Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Regenboog Catherine Wheel deken

23.Dec.21 / Kirsten Ballering

Het vloeiende kleurverloop van deze Catherine Wheels brengt een lach op je gezicht. Nieuwe kleuren komen als vanzelf, en je kan niet anders dan nog even een rijtje doorhaken om ze tevoorschijn te zien komen. Bonus: je hoeft bijna geen draadjes af te hechten!

Het patroon voor de Regenboog Catherine Wheel deken is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Rainbow Harlequin blanket

Garen

Regenboog

Scheepjes Cotton 8 (100% katoen), 50 gr/170 m
 • Kleur A: 502 Wit x 7 bollen
Scheepjes Whirl (60% katoen, 40% acryl), 215 gr/1000 m
 • Kleur B: 759 Jumpin Jelly x 1 garencake

Shop het garen

Je kan Cotton 8 en Whirl vinden bij je lokale scheepjes winkelier, of online via:

Haaknaald

3,5 mm.

Afmetingen

Deken meet 115 x 97 cm na opspannen.

Stekenverhouding

Niet kritiek voor dit project. Je haakt tot kleur B op is (wat bij mij na 33 rijen met volledige Catherine Wheels het geval was. Dat is ongeveer 1,5 gram Whirl per rij).

Notities

 • Je knipt je draad niet elke rij af. In plaats daarvan laat je de ongebruikte draad naar achteren hangen en pak je later op waar nodig.

Afkortingen

 • 3st smh: 3 stokjes samenhaken: (sla om, steek naald in aangegeven steek, sla om, haal door eerste 2 lussen op naald) 3x, sla om, haal door alle lussen op naald
 • 7st smh: 7 stokjes samenhaken: (sla om, steek naald in aangegeven steek, sla om, haal door eerste 2 lussen op naald) 7x, sla om, haal door alle lussen op naald
 • 1l-open: 1l-opening
 • AK: Achterkant
 • hst: half stokje
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • s(tn): steek/steken
 • v: vaste
 • VK: Voorkant

Herhalingen

 • *…; herhaal vanaf * nog 1x/2x/3x Haak de instructies na * en herhaal deze daarna nog het aantal keer zoals aangegeven.
 • *…; herh tot eind Haak de instructies na * en herhaal deze daarna tot het eind van de toer of rij.
 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.

Technieken

Één Catherine Wheel bestaat uit twee rijen: de eerste rij vormt de onderste helft, en de tweede rij vormt de bovenste helft. Omdat de complete wielen precies tussen elkaar invallen, bestaat de daadwerkelijke patroonherhaling uit 2 x 2 rijen van Catherine Wheels. Je kan deze vier rijen eindeloos herhalen om een deken te maken.

Catherine Wheel

Bovenste helft in Kleur A (rij 2)

De eerste rij van het wielpatroon bestaat uit een rij van bovenste helften, zodat de volledige wielen van Kleur B daar precies tussen passen.

Volg de patrooninstructies om je lossenketting en eerste rij van vasten te haken. 1l, keer dan en start Rij 2 (foto 1). Haak 1v in de eerste steek (foto 2), sla 2 steken over, en haak (3st, 1l, 3st) in de derde steek. Sla dan weer 2 steken over en haak 1v in de volgende steek. Je hebt nu een soort van golf gehaakt, wat eigenlijk de bovenkant van een Catherine Wheel is (foto 3). Sla weer 2 steken over, haak dan (3st, 1l, 3st) in de volgende steek, sla 2 steken over en haak 1v in de volgende steek.

Ga zo door tot het einde van de rij en je 1v in de laatste steek hebt gehaakt. Knip je draad niet af. Steek in plaats daarvan een stekenmarkeerder in de lus van Kleur A (foto 4). Keer je werk.

DIY catherine wheel photos 1-4

Onderste helft in Kleur B (rij 3)

We gaan nu de onderste helft van Catherine Wheels in Kleur B haken. Deze komen in de dalletjes tussen de bovenste helften in Kleur A. Aan weerszijden haak je een half onderste wiel (eigenlijk een kwart dus) om een rechte zijkant te maken.

Hecht Kleur B met een hv in de eerste steek aan. Laat het ongebruikte garen van Kleur A naar achteren hangen. Haak 3l die tellen als eerste st en haak 3st samen in de volgende 3 steken als volgt: (sla om, steek naald in volgende steek, sla om, haal door eerste 2 lussen op naald) 3 keer, sla dan nogmaals om en haal door alle lussen op de naald (foto's 5-6).

Haak 7l (dit helpt je om het 'midden' van het volgende dal te bereiken, foto 7) en haak 7st smh in de 3 stokjes van de eerste helft, 1v ertussen en 3 stojes van de volgende helft. 7st smh doe je net zoals de 3st smh, maar dan 7 keer in plaats van 3 keer (foto's 8-9). Haal weer 7l en dan 7st smh in het volgende dal. Ga zo door tot het einde van de rij. Haak 3st smh in de laatste zijkant van het laatste wiel in Kleur A en dan 1st in de laatste steek (foto 10). Je hebt nu de eerste rij met onderste helften in Kleur B gehaakt. Keer je werk.

How to make a Catherine Wheel photo 5-10

Bovenste helft in Kleur B (rij 4)

Deze rij lijkt erg op Rij 2, omdat we weer bovenste helften gaan haken. Haak 3l, deze tellen als eerste stokje. Maak vervolgens 3st in het 'oog' van de 3st smh van de vorige rij (foto's 11-12). Maak dan 1v in de l-open twee rijen terug, gemaakt door de 1l die je in Kleur A hebt gehaakt. Je gaat hierbij over de 7l heen (foto 13). Dit 'vangt' deze 7l in het wiel.

Haak vervolgens (3st, 1l, 3st) in het oog van de volgende 7st smh (foto 14), en dan 1v in de volgende l-open in Kleur A (foto 15). Ga zo door tot het einde van de rij en haak als laatste 3st in de laatste 3st smh, 1st in de laatste steek (de 3l waarmee je rij 3 bent begonnen, foto 16). Knip je draad niet af.

Crochet a Catherine Wheel photos 11-16

Van draad wisselen (Kleur B naar A)

Je gaat nu terugwisselen naar Kleur A. Om de draad op de juiste hoogte te krijgen om je nieuwe rij te haken, moet je langs de zijkanten van je halve wiel haken. Haal eerst de markeerder uit je Kleur A lus en plaats hem in de Kleur B lus (foto 17). Pak de lus van Kleur A op je naald, en laat de draad van Kleur B naar achteren hangen. Met Kleur A haak je vervolgens 3v in de zijkant van het eerste stokje, en 3v in de zijkant van het tweede stokje van het halve wiel (foto 18). Haak 1l en ga dan door met het patroon.

Onderste helft in Kleur A (rij 5)

Haak 1v in de eerste steek (foto 19), 3l (je hoeft namelijk maar een klein stukje tot het midden van het eerste dal), 7st smh in de 3st, 1v en 3st van de vorige rij (foto 20), haak 7l, 7st smh in de volgende 7 steken. Ga zo door tot het einde van de rij tot je de laatste onderste helft hebt gehaakt. Haak als laatste 3l, 1v in de laatste steek (foto 21). Haak 1l, keer je werk.

Bovenste helft in Kleur A (rij 6)

Deze rij is makkelijk, want je hebt hem al (bijna identiek) eerder gehaakt. 1v in de eerste steek, dan (3st, 1l, 3st) in het 'oog' van de 7st smh van de vorige rij, 1v in de l-open van Kleur B. Herhaal dit tot het einde van de rij (foto 22).

Switching yarns between Catherine Wheels photos 17-22

Van draad wisselen (Kleur A naar B)

Je gaat nu terug wisselen naar Kleur B. Haal de markeerder uit de Kleur B lus en plaats hem in de Kleur A lus (foto 23). Met Kleur B haak je 1v in de zijkant van de onderste helft, en 1v in de zijkant van de bovenste helft van het wiel (foto 24). Meer steken zijn niet nodig, want je hoeft maar een klein stukje omhoog te werken om op de juiste hoogte uit te komen voor je volgende rij (foto 25).

Dat is het! Je kan nu het patroon herhalen vanaf Rij 3. Ga door met de 3l, 3st smh, 7l en 7st smh zoals omschreven in het patroon. Het resultaat van je kleurwissels ziet eruit zoals in foto 26. Zoals je kan zien, ziet een wiel er netter uit zodra je de volgende rij hebt gehaakt. Maak je dus niet al te druk over hoe netjes het eruit ziet. De zijkanten maak je extra recht als je je deken opspant.

Switching colours between Catherine wheels, photos 23-26
Catherine Wheel Rainbow Blanket no join
 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Deken

Met Kleur A, haak 176l.

Rij 1 (VK) Start in tweede l vanaf naald, 1v in elke l tot eind, 1l, keer om. [175 v]

Rij 2 (AK) 1v in de eerste s, *sla 2 stn over, (3st, 1l, 3st) in volg s, sla 2 stn over, 1v; herhaal vanaf * nog 28x, keer om, knip draad niet af. [29 halve wielen]

Plaats een stekenmarkeerder in de lus van Kleur A zodat deze niet loskomt terwijl je met Kleur B haakt.

Rij 3 Hecht Kleur B aan met een hv in de eerste s, 3l (telt vanaf hier als st), 3st smh in volgende 3 stn, 7l, *sla 1l-open over, 7st smh, 7l; herhaal vanaf * nog 27x, 3st smh in volgende 3 stn, 1st in laatste s, keer om. [28 halve wielen, 2 kwart wielen]

Rij 4 3l, 3st in 3st smh, 1v in 1l-open van Rij 2, *(3st, 1l, 3st) in 7st smh, 1v in volgende 1l-open; herhaal vanaf * nog 27x, 3st in 3st smh, 1st in laatste s, keer om, knip draad niet af. [28 halve wielen, 2 kwart wielen]

We gaan nu weer met Kleur A haken. Haal de stekenmarkeerder uit de lus van Kleur A en plaats hem in die van Kleur B. Laat de losse draad van Kleur B aan de achterkant hangen.

Rij 5 Met Kleur A, haak 3v om de stam van het eerste stokje in Rij 3, en vervolgens 3v om de stam van het eerste stokje in Rij 4, 1l (je begint nu je normale rij bovenop Rij 4). 1v in de eerste s, 3l, 7st smh, 7l, *sla 1l-open over, 7st smh, 7l; herhaal vanaf * nog 26x, sla 1l-open over, 7st smh, 3l, 1v in laatste s, 1l, keer om. [29 halve wielen]

Rij 6 1v in de eerste s, *(3st, 1l, 3st) in 7st smh, 1v in 1l-open van Rij 4; herhaal vanaf * nog 27x, (3st, 1l, 3st) in 7st smh, 1v in laatste s. keer om, knip draad niet af. [29 halve wielen]

We gaan nu weer met Kleur B haken. Haal de stekenmarkeerder uit de lus van Kleur B en plaats hem in die van Kleur A. Laat de losse draad van Kleur A aan de achterkant hangen.

Rij 7 Met Kleur B, haak 1v in de zijkant van de eerste v in Rij 5, en vervolgens 1v in de zijkant van de eerste v in Rij 6 (je begint nu je normale rij bovenop Rij 6). 3l (telt vanaf hier als st), 3st smh in volgende 3 stn, 7l, *sla 1l-open over, 7st smh, 7l; herhaal vanaf * nog 27x, 3st smh in volgende 3 stn, 1st in laatste s, keer om. [28 halve wielen, 2 kwart wielen]

Rij 8 3l, 3st in 3st smh, 1v in 1l-open of Rij 2, *(3st, 1l, 3st) in 7st smh, 1v in volgende 1l-open; herhaal vanaf * nog 27x, 3st in 3st smh, 1st in laatste s, keer om, knip draad niet af. [28 halve wielen, 2 kwart wielen]

Rijen 5-8 vormen het patroon, afwisselend tussen Kleur A en B. Je knipt de draad niet af aan het einde van de rij, maar wisselt van kleur en haakt langs de zijkant van de vorige rijen omhoog tot je je nieuwe rij kan beginnen.

Herhaal Rijen 5-8 tot je geen Kleur B meer hebt. Voor de aangegeven maat is dit na ongeveer 33 rijen Catherine Wheel in Kleur B.

Een-na-laatste rij (VK) Met Kleur A, haak 3v om de stam van het eerste st twee rijen terug, en vervolgens 3v om de stam van het stokje van de vorige rij, 1l, 1v in de eerste s, 3l, 7st smh, 3l, 1v in l-open tussen st van vorige rij, 3l, *7st smh, 3l, 1v in l-open tussen st van vorige rij, 3l; herhaal vanaf * nog 26x, 7st smh, 3l, 1v in laatste s, 1l, keer om. [29 halve wielen]

Laatste rij (AK) 1hst in de eerste s, *2hst in l-open, 1hst in volgende v; herhaal vanaf * nog 57x, knip draad af. [175 hst]

De laatste rij bestaat uit hst in plaats van v. Dit komt omdat ik de hoogte van de eerste rij in de deken wil spiegelen. Die rij is wat hoger omdat ook de startlossen in wit zijn gehaakt.

Weef alle eindjes weg en span je deken op maat op.

Rainbow Harlequin blanket

Afmetingen van deken aanpassen

Om de maten aan te passen haak je meer of minder Catherine Wheels per rij. Omdat je met een vast kleurverloop werkt moet je wel van tevoren nadenken over de maat, in plaats van het gaandeweg aan te kunnen passen.

Als je meer of minder wielen per rij het patroon wil haken, dan eindig je ook met een ander aantal rijen. Bijvoorbeeld: als je in plaats van 29 wielen 25 wielen per rij haakt, dan kan je ~ 8 extra rijen haken. Dit heeft zijn weerslag op de maat van de deken: deze wordt korter en breder.

Om je te helpen heb ik wat maten na opspannen berekend in combinatie met het aantal startlossen:

 • 130 x 85 cm: 25 wielen per rij (152 startlossen)
 • 123 x 91 cm: 27 wielen per rij (164 startlossen)
 • 120 x 92,5 cm: 28 wielen per rij (170 startlossen)
 • 115 x 97 cm: 29 wielen per rij (176 startlossen)

Zoals je kan zien, hoe meer wielen je per rij toevoegt hoe korter en breder de deken wordt. Je kan de patrooninstructies met afwijkende aantallen wielen volgen, maar let wel op dat de hoeveelheid wiel-herhalingen in een rij anders is.

De stekenherhaling voor dit patroon is 6+2. Dit betekent dat je een aantal startlossen moet hebben die bestaat uit een meervoud van 6 lossen + 2 lossen (bijvoorbeeld: om 29 wielen per rij te haken heb je 29 x 6 = 174 l + 2 = 176 l in totaal nodig).

Diagram

Deken

Diagram 1

Legenda

Diagram 2

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: