Stekenmeervoud in deken: De originele steek telt 2+2 steken, in deze deken doen we 2+1 steek.

De sterrensteek is samen met de Catherine Wheel steek een van de complexere steken in deze deken. Maar hij is goed te doen, en zo ontzettend mooi!

De sterrensteek wordt in twee rijen gehaakt. In de eerste rij haak je de onderste ‘beentjes’ door steken samen te haken in de vorige sterrensteek en steken op je grijze rij. Nadat je alle beentjes hebt gehaakt, maak je een laatste draadomslag en maak je de onderkant van de ster af. Op de teruggaande rij haak je de bovenste beentjes van de ster. Het heeft dus wel wat weg van een moesje en een Catherine Wheel, maar dan als ster. Laat me je er doorheen praten!

Hecht je kleur aan met een hv in de eerste steek. Haak vier l, die tellen als st en een l (foto 1). Steek nu je naald in de tweede l vanaf de naald geteld, sla de draad om en haal een lus op (foto 2). Dit kan wat gepriegel zijn omdat een l best klein is, maar gelukkig is dit alleen voor de eerste steek zo lastig. Steek nu je naald in de derde l vanaf de naald geteld, sla de draad om en haal een lus op (foto 3). Steek nu je naald in de eerste steek waar je ook aangehecht hebt, sla de draad om en haal een lus op (foto 4). Doe dit ook voor de volgende twee steken (foto 5). Je hebt nu in totaal zes lussen op je naald. Sla je draad nog een keer om, en haal hem door alle lussen (foto 6). Maak een losse om het ‘oog’ van de ster te maken (foto 7). Dit is je eerste sterrensteek!

In deze deken haken we l tussen de sterrensteken om de steek wat elastischer te maken. Haak dus een l (foto 8). Je gaat nu beginnen aan je tweede sterrensteek.

Steek je naald in het oog van de vorige ster, sla de draad om en haal een lus op (foto 9). Steek je naald IN het laatste beentje van de vorige ster, sla de draad om en haal een lus op (foto 10). Steek je naald in de steek waar het beentje van de vorige ster ook in zit, sla de draad om en haal een lus op (foto 11). Doe dit ook voor de volgende twee steken. Je hebt weer zes lussen op je naald. Sla de draad om, haal hem door alle lussen op de naald, en haak een l om het oog van de sterrensteek te vormen. Maak dan nog een l (foto 12).

Je volgt de instructies voor de tweede sterrensteek tot je aan het einde van je rij bent. Als je een sterrensteek in de laatste steek hebt gehaakt, haak je een hst in dezelfde steek (foto 13). Dit is nodig om een mooie stevige randaanhechting te maken straks. Hier zie je later niets van. Draai je deken om. Je rij ziet er van achteren zo uit als op foto 14.

Nu ga je de bovenkanten van elk sterretje haken. Die zijn gelukkig heel makkelijk. Haak twee l. Je slaat het hst aan het einde van de rij over, en haakt twee hst in het oog van elke ster. Als je weer bij het begin aangekomen bent, haak je een hst in de laatste steek (dat is de derde l van je begin-lossen) (foto 15). Je volledige sterrensteek ziet er nu uit zoals op foto 16.

De sterrensteek heeft een handig trucje: je weet dat je goed zit als de sterrensteken van verschillende rijen netjes boven elkaar uitlijnen. Zodra ze verspringen, heb je ergens een steek gemist. Let er dus op dat de sterren in de komende rijen precies boven elkaar zitten.

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer