V-steek

De V-steek is genoemd naar de V-vorm die je ziet wanneer je deze steken haakt. De V wordt gevormd door veel 2st smh (2 stokjes samengehaakt) te haken, waarvan het eerste 'beentje' van elke 2st smh in dezelfde ruimte als het laatste beentje van de vorige 2st smh valt. De ruimte tussen de twee 2st smh is V-vormig: vandaar de V-steek.

V-steek stekenmeervoud

Het stekenmeervoud voor de V-steek is 2 + 1 steken. Dat betekent dat als je wil berekenen hoeveel steken je nodig hebt om een volledige rij V-steken te haken, je elk meervoud van 2 steken kan nemen en daar dan 1 steek bij op moet tellen. Bijvoorbeeld, 108 x 2 steken maakt 216, + 1 is 217 steken. Je kan ook kortere rijen haken: 72 x 2 steken zijn 144, +1 maakt 145 steken om mee te beginnen.

V-steek stekenuitleg

De V-steek bestaat uit een herhaling van één rij. De eerste rij is afwijkend omdat je je patroon even 'op moet bouwen', maar daarna is het steeds een herhaling van dezelfde rij die je steeds omkeert. Wel zo makkelijk!

Eerste rij

Hecht je kleur met een hv in de eerste steek aan. Haak drie l (telt als eerste st) (foto 1). Sla de volgende steek over, en haak een st in de volgende steek (foto 2). Maak nu weer een l, en dan beginnen we met de 2st smh (foto 3). Sla de draad om, steek je naald in dezelfde steek als het vorige st, sla draad om en haal een lus op. Sla nogmaals om en haal door eerste twee lussen op naald. Je hebt nu een beentje van de 2st smh gemaakt (foto 4).

Sla een steek over een haak een tweede beentje in de volgende steek (foto 5). Sla nogmaals de draad om en haal door alle lussen op naald om je 2st smh te voltooien (foto 6). Je ziet de V nu vormen tussen het eerste beentje van je 2st smh en het st daarvoor.

Maak een losse (je haakt een l tussen elke 2st smh, foto 7). Maak een 2st smh met een beentje in dezelfde s als het tweede beentje van je vorige 2st smh, sla een steek over en maak dan het andere beentje in de volgende steek (foto 8).

Ga zo door tot het einde van de rij. Als je nog twee steken over hebt maak dan een losse, dan een st in dezelfde steek als het tweede beentje van de vorige 2st smh (foto 9), sla de volgende steek over en maak een st in de laatste steek (foto 10). Je rij is nu klaar, dus knip de draad af en draai om (foto 11).

V-stitch photo tutorial photo 1-2
V-stitch photo tutorial photo 3-4
V-stitch photo tutorial photo 5-6
V-stitch photo tutorial photo 7-8
V-stitch photo tutorial photo 9-10
V-stitch photo tutorial photo 11

Tweede rij

Deze rij lijkt erg op de eerste rij. In plaats van in steken te haken, haak je echter in de V-openingen.

Hecht je nieuwe kleur aan met een hv in de eerste s en maak drie l (telt als st, foto 12). Maak een st in de volgende V-open (foto 13). Haak een l en maak een 2st smh met een been in dezelfde V-open als het st, en een been in de volgende V-open (foto 14).

Ga zo door met l en 2st smh maken tot de laatste twee steken van de rij. Maak een st in de V-open van de laatste 2st smh en een st in de laatste steek (foto 15). Dat is hoe je de V-steek haakt!

V-stitch photo tutorial photo 12-13
V-stitch photo tutorial photo 14-15

Dat is hoe je de V-steek haakt! Je kan de instructies voor de tweede rij herhalen totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Vond je dit patroon leuk? Ik heb een V-steek ombre col tussen mijn patronen staan die een variant op deze V-steek gebruikt. Bekijk hem ook eens!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer