De Jacobsladder is een unieke steek met textuur. In dit stekenpatroon haak je kettingen van lossen, die je naderhand in elkaar weeft. Dit maakt een getextureerde kabel die bovenop je haakwerk ligt. Het is een leuke steek die zowel verticaal als diagonaal gehaakt kan worden. Zoveel mogelijkheden!

Jacobsladder stekenmeervoud

Het stekenmeervoud in deze uitleg is 12 steken. Je kan dat simpel aanpassen door het aantal steken tussen de ladders groter of kleiner te maken - dat is allemaal persoonlijke voorkeur.

Jacobsladder steken uitleg

Je gaat kettingen van lossen in elke heengaande rij haken. Dus een rij heeft aan de goede kant de lussen, en je haakt een 'gewone' rij met steken terug. Je kan net zolang doorgaan met deze lussen tot je er genoeg van hebt. Daarna 'ladder' je ze aan elkaar, zet je ze eventueel vast met een stekenmarkeerder en haak je ze definitief vast in de laatste rij.

Eerste rij

Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste steek. Maak een l en dan een hst in de eerste steek, maak daarna nog vijf hst (foto 1). Maak nu vijf lossen (foto 2). We gaan deze lossen aan je laatste hst vastmaken door een hv in de laatste hst te haken (foto 3).

Haak twaalf hst, daarna vijf lossen en maak deze weer met een hv aan de laatste hst vast. Ga zo door en volg de patrooninstructies tot je rij af is (foto 4).

Haak een losse en keer je deken om.

Jacob's ladder tutorial photo 1-2
Jacob's ladder tutorial photo 3-4

Tweede rij

Maak zes hst, waarvan de laatste rechts van de 5l-hst valt. Haak vijf lossen (foto’s 5-6).

Dit keer maak je de lossen niet vast, maar laat je ze gewoon als ketting en ga je door met hst haken aan de andere kant van de 5l-hst (foto 7). Haak twaalf hst (de laatste daarvan zit weer in de volgende 5l-hst), en haak weer vijf lossen.

Volg het patroon tot het einde van de rij. Knip je garen af en keer je deken.

Jacob's ladder tutorial photo 5-6
Jacob's ladder tutorial photo 7

Derde rij en verder

De volgende rijen lijken heel erg op de vorige rij. Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste steek. Maak een l en hst in de eerste steek. Haak nog zes hst, waarvan de laatste eruit ziet alsof hij in de lossenketting gaat (het is toch echt het eerste hst na de 5 l van de vorige rij!). Maak vijf lossen, en twaalf hst.

Volg zo de patrooninstructies en maak de rij af (foto’s 8-9), Herhaal dit voor zoveel rijen als het patroon aangeeft.

Jacob's ladder tutorial photo 8-9

Ladderen

Als je klaar bent om je lussen te ladderen, haal je je naald even uit je haakwerk.

Steek je naald in de eerste 5l-lus (foto 10). Pak dan de volgende lus op, en trek deze door de eerste lus (foto’s 11-12). Ga zo door tot je boven bent, en gebruik een stekenmarkeerder om de laatste lus vast te zetten (foto’s 13-15). De achterkant van je jacobsladder ziet eruit zoals in foto 16.

Ga door met de volgende rij in het patroon.

Jacob's ladder tutorial photo 10-11
Jacob's ladder tutorial photo 12-13
Jacob's ladder tutorial photo 14-15
Jacob's ladder tutorial photo 16

Laatste rij

Pak je garen weer op, en haak zes hst (foto 17). Maak een hv in de ladder om hem vast te zetten (foto 18), en sla de steek na de ladder over. Haak elf hst, sla de laatste steek voor de volgende ladder over en zet hem vast met een hv.

Als je het gat tussen de ladder en de volgende hst te groot vindt, kan je een 2hst smh haken in de overgeslagen steek en de steek daarnaast, zodat je de ruimte opvult. Dit telt dan als eerste van je elf hst.

Volg de patrooninstructies en ga zo door om de rij af te maken. De voorkant ziet eruit zoals foto 19. Dat is hoe je Jacobsladders maakt!

Jacob's ladder tutorial photo 17-18
Jacob's ladder tutorial photo 19

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer