Grote haakprojecten opspannen kan een gedoe zijn. Zelfs als je weet hoe je moet opspannen, is het een uitdaging om genoeg ruimte en matten bij elkaar te sprokkelen. Gelukkig heb ik wat tips die je helpen om ook grote dekens de finishing touch te geven.

Wat is opspannen?

Opspannen is iets wat je doet nadat je alle draadjes afgehecht hebt. Het is eigenlijk het natmaken van je haakwerk en dan opspannen en in vorm op laten drogen. Dit zorgt ervoor dat je steken veel netter zijn, randjes mooi recht zijn en je haakwerk lekker zacht voelt.

Ik heb een uitgebreide gids geschreven over opspannen. Als je meer over de details van opspannen wil weten, lees deze dan eens door! 👇


Welke methode gebruik ik voor grote projecten?

Er zijn grofweg drie methodes voor opspannen:

  1. Nat opspannen
  2. Spray opspannen
  3. Stomen

Je kan alles over de verschillen tussen de methodes nalezen in de gelinkte gids hierboven. Kortweg komt het erop neer dat ik je aanraad om methode 2, spray opspannen te gebruiken.

Methode 1 (Nat opspannen, dus je haakwerk onderdompelen in water en dan vastspelden) is zwaar bij grote projecten omdat het watergewicht het geheel heel zwaar en lomp maakt. Dit zorgt er weer voor dat je project niet zo lekker rekt en strekt en het ongelijkmatig vastgespeld wordt.

Methode 3 (Stomen) is niet alleen een gevorderde methode, maar is ook een gedoe omdat je steeds maar kleine stukjes stoomt. Het kost tijd en moeite en je moet ook nog eens voorzichtig zijn. Spray opspannen is gemakkelijker, bereikt hetzelfde resultaat en is bovendien een stuk prettiger voor je armen en rug.

Een grote deken opspannen

In theorie is het opspannen van een deken, groot of kleine, hetzelfde. Maak wat ruimte op de vloer vrij, speld je project vast, spray met een verstuiver tot het vochtig is en laat hem aan de lucht drogen. Ben je niet bekend met de techniek, lees dan mijn volledige uitleg over spray opspannen even door.

Maargoed, de theorie is de praktijk niet en vaak is het ook niet de techniek die eraan schort. In plaats daarvan is het gebrek aan ruimte, matten en spelden het probleem. En ik heb wat tips voor je om daar omheen te werken.

Tip 1: Span in delen op.

Als je geen ruimte hebt om je project in een keer op te spannen, span hem dan in delen op.

Je kan bijvoorbeeld eerst de eerste helft van je deken opspannen. Leg een deken of doek over de andere helft van je deken heen en spray het eerste deel vochtig. Laat dit opdrogen aan de lucht en herhaal dit dan voor de tweede helft. Zorg er eventueel voor dat je de afmetingen waarop je de eerste helft op vastspeld even noteert, zodat je de tweede helft even groot kan maken. Het duurt wat langer, maar werkt prima!

Tip 1 Span in delen op

Tip 2: Gebruik matten uitsluitend voor de rand

Wie heeft er nou zin om stapels matten te kopen voor die grote projecten? Als je geen matten kan lenen van een medehandwerkster, dan is er nog een manier om hierom heen te werken.

Je kan namelijk de matten uitsluitend onder de rand leggen. Laten we zeggen dat je een 150 x 180 cm deken opspant. Met de standaard 30 x 30 cm matten heb je 40 matten nodig om de hele deken op te spelden.

Als je daarintegen de matten alleen onder de rand legt, heb je er maar 22 nodig. De matten hoeven geeneens echt in elkaar te passen, dus je kan verschillende sets door elkaar gebruiken. De spelden en bulk van je deken houden de matten wel op hun plaats.

Tip 2 plaats matten onder de rand

Dit is een snel kiekje van mijn Samplerdeken. Ik gebruik zowel echte opspanmatten als van die kinderpuzzelmatten door elkaar. Je kan eventueel een zeiltje onder het midden van je deken leggen om te voorkomen dat je vloer nat wordt.

blocking large blankets

Tip 3: Speld efficient op

Als je een grote deken gaat opspannen wil je dat liever niet met losse T-spelden doen - je hebt er honderden nodig. Dit is waar blockdraden en knitblockers handig zijn: Deze hulpmiddelen helpen je om snel grote oppervlaktes vast te zetten.

Voor de deken hierboven heb ik drie sets knitblockers gebruikt. Het is niet de goedkoopste oplossing, maar je hoeft ze maar een keer aan te schaffen en ze komen bij elk project wel van pas. Voor mij is het de investering dus waard!

Tip 3 speld efficient op

Wat niet te doen als je grote projecten opspant

Er zijn ook een paar dingen die je beter niet kan doen bij het opspannen van projecten zoals dekens:

  • Je werk aan een waslijn hangen. Het gewicht van het water zorgt ervoor dat je project in de hoeken of op de vouw heel erg uitrekt. Er is een goede reden dat alle handgemaakte spullen met het devies om ze plat te drogen komen!
  • Door en door natmaken. Licht vochtig is genoeg. Als je werk doorweekt is duurt het vooral langer om te drogen, maar er zijn verder weinig voordelen.
  • Op een matras spelden. Als je echt niet anders kan dan moet je dat natuurlijk gewoon doen. Maar een matras is vaak te zacht om iets goed op te kunnen spelden en dan krijg je het niet goed in vorm. Bovendien wil je geen spelden missen als je daarna gaat slapen!

Ik hoop dat deze tips je genoeg handvatten geven om je volgende grote deken met succes op te spannen. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, zet ze gerust in de comments!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer