Catherine Wheel

De Catherine Wheel steek is een prachtig stukje haakwerk. Het heeft een mooie voor- en achterkant, en bestaat uit een herhaling van twee rijen wielen. Deze steek ziet er misschien wel complex uit, maar als je hem eenmaal doorhebt rolt hij zo van je naald af (snap je 'm 😉?).

Haaksteek uitleg voor Catherine Wheel

Anatomie van de Catherine Wheel

Als je van dichtbij naar een Catherine Wheel kijkt, dan zie je dat elk wiel bestaat uit twee delen; een boven- en een onderkant. De wielen vallen steeds tussen de wielen van de vorige rij (kleur). De onderkantjes bestaan uit zeven stokjes, spaken, die samengehaakt worden om een oog te vormen. De bovenkant bestaat uit een groep van (drie stokjes, een losse, drie stokjes). Samen zijn dit ook weer zeven steken, en die haak je dan in dat oog.

Anatomy of the Catherine Wheel

Catherine Wheel stekenmeervoud

Het stekenmeervoud voor de Catherine Wheel is 6 + 1 steken. Dat betekent dat als je wil uitrekenen hoeveel lossen je nodig hebt om mee te beginnen, je een meervoud van 6 pakt en daar nog 1 steek bij optelt. Een voorbeeld: 36 x 3 steken = 216. Tel daar nog 1 steek bij op en je komt op 217 uit (toevallig het stekenaantal waarmee we de Regenboog Sampler Deken 2 haken). Je kan ook kortere strepen haken, door bijvoorbeeld 24 x 3 = 144, + 1 = 145 steken te haken.

Catherine Wheel steken uitleg

Let op: Deze uitleg is geschreven voor hakers die de Regenboog Sampler deken 1 of 2 aan het maken zijn. Daarom bevat deze uitleg geen instructies over hoe je de basisrij van een deken moet haken - want in de sampler haak je deze rij pas verderop in je deken.

Als je een Catherine Wheel deken wil maken, dan raad ik je aan om naar mijn Catherine Wheel dekenpatronen te kijken voor de volledige instructies, of om zelf een opzetrij te maken op basis van het stekenmeervoud hierboven.

Eerste rij

We moeten ergens beginnen, dus beginnen we met een rij van bovenkantjes. Dit is zodat de volledige wielen netjes daartussenin rollen in de volgende rij.

Hecht je eerste kleur aan met een hv in de eerste steek. Haak een v in dezelfde steek als de hv (foto 1). Sla twee steken over, en haak dan drie st in de volgende steek. Haak een l, en dan weer drie st in dezelfde steek. Dit is je eerste bovenkantje.

Sla dan weer twee steken over en haak een v in de volgende steek (foto 2). Herhaal dit tot het einde, en eindig met een v in de laatste steek (foto 3). Knip je draad af en draai je deken om.

Catherine Wheel photo tutorial photo 1-2
Catherine Wheel photo tutorial photo 3

Tweede rij

We gaan de onderkantjes die bestaan uit zeven samengehaakte stokjes maken, deze vallen tussen de bovenkantjes van de vorige rij in. Aan beide uiteindes haken we nog een kwart wieltje, bestaande uit drie samengehaakte stokjes.

Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste steek (de laatste v van de vorige rij). Haak drie l, die tellen als eerste st (foto 4). In deze rij ga je st samenhaken om tot een onderste helft van het wiel te komen. Sla je draad om, steek naald in de volgende steek, sla draad om, haal een lus op, sla je draad om en haal hem door twee lussen. Je hebt nu een stokje bijna afgehaakt. Herhaal dit voor de volgende twee steken, zodat je uiteindelijk vier lussen op je naald hebt (foto 5). Sla nog een keer je draad om en haal door de lussen op je naald. Je hebt nu drie st samengehaakt (foto 6).

Haak nu zeven l (foto 7). Dit brengt je tot het midden van de ruimte tussen de bovenkantjes. Haak st samen op dezelfde manier als hiervoor, in de zeven steken tussen de lossen-opening van het eerste bovenkantje en tweede bovenkantje (dit zijn drie stokjes van de eerste, de v in het midden en weer drie stokjes van het tweede bovenkantje). Je hebt dan acht lussen op je naald (foto 8). Sla je draad nog een keer om en haal door alle lussen op je naald. (foto 9).

Haak weer zeven l, en haak zeven st samen tot je bij de laatste helft van het laatste golfje bent aangekomen (foto 10). Haak in de laatste drie st van het laatste golfje drie st samen zoals aan het begin van je rij (foto 11), en haak een st in de laatste steek van de rij (de v) (foto 12). Knip je draad niet af en draai je deken om.

Catherine Wheel photo tutorial photo 4-5
Catherine Wheel photo tutorial photo 6-7
Catherine Wheel photo tutorial photo 8-9
Catherine Wheel photo tutorial photo 10-11
Catherine Wheel photo tutorial photo 12

Derde rij

Haak drie l, die weer tellen als st (foto 13). Je zal zien dat deze rij heel erg lijkt op de allereerste rij van de Catherine Wheels. Haak drie st in het ‘oog’ van de drie st die je samengehaakt hebt in de rij daaronder (foto 14). Haak nu een v over de zeven l van de vorige rij heen in de lossen-opening tussen st van de allereerste rij (foto 15). Zo ‘vang’ je de lossenketting als een spaak van het wiel. Haak in het oog van het volgende wiel drie st, een l en weer drie st.

Haak vervolgens een v in de volgende lossen-opening tussen de st van de allereerste rij (foto 16). Je hebt nu je eerste wiel helemaal afgehaakt. Ga zo door tot je je laatste volledige wiel hebt gehaakt. In het oog van het halve wiel op het einde van de rij haak je drie st, en een st in de laatste steek (foto 17). Knip je draad af en keer je deken om.


Catherine Wheel photo tutorial photo 13-14
Catherine Wheel photo tutorial photo 15-16
Catherine Wheel photo tutorial photo 17

Vierde (en laatste) rij

Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste steek (het laatste st van je vorige rij). Haak een v in dezelfde steek (foto 18). Eigenlijk ga je nu weer de onderkant van het Catherine Wheel herhalen zoals je hem eerder ook hebt gemaakt. Echter, omdat we maar één rij Catherine Wheels in de deken maken telt deze rij gelijk als laatste rij voor de Catherine Wheels en passen we hem iets aan. Haak je een Catherine Wheel deken? Bekijk dan mijn patroon voor een deken om de volledige instructies te lezen.

Haak drie lossen, en haak dan zeven st samen zoals je al eerder hebt gedaan (foto 19 en 20). Normaal zou je nu zeven l haken, maar dat doen we nu iets anders. Haak in plaats daarvan drie l, en haak dan een v in de lossen-opening van je Catherine wheel (foto 21). Haak dan weer drie l, zodat je in totaal zeven steken hebt gemaakt. We zetten je lossenketting eigenlijk extra vast met een v, zodat je later geen gaten krijgt in je deken.

Haak nu weer zeven st samen. Ga zo door tot het einde van de rij, waar je eindigt met drie l en een v in de laatste steek (foto 22). Knip je draad af en draai je deken om. Je hebt nu Catherine Wheels gehaakt!

Catherine Wheel photo tutorial photo 18-19
Catherine Wheel photo tutorial photo 20-21
Catherine Wheel photo tutorial photo 22

Zoals je ziet, is een Catherine wheel als je hem terugbrengt naar de basis dus helemaal niet zo complex!

Patronen met Catherine Wheel

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer