Stekenmeervoud in deken: 6 + 1 steek.

De Catherine Wheel (Catherine wiel) is een van de complexere steken in de deken. Gelukkig vlieg je door de stappen heen, zodra je hem eenmaal door hebt. Een wiel bestaat uit twee rijen. In de eerste rij haak je de onderste helft van het wiel, en in de tweede rij de bovenste helft. Lees deze uitleg goed door, en gebruik hem in combinatie met het geschreven patroon wat je vertelt hoevaak je de steken moet herhalen. Ik heb namelijk maar een klein lapje gehaakt voor de uitleg.

Hecht je eerste kleur aan met een hv in de eerste steek. Haak een v in dezelfde steek als de hv (foto 1). Sla twee steken over, en haak dan drie st in de volgende steek. Haak een l, en dan weer drie st in dezelfde steek. Sla dan weer twee steken over en haak een v in de volgende steek (foto 2). Herhaal dit tot het einde, en eindig met een v in de laatste steek (foto 3). Knip je draad af en draai je deken om.

Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste steek (de laatste v van de vorige rij). Haak drie l, die tellen als eerste st (foto 4). In deze rij ga je st samenhaken om tot een mooie onderste helft van het wiel te komen. Sla je draad om, steek naald in de volgende steek, sla draad om, haal een lus op, sla je draad om en haal hem door twee lussen. Je hebt nu een stokje bijna afgehaakt. Herhaal dit voor de volgende twee steken, zodat je uiteindelijk vier lussen op je naald hebt (foto 5). Sla nog een keer je draad om en haal door de lussen op je naald. Je hebt nu drie st samengehaakt (foto 6).

Haak nu zeven l (foto 7). Dit brengt je tot het midden van de ruimte tussen golfjes. Haak st samen op dezelfde manier als hiervoor, in de zeven steken tussen de lossen-opening van het eerste golfje en tweede golfje (dit zijn drie st, de v in het midden en weer drie st). Je hebt dan acht lussen op je naald (foto 8). Sla je draad nog een keer om en haal door alle lussen op je naald. (foto 9).

Haak weer zeven l, en haak zeven st samen tot je bij de laatste helft van het laatste golfje bent aangekomen (foto 10). Haak in de laatste drie st van het laatste golfje drie st samen zoals aan het begin van je rij (foto 11), en haak een st in de laatste steek van de rij (de v) (foto 12). Knip je draad niet af en draai je deken om.

Haak drie l, die weer tellen als st (foto 13). Je zal zien dat deze rij heel erg lijkt op de allereerste rij van de Catherine Wheels. Haak drie st in het ‘oog’ van de drie st die je samengehaakt hebt in de rij daaronder (foto 14). Haak nu een v over de zeven l van de vorige rij heen in de lossen-opening tussen st van de allereerste rij (foto 15). Zo ‘vang’ je de lossenketting als een spaak van het wiel. Haak in het oog van het volgende wiel drie st, een l en weer drie st. Haak vervolgens een v in de volgende lossen-opening tussen st van de allereerste rij (foto 16). Je hebt nu je eerste wiel helemaal afgehaakt. Ga zo door tot je je laatste volledige wiel hebt gehaakt. In het oog van het halve wiel op het einde van de rij haak je drie st, en een st in de laatste steek (foto 17). Knip je draad af en keer je deken om.

Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste steek (het laatste st van je vorige rij). Haak een v in dezelfde steek (foto 18). Eigenlijk ga je nu weer de onderkant van het Catherine Wheel herhalen zoals je hem eerder ook hebt gemaakt. Echter, omdat we maar een rij Catherine Wheels in de deken doen telt deze rij gelijk als laatste rij voor de Catherine Wheels en passen we hem iets aan.

Haak drie lossen, en haak dan zeven st samen zoals je al eerder hebt gedaan (foto 19 en 20). Normaal zou je nu zeven l haken, maar dat doen we nu iets anders. Haak in plaats daarvan drie l, en haak dan een v in de lossen-opening van je Catherine wheel (foto 21). Haak dan weer drie l, zodat je in totaal zeven steken hebt gemaakt. We zetten je lossenketting eigenlijk extra vast met een v, zodat je later geen gaten krijgt in je deken. Haak nu weer zeven st samen. Ga zo door tot het einde van de rij, waar je eindigt met drie l en een v in de laatste steek (foto 22). Knip je draad af en draai je deken om. Je hebt nu Catherine Wheels gehaakt!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer