Nu is je reguliere bobbel gehaakt (foto 5).

Haak bobbels tot het einde van de rij, en vergeet niet tussen elke bobbel een l te haken en een steek over te slaan. In de laatste steek haak je in plaats van een bobbel een st. Knip je draad af, en keer je deken niet om. De achterkant ziet eruit zoals foto 6, en je voorkant zoals foto 7.

Je wil dat alle bobbels dezelfde kant op wijzen. Dus hecht je je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste (en dus niet de laatste!) steek van de vorige rij, in je begin-bobbel. Haak drie l, die tellen als st (foto 8). Haak direct een bobbel zoals hierboven omschreven in de ruimte tussen de begin-bobbel en de tweede bobbel van de vorige rij. Haak bobbels en een l in elke lossen-opening. Sluit af met een st in de laatste steek (foto 9). Knip garen af, keer je deken niet om.

Deze twee rijen kan je herhalen totdat je de gewenste hoeveelheid bobbelrijen hebt. Vergeet niet alle bobbels dezelfde kant op te haken!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer