Kwastjes zijn een uitstekende manier om wat extra pizzaz aan je tas, deken en DIY project mee te geven. Ze zijn niet alleen binnen een handomdraai te maken, maar ook nog eens heel fijn om restjes op te maken. En als je ze extra chique wil, waarom rijg je er niet een paar extra kralen aan?

DIY kwastjes


Benodigdheden

  • Garen (in zoveel kleuren als je wil)
  • 100 cm draad voor het omwinden van de bovenkant
  • 2 restjes draad om tijdelijk de eindes vast te binden
  • Een stuk karton of ander object waar je draad om kan winden
  • Schaar
  • Naald

Maat

De lengte en dikte van je kwastje hangen af van het karton waar je mee werkt. Voor een kwastje van 8 cm lengte is een stukje karton van 9-10 cm breedte prima.


Zelf kwastjes maken

1. Wind het garen op

Zorg dat je stukje karton ongeveer een centimeter groter is dan je uiteindelijke kwastje. Je gaat nu je garen om het karton heen winden. Ik heb een kleine kartonnen doosje gebruikt, omdat ik geen karton had. Het is echt om het even wat je gebruikt, zolang het maar stevig is.

Hoevaak je het garen om je karton windt hangt af van het aantal kleuren en de dikte die je je kwast wil geven. Ik heb vier strengen katoen zes keer omgewonden.

Om de draadjes op hun plaats te houden terwijl je de kwast maakt bind je restjes draad om beide uiteindes. Gebruik een naald om deze draad onder de andere draden door te steken en maak een strik. Herhaal dit voor de andere kant van je kwast en haal de draden van het karton af.

DIY tassel step 1-4


2. Bovenkant omwinden

Knip 100 cm draad af. Hou deze draad parallel aan je kwast en zorg dat er zo'n 10 cm boven de top uitsteekt. Sla deze top terug naar onderen zodat er een lus ontstaat.

Neem het lange draadeinde en draai dit een aantal keer strak om je lus en kwast heen. Rijg het lange draadeinde op je naald en steek het door de uitstekende lus boven je windsel door. Steek daarna je naald door de kwast en trek de draad door.

Trek voorzichtig aan beide eindjes van je winddraad om het gevormde knoopje in je kwast te trekken. Indien nodig knoop je nog een keer en knip je de eindjes kort af. Als je winddraad dezelfde kleur heeft als een van de kleuren van je kwastje, hoef je de eindjes niet af te knippen maar kan je ze gewoon mee in vorm knippen in stap 3.

DIY Tassel steps 5-8


3. Onderkant bijknippen

Nu de bovenkant in vorm is, maak je de onderste strik los en knip je de lussen van de kwast door zodat alle draadjes los hangen. Indien nodig kan je nog zachtjes aan de losse draden trekken om de bovenkant wat strakker te maken, maar pas op dat je hier niet te hard trekt. Knip je kwast op de gewenste maat. Knip niet in één keer een heel stuk af, maar neem steeds kleine hapjes - net zoals je haar zou knippen. Hierdoor wordt de onderkant gelijkmatiger.

DIY tassel step 9-11

En dat is het! Afhankelijk van het project waarin je je kwast gebruikt kan je het restje draad aan de bovenkant gebruiken om het direct aan je project vast te naaien, of je haakt een korte lossenketting die je door de top heen naait - de keuze is aan jou!

Tassels for the XOXO pillow


Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer