Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Catherine col

02.Mar.14 / Kirsten Ballering

Materialen en benodigdheden

Garen

Scheepjes Cotton 8 (100% katoen, 50 gr/170 m)
 • Kleur A: 717 x 1 bol
 • Kleur B: 653 x 1 bol
 • Kleur C: 510 x 1 bol
 • Kleur D: 654 x 1 bol

Shop het garen

Je kan Cotton 8 vinden bij Scheepjes retailers, zoals:

Haaknaald

3,5 mm.

Afmetingen

20 cm in diameter en 28 cm in hoogte. Beide afmetingen zijn gemakkelijk aan te passen door meer herhalingen of rijen te haken.

Stekenverhouding

Draadspanning is niet kritiek voor dit project.

Notities

 • Als je de maat van de cowl aan wil passen, haak dan een meervoud van 8 + 1 losse voor de startlossen. Bijvoorbeeld, 176+1=177 lossen ,of 200+1 = 201 lossen. Elke 8 toegevoege lossen maken 1 extra catherine wheel in het patroon.
 • Werk de eindes niet weg na elke kleurwisseling. Je gebruikt deze eindes namelijk om de uiteindes van de cowl aan elkaar te haken. Du slaat 20-25 cm garen over na elke kleurwisseling.
 • Het patroon wordt in rijen gehaakt. Nadat je klaar bent met je cowl, naai je de korte eindes samen om een cowl te maken.
 • Extra uitleg in het patroon worden in italic weergegeven.

Afkortingen

 • 3st smh: 3 stokjes samenhaken (uitgelegd in patroon)
 • 7st smh: 7 stokjes samenhaken
 • hst: half stokje
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • l-ruimte: lossen-ruimte: ruimte onder de lossen
 • s(tn): steek/steken
 • st: stokje
 • v: vaste
 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Rij 1 Met Kleur A, haak 161 lossen.

Rij 2 Sla eerste s over, 159v, 2v in laatste l. [161 v]

Knip Kleur A af. Let erop dat je zo’n 20-25 cm draadeinde overhoudt om straks de rijen mee aan elkaar te naaien.

Rij 3 Draai je werk zodat de draadeindes naar links liggen. Hecht Kleur B aan de rechterkant van je werk met een hv aan, 1v in dezelfde s, *sla 3 stn over, (3st, 1l, 3st) in dezelfde s, sla 3 stn over, 1v; herhaal vanaf * tot het einde van de rij (foto 1,2) en knip garen af, keer om.

Rij 4 Hecht Kleur C met een hv in de laatste v van de vorige rij, 3l, 3st smh door de 3 st van de vorige rij (foto 3, pijlen) op deze manier: *sla draad om, haal lus op door steek, sla draad om, trek naald door de eerste twee lussen; herhaal vanaf * voor de volgende 2 steken totdat je 4 lussen op de naald hebt (foto 4). Sla draad om, haal naald door alle lussen. Ga door met *7l, 7st smh (foto 5, pijlen); herhaal vanaf * tot er 3 st over zijn, 7l, 3st smh, 1st in v van vorige rij, keer om (foto 6).

Rij 5 3l (telt als eerste st), 3st in gat van 3st smh van vorige rij, 1v in l-ruimte twee rijen daaronder. Hiermee vang je de 7 lossen in je v (foto 8). *(3st, 1l, 3st) in het gat van de 7st smh, 1v in volgende l-ruimte; Herhaal vanaf * tot je het laatste volledig wiel hebt gehaakt, 3st in het gat van de 3st msh van de vorige rij, 1st in de 3e l van je start st. (foto 9). Knip garen af, keer om.

Rij 6 Hecht Kleur D met een hv in de laatste st van vorige rij, 1v in dezelfde s, 3l, *7st smh (foto 10), 7l; herhaal vanaf * tot je nog 1 heel wiel over hebt, 7st smh, 3l, 1v in derde l van start st van vorige rij, 1l, keer om.

Rij 7: 1v in v van vorige rij, *(3st, 1l, 3st) in 7st smh, 1v in l-ruimte; Herhaal vanaf * tot het einde van de rij. Knip garen af, keer om.

Rij 8: Herhaal Rij 4 met Kleur A.

Rij 9: Herhaal Rij 5 met Kleur A.

Rij 10:Herhaal Rij 6 met Kleur B.

Rij 11: Herhaal Rij 7 met Kleur B.

Rijen 8-11 vormen het stekenpatroon. Herhaal het stekenpatroon tot je 31 rijen in totaal hebt gemaakt, wissel Kleur A, B, C en D hierbij af. Als je je cowl hoog genoeg vindt, heb je nog een rij nodig om de bovenkant recht te maken.

Laatste rij Hecht Kleur A aan met een hv in de laatste st van vorige rij, 1v in dezelfde s, 3l, *7st smh, 3l, 1v in l-ruimte, 3l, 1v in gat van 7st smh; herhaal vanaf * tot je een v in het laatste wiel hebt gehaakt, 3l, 1v in derde l van vorige rij. Knip garen af.

Rand

Je hebt nu een grote, rechthoekige lap met rechte eindes. Maar omdat we met twee verschillende kleuren gestopt zijn, is het kleurschema iets anders voor de twee kanten.

Bovenkant

De rand bestaat uit een aantal rijen vasten en een picot rand. De picot rand werkt met een meervoud van 4, dus je moet 1 steek minderen in de rand aan de bovenkant. Let erop dat we niet meer keren aan het einde van een rij, dus knip je garen elke rij af en hecht het opnieuw aan de rechterkant aan.

Rij 1 Hecht Kleur B met een hv in de eerste s, 1v in dezelfde s, *3v in l-ruimte van vorige rij, 1v in 7st smh, 3v in l-ruimte, 1v in v van vorige rij; herhaal tot de laatste l-ruimte, 2v in l-ruimte, knip garen af. [160 v]

Rij 2 Hecht Kkleur C met een hv in eerste s, 1v in dezelfde s, 159v. Knip garen af.

Rij 3 Herhaal Rij 2 met Kleur D.

Onderkant (kant met lossenketting

De lossenketting bestaat al uit 160 lossen, dus je hoeft hier niet te minderen.

Rij 1 Hecht Kleur C met een hv in eerste l aan, 1v in dezelfde s, 159v. Knip garen af. [160 v]

Rij 2 Hecht Kleur D met een hv, 160v, knip garen af.

Je hebt nu eenzelfde rand aan beide kanten.

Picots (laatste rij van boven- en onderkant)

Maak een picot op deze manier: 2l, steek je naald door de tweede l vanaf de naald, sla draad om (foto 11), trek de draad door alle lussen op de naald.

Picot rij Hecht Kleur A met een hv in eerste s, 1v, (1hst, picot, 1hst) in dezelfde s, 1v, *1ss, 1v, (1hst, picot, 1hst) in dezelfde s, 1v; herhaal vanaf * tot het einde van de rij (foto 12). Knip garen af.

Blocken

Het grootste gedeelte van het werk is nu gedaan. Maar dit garen heeft er echt baat bij om geblockt te worden. Het wordt er zacht en gelijkmatig van, en krijgt de juiste vorm. Want zoals je misschien al hebt gemerkt, trekt de catherine wheel heel erg naar binnen toe. Daardoor is het zo dat als je met 80 cm aan lossen begint, je in het midden van je cowl nog maar 65 cm over hebt. Gelukkig lost nat blocken dit allemaal op. Uitleg over blocken kan je vinden in mijn stap-voor-stap blocken gids.

Als het geheel gedroogd is kan je beginnen met alles vast te maken! Neem de uiteindjes en weef ze aan beide kanten door je steken heen. Het is even een klusje, maar je bent blij als je het uiteindelijk gedaan hebt! Je ziet de naad namelijk bijna niet lopen (kijk maar eens in onderstaande foto).

Diagram

Diagram 1

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: