X-steek of gekruisde steek

De X-steek, of gekruisde steek is een van de leuke manieren om een simpele steek voor je te laten werken. Door hogere steken te gebruiken zoals stokjes, en deze over elkaar heen te laten kruisen ontstaan 'X'en. Deze kruizen steken mooi af tegen een anders gekleurde achtergrond - geweldig voor dekens of kussens!

X-steek stekenmeervoud

Het stekenmeervoud van deze deken is 12 + 1 steken. Als je wil uitrekenen hoeveel steken je nodig hebt om een project te starten, dan kun je een meervoud van twaalf nemen en daar een steek aan toevoegen. Bijvoorbeeld: 18 x 12 steken = 216. Voeg er eentje aan toe en dan heb je 217 (zoals in de Regenboog Sampler 2). Je kunt ook kortere rijen maken, bijvoorbeeld 12 x 12 steken = 144, + 1 is 145.

X-steek stekenuitleg

De X-steek bestaat uit kruizen van dubbele stokjes die in de voorste lus van overgeslagen steken een paar rijen daaronder worden gehaakt.

Eerste rij (basisrij)

Hecht je eerste kleur aan met een hv in de eerste steek. Haak een l en maak dan 217 v in de rij. Haak een losse en keer om. Dit is een basisrij, je begint nu aan de rij met overgeslagen steken.

Tweede rij (overgeslagen steken)

Maak vier v (foto 1). Haak een l, sla de volgende s over, haak drie v, een l, sla dan de volgende s weer over, haak zeven v. Je maakt zo een patroon van overgeslagen steken met ruimte daartussen (foto 2, aangegeven met rode pijlen). Herhaal dit tot je nog vier steken over hebt, en haak dan vier v in de laatste steken. Knip je draad af en keer om (foto 3).

X stitch tutorial photo 1-2
X stitch tutorial photo 3

Derde rij (stokjes)

Hecht vervolgens de volgende kleur met een hv in de eerste steek aan. Haak drie lossen die als st tellen en maak dan een st in elke steek en losse. Dit is de contrastrij waartegen je de kruizen zometeen goed gaat zien (foto 4).

X stitch tutorial photo 4

Vierde rij (gekruisde steken)

Hecht nu je eerste kleur weer aan met een hv in de eerste steek. Haak een losse, vier v en begin dan aan je eerste kruis (foto 5). Sla tweemaal je draad om, steek je naald in de voorste lus van de verste steek onder de losse twee rijen terug, sla draad om, haal een lus op, en (sla draad om, haal door eerste twee lussen) 3 keer om een dubbel stokje te maken (foto’s 6-8). Dit dubbele stokje is het eerste beentje van het kruis.

Sla nu een steek op de huidige rij over, maak drie v (foto 9), en maak weer een dubbel stokje in de voorste lus van de eerste steek onder de losse twee rijen terug (foto 10). Sla de volgende steek op je huidige rij weer over. Dit vormt het kruis.

Haak weer zeven v (foto 11), en maak dan weer een kruis met dubbele stokjes. Herhaal dit tot het einde van de rij (foto’s 12-13), en maak dan een v in elk van de laatste vier steken. Dit is hoe je de X-steek haakt!

X stitch tutorial photo 5-6
X stitch tutorial photo 7-8
X stitch tutorial photo 9-10
X stitch tutorial photo 11-12
X stitch tutorial photo 13

Gekruisde steek haakpatronen

Vond je deze uitleg handig? Je kan gekruisde steken of X-steken oefenen in de volgende patronen:Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer