Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Dutch Skies pannelappen

26.Dec.19 / Kirsten Ballering

Vandaag wil ik met jou mijn favoriete patroon voor pannelappen delen. Ik maak deze al geruime tijd, en verkoop ze soms ook in mijn Etsy shop. Het patroon is goed te volgen, maar je moet het randje even doorhebben!

Dit is een patroon voor ronde pannelappen. Ik heb ze de 'Dutch Skies' pannelappen genoemd omdat ze de Hollandse luchten met die stormachtige kleuren goed benaderen! Hieronder vind je het volledige haakpatroon.

Materialen en benodigdheden

Garen

Phildar Phil Coton 3 (100% katoen)
  • Kleur A: Brandless x 1 bol
  • Kleur B: Faience x 1 bol
  • Kleur C: Pacifique x 1 bol
  • Kleur D: Canard x 1 bol
  • Kleur E: Minerai x 1 bol

Haaknaald

4,5 mm.

Afmetingen

Pannelappen meten ongeveer 17 cm in diameter.

Stekenverhouding

Draadspanning is niet kritiek voor dit project.

Afkortingen

  • hst: half stokje
  • st: stokje
  • l: losse

Herhalingen

  • *…; herhaal vanaf * nog 1x/2x/3x Haak de instructies na * en herhaal deze daarna nog het aantal keer zoals aangegeven.
  • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Pannelap (maak er 4 voor 2 dubbelzijdige pannelappen)

Toer 1 Neem kleur A en maak een magische ring. Een magische ring is een manier om een midden te maken zonder dat je een gaatje achterlaat. Doe dat als volgt: Maak een ring van draad (foto 1). steek je naald door de lus, pak de draad op met je haaknaald en trek de nieuwe lus door je magische ring heen op (foto 2). Maak dan een losse om je magische ring vast te zetten zodat hij niet losgaat als je hem loslaat (foto 3).

Dat is je magische ring. Nu kan je beginnnen met je eerste echte steek. Haak 3l (telt als eerste st), haak nog 13 st en sluit de magische ring dan door aan het losse draadeinde te trekken (foto 4). Maak een halve vaste in de laatste l van de eerste 3l waar je de toer mee begon. [14 st in totaal]

Toer 2 Haak 3l (telt als eerste st), (2st in de volgende steek) totdat je aan het einde van je toer bent. In de hv van de vorige rij haak je ook 1 st, zoals aangegeven door de pijl in foto 7. Dit st samen met de 3l die je als eerste haakte tellen ook als 2st, dus je hebt rondom in elke steek 2 st gehaakt. Maak een halve vaste in de laatste l van de begin-3l, knip garen af. [28 st]

Toer 3 Hecht met een hv in een willekeurige steek Kleur B aan. Haak 3l (telt als eerste st), 1st in diezelfde steek, 1st in volgende steek, *2st in dezelfde steek, 1st in volg st; tot het einde van de toer. Je meerdert eigenlijk dus om de steek. Dit is nodig om je cirkel plat te houden, in plaats van dat hij op gaat krullen of gaat bobbelen. Sluit de toer met een hv in de derde l van je begin-3l (foto 8). [42 st]

Toer 4 3l, 1st in volgende steek, herhaal *2st in dezelfde steek, 1st in elk van de volgende 2 steken; tot het einde van de toer. In de laatste steek haak je 2 st in dezelfde steek. Dit is correct, omdat je eigenlijk halverwege de eerste herhaling bent begonnen met je toer (de '3l, 1st in volgende steek' is eigenlijk dezelfde instructie als '1st in elk van de volgende 2 steken' als je er goed over nadenkt). Dit vindt je gaandeweg het patroon steeds terug. Zolang de combinatie van de laatste steken en de eerste steken van je toer samen weer een herhaling vormen zit je nog op de juiste weg. Knip garen af (foto 9). [56 st]

Toer 5 Hecht met een halve vaste Kleur C aan, 3l (telt als eerste st), 1st in dezelfde steek, 1st in elk van de volgende 3 steken, herhaal *2st in dezelfde steek, 1st in elk van de volgende 3 steken; tot het einde van de toer, sluit toer met hv in derde l van begin-3l. [70 st]

Toer 6 3l (telt als eerste st), 1st in volgende steek, herhaal *2st in dezelfde steek, 1 st in elk van de volgende 4 steken; tot het einde van de toer. net zoals in Toer 4 eindig je je laatste herhaling halverwege. Knip garen af. [84 st]

Toer 7 Hecht met een halve vaste Kleur D aan, 3l (telt als eerste st), 1st in dezelfde steek, 1st in elk van de volgende 5 steken, herhaal *2st in dezelfde steek, 1 st in elk van de volgende 5 steken; tot het einde van de toer, sluit toer met hv in derde l van begin-3l. [98 st]

Toer 8 3l (telt als eerste st), 1st in volgende steek, herhaal *2st in dezelfde steek, 1st in elk van de volgende 6 steken; tot het einde van de toer. Net zoals in Toer 4 eindig je je laatste herhaling halverwege. Knip garen af. [112 st]

Weef alle eindjes weg.

Vasthaken

Neem twee pannelappen met de verkeerde kant samen zodat de goede kanten naar buiten wijzen (foto 10). Neem Kleur E en maak een losse door de steken aan beide kanten, maak dan 1hst in dezelfde steek (foto 11-12). Je kan ook een v haken maar ik vind de hoogste die hst geven wel mooi. En ze zijn groot en soepel! Haak 1hst in elke steek aan beide kanten rondom de pannelappen, sluit toer met hv in eerste hst of gebruik de speciale afhechting zoals omschreven in Toer 4 van dit patroon. Hecht af (foto 13).


Rand

Ik hou van een picotrandje. Ik gebruik het op bijna al mijn patronen en dekens wel een keer. De picot maakt een saai randje net even af, perfect voor deze pannelappen!

Hecht Kleur E met een halve vaste aan in een willekeurige steek, 1l, sla 2 steken over en haak 3st in de volgende steek (foto 14). 2l, steek je haaknaald door de eerste losse, sla draad om, en haal door alle lussen op naald (picot gemaakt) (foto 15-16). haak 3st in dezelfde steek, sla 2 steken over en haak een halve vaste in de volgende steek. Dit is het eerste cluster voor je rand (foto 17).

Herhaal dit rondom. Je zal zien dat het laatste cluster niet vastgehaakt kan worden zonder 1 steek te overlappen met het eerste cluster. Dit klopt, en zo maakt het je hanglusje goed stevig. Dus maak je laatste cluster af door het met een halve vaste vast te haken in de eerste overgeslagen steek van je eerste cluster (foto 18).

Haak 12l en haak een hv in dezelfde steek als waar je de lossen begon (foto 19). Keer je werk om, en haak 30hst in de hanglus. Als 30 niet past, haak er dan 25. (foto 20).

Dat is het! Je hoeft nu alleen nog de eindjes weg te weven (foto 21). Ik stoom-block mijn pannelappen om ze mooi plat te krijgen. Doe dit alleen als je met 100% katoen werkt! Bij twijfel is nat-blocken altijd prima.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je eerste paar pannelappen gehaakt die jou en je kleinkinderen waarschijnlijk zullen overleven (ze gaan erg lang mee). Als je er nog wat extra's mee wil doen, dan zou je oppervlaktesteken kunnen haken zoals omschreven in dit patroon voordat je de twee pannelappen samenhaakt.

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: