Stekenmeervoud in deken: 3 + 1 steek.

Granny Clusters bestaan uit clusters van drie st, met twee overgeslagen steken daartussen. Omdat de deken uit 241 steken bestaat (Baby versie uit 145) en dat niet netjes door drie te delen is, moeten we het begin- en eindcluster een klein beetje anders haken om steeds netjes uit te komen. In de eerste rij zal je daarom 242 steken haken (146 voor Baby versie). Daarna steeds netjes 241 steken (145 voro Baby versie).

Hecht je eerste kleur aan met een hv. Haak drie l (foto 1). Haak daarna nog één st in dezelfde steek als je hv (foto 2). Je gaat nu aan je echte clusters beginnen. Sla twee steken over, en haak drie st in de volgende steek (foto 3). Herhaal dit tot de laatste steek van de rij. in de laatste steek haak je twee st (foto 4). Knip je draad af als je volgens het patroon van kleur moet wisselen en draai je deken om.

Hecht de nieuwe kleur aan met een hv in de laatste steek van de vorige rij. Haak drie l, dit telt als je eerste st (foto 5). Haak dan drie st in de opening tussen je laatste en een-na-laatste cluster van de vorige rij (foto 6). Haak drie st in elke opening. Haak een st in de allerlaatste steek (wat dus de eerste steek van je vorige rij is) (foto 7). Knip je draad af als je nu van kleur moet wisselen, en draai je deken om.

Hecht de nieuwe kleur aan met een hv in de laatste steek van de vorige rij. Haak drie l (foto 8), en haak een st in de eerste opening tussen het laatste en een-na-laatste cluster van de vorige rij (foto 9). Haak dan weer drie st in elke opening tussen clusters. Haak in de laatste steek een st (dat zijn de drie l waar je je vorige rij mee begon) (foto 10). Knip je draad af als je nu van kleur moet wisselen, en draai je deken om.

Je kunt deze laatste twee rijen steeds herhalen tot de gewenste lengte. Vind je de foto’s nog niet duidelijk genoeg? Kijk dan even naar het haakdiagram aan het einde van dit hoofdstuk. Zo haak je Granny Clusters!

Reacties

Hester
Kun je de openruimtes ook halveren?
Groetjes Hester April 13, 2022 07:18 - Reageer
Kirsten
Hi Hester,

ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Halveren als in kleiner maken (1 steek overslaan in plaats van 2)? Dat gaat niet, want dan kom je niet uit met het stekenaantal. Je maakt nu 3 steken in elk cluster en het cluster omvat 2 overgeslagen steken + 1 steek waar je in haakt (=3) dus die stekenaantallen blijven zo gelijk (en dan gaat de deken niet lubberen).

Maar misschien begrijp ik je niet goed? April 13, 2022 08:37 - Reageer
Reageer