The Alpine stitch is a combination of regular dc’s and FPdc’s. By alternating this stitch pattern in rows you get a sturdy texture, that looks stunning in a gradient.

Alpine stekenmeervoud

Het stekenmeervoud is 2 + 1. Dat betekent dat als je wil uitrekenen hoeveel steken je nodig hebt om mee te beginnen, je een meervoud van 2 pakt en daar nog 1 steek bij optelt. Een voorbeeld: 108 x 2 steken = 216. Tel daar nog 1 steek bij op en je komt op 217 uit (Toevallig het stekenaantal waarmee we de Regenboog Sampler Deken 2 haken). Je kan ook kortere strepen haken, door bijvoorbeeld 77 x 2 = 144, + 1 = 145 steken te haken.


Alpine steek video tutorial

Wil je een video tutorial bekijken? Die zie je hier:

Alpine steek tutorial

Basisrij

Hecht je eerste kleur aan met een hv in de eerste steek. Maak drie l (telt als st) en maak daarna een st in elke steek tot het einde van je rij. Haak een losse, keer je deken om en haak dan een v in elk st. Knip je draad af en keer om (foto 1). Dit is een basisrij, hierna ga je beginnen met het afwisselende st/RstV patroon.

Alpine stitch crochet tutorial photo 1

Eerste rij herhaling (afwisselend RstV/st)

Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste steek. Haak twee l die tellen als eerste st (foto 2). Maak een RstV als volgt: Sla je draad om, steek je naald aan de VK van rechts naar links om de stam van het volgende stokje 2 rijen daaronder, sla opnieuw om en haal een lus op. Sla om, haal door je eerste twee lussen op naald, sla om en haal door de resterende lussen op je naald (foto’s 3-5). Sla de achterliggende steek op je huidige rij over, anders ga je steken meerderen en dat wil je niet (foto 6). Maak een st in de volgende steek.

Wissel steeds RstV en st af tot je bij de laatste steek bent. Haak daar een hst om uitlopen van je rij tegen te gaan (foto’s 7-8).

Alpine stitch crochet tutorial photo 2-3
Alpine stitch crochet tutorial photo 4-5
Alpine stitch crochet tutorial photo 6-7
Alpine stitch crochet tutorial photo 8

Tweede rij herhaling (vasten)

Haak een losse, keer je deken om en haak vervolgens een vaste in elke steek. Vergeet hierbij niet dat de twee lossen waar je je vorige rij mee begon ook als steek tellen. Knip je draad af en keer om (foto 9).

Alpine stitch crochet tutorial photo 9

Derde rij herhaling (afwisselend st/RstV)

De volgende rij wissel je het stekenpatroon af. Hecht je nieuwe kleur met een hv in de eerste steek aan, Haak twee lossen, maak een st in de volgende steek (foto 10) en maak daarna een RstV in het daaronder liggende st twee rijen terug (foto 11), zodat deze tussen de RstV van twee rijen terug komt te liggen. Vergeet niet een steek op je huidige rij over te slaan. Wissel st en RstV af tot je nog twee steken op je rij over hebt. Maak dan een st en een hst om de rij af te maken (foto 12).

Alpine stitch crochet tutorial photo 10-11
Alpine stitch crochet tutorial photo 12


Vierde rij herhaling (v-rij)

Haak een losse, keer om, en maak een v in elke s tot einde (foto 13).

Alpine stitch crochet tutorial photo 13
Alpine stitch crochet tutorial photo 14-15

Dit is hoe je de Alpine steek haakt!

Kleurverloop

Zoals ik al zei werkt de Alpinesteek het beste in een kleurverloop. Er is geen optimaal aantal kleuren wat je kan gebruiken, maar als minimum zou ik wel minimaal drie verschillende kleuren aanhouden om te zorgen dat het verloopeffect aanwezig is. Maar als je het aan mij vraagt: Meer kleur is beter!

Je kan overigens goed wegkomen met sterke kleurcontrasten, want de RstV vermengen de kleuren al een beetje. Je kan zien wat ik bedoel in de afbeelding hieronder; het kleurverschil tussen geel en paars is een beetje diffuus. Ik heb voor dat voorbeeld acht kleuren gebruikt. Voor mijn Alpine babydeken heb ik er wel 22 gebruikt!

Alpine stitch swatch

Alpinesteek haakpatronen

Als je dit stekenpatroon leuk vind, kijk dan ook eens naar de volgende patronen:

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer