Winkelwagen

  Korting
  Subtotaal

Regenboog Sampler deken (deel 10)

08.Jul.20 / Kirsten Ballering
Het patroon voor de Regenboog Sampler deken (deel 10) is ook beschikbaar als printvriendelijke, gestijlde en advertentievrije PDF in de Haak maar Raak shop.

Materialen

Je vindt alle informatie omtrent garens en haaknaalden in het patroon van week 1.

Shop het garen!

Zoek je Scheepjes Colour Crafter? Kijk dan even bij je lokale Scheepjes winkel, of bij de volgende webshops:

Notities

 • Je kan algemene informatie en patronen van voorgaande delen voor deze CAL hier vinden.
 • De garen en hoeveelheden die je gebruikt in deel 10 staan hieronder. Let op, ik ben een losse haker en als je zelf dus minder garen verbruikt is dat niet erg.
  • Kleur A: 36 gr
  • Kleur D: 23 gr
  • Kleur M: 12 gr
  • Kleur N: 12 gr
  • Kleur S: 44 gr
  • Kleur X: 16 gr

Afkortingen

 • AK : Achterkant
 • hst: half stokje
 • hv: halve vaste
 • l: losse
 • s(tn): steek/steken
 • v: vaste
 • VK: Voorkant

Herhalingen

 • *…; herhaal vanaf * nog 1x/2x/3x Haak de instructies na * en herhaal deze daarna het aantal keer zoals aangegeven.
 • (…) 1x/2x/3x Haak de instructies tussen haakjes het totaal aantal keer aangegeven.
 • […] Geeft het aantal steken aan het einde van een rij of toer aan.
 • (…) in dezelfde s/open Geeft aan dat alle instructies tussen haakjes in dezelfde steek of ruimte worden gehaakt.

Technieken

Sterrensteek

Stekenmeervoud in deken: De originele steek telt 2+2 steken, in deze deken doen we 2+1 steek.

De sterrensteek is samen met de Catherine Wheel steek een van de complexere steken in deze deken. Maar hij is goed te doen, en zo ontzettend mooi!

De sterrensteek wordt in twee rijen gehaakt. In de eerste rij haak je de onderste ‘beentjes’ door steken samen te haken in de vorige sterrensteek en steken op je grijze rij. Nadat je alle beentjes hebt gehaakt, maak je een laatste draadomslag en maak je de onderkant van de ster af. Op de teruggaande rij haak je de bovenste beentjes van de ster. Het heeft dus wel wat weg van een moesje en een Catherine Wheel, maar dan als ster. Laat me je er doorheen praten!

Hecht je kleur aan met een hv in de eerste steek. Haak vier l, die tellen als st en een l (foto 1). Steek nu je naald in de tweede l vanaf de naald geteld, sla de draad om en haal een lus op (foto 2). Dit kan wat gepriegel zijn omdat een l best klein is, maar gelukkig is dit alleen voor de eerste steek zo lastig. Steek nu je naald in de derde l vanaf de naald geteld, sla de draad om en haal een lus op (foto 3). Steek nu je naald in de eerste steek waar je ook aangehecht hebt, sla de draad om en haal een lus op (foto 4). Doe dit ook voor de volgende twee steken (foto 5). Je hebt nu in totaal zes lussen op je naald. Sla je draad nog een keer om, en haal hem door alle lussen (foto 6). Maak een losse om het ‘oog’ van de ster te maken (foto 7). Dit is je eerste sterrensteek!

In deze deken haken we l tussen de sterrensteken om de steek wat elastischer te maken. Haak dus een l (foto 8). Je gaat nu beginnen aan je tweede sterrensteek.

Steek je naald in het oog van de vorige ster, sla de draad om en haal een lus op (foto 9). Steek je naald IN het laatste beentje van de vorige ster, sla de draad om en haal een lus op (foto 10). Steek je naald in de steek waar het beentje van de vorige ster ook in zit, sla de draad om en haal een lus op (foto 11). Doe dit ook voor de volgende twee steken. Je hebt weer zes lussen op je naald. Sla de draad om, haal hem door alle lussen op de naald, en haak een l om het oog van de sterrensteek te vormen. Maak dan nog een l (foto 12).

Je volgt de instructies voor de tweede sterrensteek tot je aan het einde van je rij bent. Als je een sterrensteek in de laatste steek hebt gehaakt, haak je een hst in dezelfde steek (foto 13). Dit is nodig om een mooie stevige randaanhechting te maken straks. Hier zie je later niets van. Draai je deken om. Je rij ziet er van achteren zo uit als op foto 14.

Nu ga je de bovenkanten van elk sterretje haken. Die zijn gelukkig heel makkelijk. Haak twee l. Je slaat het hst aan het einde van de rij over, en haakt twee hst in het oog van elke ster. Als je weer bij het begin aangekomen bent, haak je een hst in de laatste steek (dat is de derde l van je begin-lossen) (foto 15). Je volledige sterrensteek ziet er nu uit zoals op foto 16.

De sterrensteek heeft een handig trucje: je weet dat je goed zit als de sterrensteken van verschillende rijen netjes boven elkaar uitlijnen. Zodra ze verspringen, heb je ergens een steek gemist. Let er dus op dat de sterren in de komende rijen precies boven elkaar zitten.

Haakpatroon

Gestreepte sectie 3 (Rijen 157-170)

Net zoals de voorgaande gestreepte stukken, lekker voor de TV gaan zitten met deze rijen!

Rij 157 (VK) Hecht Kleur S aan met een hv in de eerste s, 1l, 1hst in dezelfde s, 240hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 158 (AK) 241hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 159 (VK) 241hst, knip garen af, keer. [241 hst]

Rij 160 (AK) Hecht Kleur D aan met een hv in de eerste s, 1l, 1hst in dezelfde s, 240hst, knip garen af, keer. [241 hst]

Rij 161 (VK) Hecht Kleur S aan met een hv in de eerste s, 1l, 1hst in dezelfde s, 240hst, knip garen af, keer. [241 hst]

Rij 162 (AK) Hecht Kleur D aan met een hv in de eerste s, 1l, 1hst in dezelfde s, 240hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 163 (VK) 241hst, knip garen af, keer. [241 hst]

Rij 164 (AK) Hecht Kleur S aan met een hv in de eerste s, 1l, 1hst in dezelfde s, 240hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 165 (VK) 241hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 166 (AK) 241hst, knip garen af, keer. [241 hst]

Rij 167 (VK) Hecht Kleur D aan met een hv in de eerste s, 1l, 1hst in dezelfde s, 240hst, knip garen af, keer. [241 hst]

Rij 168 (AK) Hecht Kleur A aan met een hv in de eerste s, 1l, 1hst in dezelfde s, 240hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 169 (VK) 241hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 170 (AK) 241 hst, knip garen af, keer. [241 hst]

Sterrensteek sectie (Rijen 171-179)

De sterrensteek is een prachtige, moderne toevoeging aan de deken. Het is de laatste nieuwe steek die je in dit deel van de deken zal leren. Het stekenpatroon is niet de meest makkelijke, maar nu je er al zoveel hebt geleerd weet ik zeker dat je deze ook kan maken! De sterrensteek haak je door verschillende lussen op te halen in verschillende steken, waaronder het oog en een van de ‘beentjes’ van de vorige sterren. Daardoor krijg je een hele mooie, dichte steek. Net zoals de Catherine Wheel haak je deze steek over 2 rijen. Aan de voorkant haak je de rijen die de onderkant van de ster vormen, en in de teruggaande rij aan de achterkant haak je de bovenkant van de sterren. Hierdoor lijnt de steek heel netjes uit met de sterrensteken in de andere rijen. Dit is een goede check om te zien of je niet ergens een steekje bent vergeten!

Rij 171 (VK) Hecht Kleur X aan met een hv in de eerste s, 3l (telt als hst + 1 l), haal lus op in tweede l vanaf naald, haal lus op in derde l vanaf naald, haal lus op in s aan de basis van de 3l, haal lus op in the volgende 2 stn, sla draad om, haal door alle lussen op de naald, 1l (eerste sterrensteek gemaakt), 1l. *Haal lus op in oog van vorige sterrensteek, haal lus op in laatste beentje van vorige sterrensteek, haal lus op in s aan basis van het laatste beentje van de vorige sterrensteek, haal lus op in de volgende 2 stn, sla draad om, haal door alle lussen op de naald, 2l; herhaal vanaf * nog 118 keer, 1 hst in dezelfde steek als het laatste beentje van de laatste sterrensteek, 2l, keer. [120 sterrensteken, 1 hst, 3 l, 242 steken in totaal]

Vergeet niet die lossen tussen de sterrensteken te haken. Deze houden je deken namelijk soepel!

Het laatste halve stokje dat je bij het beentje van de laatste sterrensteek haakt is om te zorgen dat je straks je rij in een stevige steek kan haken. Idealiter zouden we 240 of 242 steken in een rij willen hebben voor deze sterrensteek. Maar dat hebben we niet, dus lossen we het zo op. Je ziet er niets van als je straks de rand gaat haken.

Rij 172 (AK) Sla eerste hst over, (2hst in oog van sterrensteek) 120 keer, 1hst in derde l van begin-3l, knip garen af, keer. [241 hst]

Rij 173 (VK) Met Kleur N, herhaal Rij 171. [120 sterrensteken, 1 hst, 3 l, 242 steken in totaal]

Rij 174 (AK) Herhaal Rij 172. [241 hst]

Rij 175 (VK) Met Kleur M, herhaal Rij 171. [120 sterrensteken, 1 hst, 3 l, 242 steken in]

Rij 176 (AK) Herhaal Rij 172. [241 hst]

Rij 177 (VK) Hecht Kleur A aan met een hv in de eerste s, 1l, 1hst in dezelfde s, 240hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 178 ( AK) 241hst, 1l, keer. [241 hst]

Rij 179 (VK) 241hst, knip garen af. [241 hst]

Weef al je eindjes weg. De deken meet nu ongeveer 170 cm in breedte en 174 cm in hoogte, en zou best soepel moeten zijn. Het is niet erg als sommige rijen wat meer naar buiten of binnen trekken dan anderen (zoals de Larksfoot, bobbel of Sterrensteek secties). We gaan dit met opspannen en de rand haken oplossen.

Ga door met deel 11 van de Regenboog Sampler Deken.

Diagram

Haakdiagram week 10

Diagram 1

Legenda week 10

Diagram 2

Garenkleuren

Diagram 3

Misschien vind je dit ook leuk

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer
:Amount:x :Name: :Price: