Alles over Granny steken

Je hebt vast wel eens van de Granny Square gehoord - een motief wat door alle haaksters wel een keer gehaakt wordt.

De steek die in de Granny Square gebruikt wordt, of liever gezegd het cluster van steken dat gebruikt wordt is de Granny Cluster, en het zorgt ervoor dat een Granny eruit ziet zoals deze eruit ziet. Het is een cluster van drie stokjes, gemaakt in de ruimte tussen de clusters van de vorige rij. De steek is rhytmisch en gemakkelijk te onthouden - daarom is hij ook erg populair bij beginnende hakers!

Granny Stripe uitleg voor hakers

Verschil tussen Granny Clusters en Granny Stripes

De termen Granny Cluster en Granny Stripe (granny rij) worden nog wel door elkaar gebruikt. Technisch gezien bestaat een Granny Stripe uit Granny Clusters. Maar de termen worden liberaal gebruikt en vaak kan je uit de context wel opmaken waar het precies over gaat. Het is iets wat nu eenmaal zo gelopen is sinds haken op het internet bestaat. Ik gebruik de termen vaak door elkaar - Granny stripe klinkt voor mij wat natuurlijker.

Granny stripe stekenmeervoud

Het stekenmeervoud voor een Granny Cluster is 3 + 1. Dat betekent dat als je wil uitrekenen hoeveel lossen je nodig hebt om mee te beginnen, je een meervoud van 3 pakt en daar nog 1 steek bij optelt. Een voorbeeld: 72 x 3 steken = 216. Tel daar nog 1 steek bij op en je komt op 217 uit (Toevallig het stekenaantal waarmee we de Regenboog Sampler Deken 2 haken). Je kan ook kortere strepen haken, door bijvoorbeeld 48 x 3 = 144, + 1 = 145 steken te haken.

Granny Stripe uitleg

Eerste rij

Hecht je eerste kleur aan met een hv. Haak drie l (foto 1). Haak daarna nog één st in dezelfde steek als je hv (foto 2).

Je gaat nu aan je echte clusters beginnen. Sla twee steken over, en haak drie st in de volgende steek (foto 3). Herhaal dit tot de laatste steek van de rij. in de laatste steek haak je twee st (foto 4). Knip je draad af als je volgens het patroon van kleur moet wisselen en draai je deken om.


Granny Stripe tutorial photo 1-2
Granny Stripe tutorial photo 3-4

Tweede rij

Hecht de nieuwe kleur aan met een hv in de laatste steek van de vorige rij. Haak drie l, dit telt als je eerste st (foto 5). Haak dan drie st in de opening tussen je laatste en een-na-laatste cluster van de vorige rij (foto 6).


Ga door met het haken van drie st in elke ruimte tussen de clusters van de vorige rij. Haak een st in de allerlaatste steek (wat dus de eerste steek van je vorige rij is) (foto 7). Knip je draad af als je nu van kleur moet wisselen, en draai je deken om.


Granny Stripe tutorial photo 5-6
Granny Stripe tutorial photo 7

Derde rij en verder

De derde rij lijkt heel erg op de eerste rij. Je haakt alleen in de ruimtes tussen de steken, in plaats van in de beginrij.

Hecht de nieuwe kleur aan met een hv in de laatste steek van de vorige rij. Haak drie l (foto 8), en haak een st in de eerste opening tussen het laatste en een-na-laatste cluster van de vorige rij (foto 9).

Haak dan weer drie st in elke opening tussen clusters. Haak in de laatste steek een st (dat zijn de drie l waar je je vorige rij mee begon) (foto 10). Knip je draad af als je nu van kleur moet wisselen, en draai je deken om.


Granny Stripe tutorial photo 8-9
Granny Stripe tutorial photo 10

Je kunt deze laatste twee rijen steeds herhalen tot de gewenste lengte. Zo haak je Granny Clusters!


Patronen met Granny Stripes

Reacties

Hester
Kun je de openruimtes ook halveren?
Groetjes Hester April 13, 2022 07:18 - Reageer
Kirsten
Hi Hester,

ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Halveren als in kleiner maken (1 steek overslaan in plaats van 2)? Dat gaat niet, want dan kom je niet uit met het stekenaantal. Je maakt nu 3 steken in elk cluster en het cluster omvat 2 overgeslagen steken + 1 steek waar je in haakt (=3) dus die stekenaantallen blijven zo gelijk (en dan gaat de deken niet lubberen).

Maar misschien begrijp ik je niet goed? April 13, 2022 08:37 - Reageer
Reageer