Tulpensteek

De tulpensteek is een prachtig voobeeld van hoe twee simpele steken samen tot iets bijzonders kunnen leiden. Door V-tjes als bladeren te haken, en bobbles als de bloemknop wek je de illusie van eindeloze tulpenvelden. Ik leg je graag uit hoe je deze steek haakt!

Tulpensteek stekenmeervoud

Het stekenmeervoud voor de tulpensteek is 3 + 1. Dat betekent dat als je wil uitrekenen hoeveel steken je nodig hebt om mee te beginnen, je een meervoud van 3 pakt en daar nog 1 steek bij optelt. Een voorbeeld: 72 x 3 steken = 216. Tel daar nog 1 steek bij op en je komt op 217 uit (Toevallig het stekenaantal waarmee we de Regenboog Sampler Deken 2 haken). Je kan ook kortere strepen haken, door bijvoorbeeld 48 x 3 = 144, + 1 = 145 steken te haken.

Tulpensteek stekenuitleg

De tulpensteek maak je in twee rijen. Eerst maak je de bladeren, en daarna de bloemen..

Eerste rij (bladeren)

Hecht je eerste kleur met een hv in de eerste steek aan. Haak vier l (dit vormt een st en een l) (foto 1). Maak een st in dezelfde steek (foto 2). Samen vormt dit een kleine ‘V’, de basisvorm van deze rij. Sla nu twee stn over en haak (1st, 2l, 1st) in de volgende steek (foto’s 3-5). Sla weer twee stn over en haak (1st, 2l, 1st) in de volgende steek.

Herhaal dit tot het einde van de rij. In je laatste V haak je (1st, 1l, 1st) om je begin-V te spiegelen (foto 6). Knip je draad af en draai je deken.

Tulip stitch photo tutorial photo 1-2
Tulip stitch photo tutorial photo 3-4
Tulip stitch photo tutorial photo 5-6

Tweede rij (bloemen)

Hecht je tweede kleur aan met een hv in de eerste V-opening (de ruimte onder de lossen). We maken een begin-bobbel als volgt: haak twee l, (sla draad om, steek naald in opening, sla draad om, haal een lus op en haal door de eerste twee lussen op je naald), herhaal wat tussen haakjes staat nog vier keer zodat je zes lussen op je naald hebt (foto’s 7-11). Sla nog eenmaal om en trek door alle lussen op je naald. Trek het strak aan zodat je een mooie bobbel krijgt (foto 12).

Haak twee lossen om naar de volgende V-open te komen, en maak een volledige bobbel als volgt: (sla om, steek naald in opening, sla weer om, haal een lus op, sla weer om, haal door eerste twee lussen op naald) zes keer, zodat je zes lussen op je naald hebt. Sla dan nog eenmaal om en haal door alle lussen op je naald.

Ga door met twee l, en dan een bobbel in de volgende V-opening haken tot het einde van de rij (foto’s 13-14). Foto 15 laat je zien hoe de tulp eruit ziet van de voorkant. Knip je draad af en keer je deken om.


Tulip stitch photo tutorial photo 7-8
Tulip stitch photo tutorial photo 9-10
Tulip stitch photo tutorial photo 11-12
Tulip stitch photo tutorial photo 13-14
Tulip stitch photo tutorial photo 15

Doorhaken in bovenkant van tulp

Hecht je kleur aan in de bovenkant van de eerste tulp. Het maakt niet uit of je dit in de draadomslag of in de steek iets links daarvan doet, zolang je maar een hst in de bovenkant van elke tulp haakt en 2 hst in de ruimte daartussen (foto’s 16-17). Ik zou beide plekken eens proberen en kijken wat er voor jou het beste uitziet.

Zoals aangegeven haak je dus een hst in elke bovenkant, en twee hst tussen elke tulp in. Ga door tot het einde en eindig met een hst in de laatste tulp (foto 18). Dat is hoe je de Tulpensteek haakt!

Tulip stitch photo tutorial photo 16-17
Tulip stitch photo tutorial photo 18

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer