Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Kevin's col

17.Feb.21 / Kirsten Ballering

Maak een kleurrijke en comfortabele cowl met deze puffy (dikke) V-steek! De steek is perfect voor in de winter en het is een techniek die je als beginner lekker makkelijk weghaakt.

Het patroon voor de Kevin's col is ook beschikbaar als gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak Maar Raak shop.

Materialen en benodigdheden

Garen

Metropolis (75% extra fijne Merino wol, 25% nylon)
 • Kleur A: 007 Philadelphia x 1 bol
 • Kleur B: 010 Ankara x 1 bol
 • Kleur C: 014 Lahore x 1 bol
 • Kleur D: 019 Marseille x 1 bol
Andere materialen
 • Naald

Shop het garen!

Metropolis vind je bij de Scheepjes retailers, of online via:

Haaknaald

4,0 mm.

Afmetingen

27 cm in hoogte, 127 cm in omtrek (~40 cm in hoogte als hij tweemaal omgeslagen is).

Stekenverhouding

7 V-stn en 8 rijen meten 10 x 10 cm.

Notities

 • Het stekenmeervoud voor deze steek is 3+1. Gebruik dus een meervoud van 3 steken + 1 extra steek om de maat te veranderen.

Afkortingen

 • 2st smh: 2 stokjes samenhaken
 • 4st smh: 4 stokjes samenhaken
 • 4st smh met 2 overgesl stn: 4 stokjes samenhaken met 2 overgeslagen steken: (sla draad om, steek naald in s, sla draad om, haal lus op, sla draad om, haal door eerste twee lussen op naald) 2x in dezelfde s, sla 2 stn over, (sla draad om, steek naald in s, sla draad om, haal lus op, sla draad om, haal door eerste twee lussen op naald) 2x in de volgende s, sla draad om, haal door alle lussen op naald
 • AK: achterkant
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • open: opening
 • st: stokje
 • st(n): steek/steken
 • VK: voorkant

Herhalingen

 • (…) 1x/2x/3x Haak de instructies tussen haakjes het totaal aantal keer aangegeven.
 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.

Technieken

Puffy (dikke) V-steek

De puffy (dikke) V-steek is best simpel, zodra je die eerste rij maar gehaakt hebt en het patroon vorm begint te krijgen. De dikke V-steek zelf bestaat uit vier stokjes die je samenhaakt met een beetje ruimte ertussen. Het lijkt op een V, vandaar de naam.

Om het patroon te beginnen haak je eerst het aangegeven aantal steken. Haak dan nog 3l zoals aangegeven in de eerste rij, dit vormt straks je eerste stokje Je gaat nu terugtellen tot de 7e steek vanaf je naald. Dit is de steek waar je in gaat haken (foto 1).

De eerste en laatste V van elke rij zijn halve V's (dus met maar 1 beentje). Om deze te haken haak je 2 stokjes samen als volgt: (sla draad om, steek naald in s, sla draad om, haal lus op, sla draad om, haal door eerste 2 lussen op naald) 2x in dezelfde s. Sla de draad dan nog een keer om, en haal deze door alle lussen op je naald. Het ziet er nu uit als in foto 2.

Haak 2l. Je gaat nu starten met de volledige V's. (sla draad om, steek naald in s, sla draad om, haal lus op, sla draad om, haal door eerste 2 lussen op naald) 2x in dezelfde s als je laatste 2st smh (foto 3), sla 2 steken over en herhaal daar de instructies tussen haakjes twee keer in dezelfde s. Je hebt nu vier lussen op je naald (foto 4). Sla draad nog een keer om, en haal door alle lussen op naald (foto 5). Dit is wat ik een '4st smh met 2 overgesl stn' noem (4 stokjes samenhaken met 2 overgeslagen steken, een hele mond vol als je het niet afkort). Dit is de basissteek voor de V-steek.

Hierna is het eigenlijk steeds hetzelfde trucje herhalen. 2l, maak de eerste halve 2st smh van je 4st smh in dezelfde s als waar de laatste 2st smh van je vorige 4st smh eindigde, sla 2 stn over en maak dan het volgende halve 2st smh beentje, sla draad om, en haal door alle lussen op naald (foto's 6-7). Herhaal dit tot er nog 3 lossen over zijn in je beginketting. 2l, maak een volledige 2st smh (foto 8), sla 2 stn over en maak een st in de laatste s.

Dit is je eerste rij (foto 9). Zie je dat het start en eindigt met een halve V, en dat elke volledige V bestaat uit een beentje van beide 4st smh?

Haak 3l om je tweede rij te starten. Maak een volledige 2st smh om je eerste halve V te maken (foto 10). 2l, haak dan een 4st smh in de twee ruimtes aan weerszijden van de V van de vorige rij (foto 11). De V moet nu precies boven de vorige V vallen. In plaats van twee steken over te slaan op je beginketting, haak je je twee beentjes dus aan beide kanten van de V.

Ga zo door tot je een V boven de laatste volledige V van de vorige rij hebt gehaakt. Maak een 2st smh in dezelfde ruimte, en haak dan 1st in de bovenste l van de 3l waar je de vorige rij mee begonnen bent (foto 12). Dat is alles! Je herhaalt deze rij tot je de gewenste hoogte hebt bereikt.

 

KOM ER OOK BIJ!

Word nu lid van de Haak Maar Raak Community mailing lijst en je krijgt direct de complete PDF gids voor opspannen, helemaal gratis!

You’ve successfully signed up! Check your email for details.

Haakpatroon

Cowl (eerste helft)

Met Kleur A, 124l.

Rij 1 (VK) 3l (telt als eerste st), 2st smh in 7e s vanaf naald, (2l, 4st smh met 2 overgesl stn) 39x, 2st smh in zelfde s als laatste halve 2st smh van 4st smh, sla 2 stn over, 1st in laatste s, keer om. [39 4st smh with met 2 overgesl stn, 2 2st smh, 2st]

Rij 2 (AK) 3l (telt als eerste st), 2st smh in open tussen 2st smh en 4st smh van vorige rij, (2l, 4st smh aan weerszijden van V van vorige rij) 39x, 2st smh in zelfde open als laatste 2st smh van 4st smh, 1st in laatste s, keer om. [39 4st smh, 2 2st smh, 2 st]

Rijen 3-11 Herhaal Rij 2. Knip draad af en laat lang draadeinde over om later mee vast te naaien.

Hecht Kleur B met een hv in laatste s aan.

Rijen 12-22 Herhaal Rij 2. Knip draad af en laat lang draadeinde over om later mee vast te naaien.

Cowl (tweede helft)

Herhaal de instructies voor de eerste helft met Kleur C in plaats van Kleur A, en Kleur D in plaats van Kleur B. Knip draad af en laat lang draadeinde over om later mee vast te naaien.

In elkaar zetten

Ik raad je aan om de twee helften eerst op te spannen omdat dat het naaien veel makkelijker maakt. Span elke helft op tot 27 cm in hoogte en 65 cm in lengte. Als de cowl opgespannen is, plaats de helften dan naast elkaar met de VK naar voren, zorg dat Kleur A met Kleur C uitlijnt zoals in de afbeelding hieronder.

Gebruik de draadeindes en een scherpe naald om de stokjes en lossen aan beide randen aan elkaar te naaien. Zodra je halverwege de kleurwisseling tegenkomt, hecht dan het draadje af en pak een nieuw draadeinde van Kleur B of D om de naad af te maken. Herhaal dit voor het andere eind van de cowl.

Diagram

Metropolis Cowl diagram

Diagram 1

Legenda

Diagram 2

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: