Welkom bij de Origami Blanket MAL! Vandaag gaan we beginnen. Ik hoop dat je net zo enthousiast bent als dat ik ben! Als eerste: het patroon staat nu live. Je kan het hier vinden.

De MAL wordt gehouden in mijn Facebook groep. De voertaal in de groep is in principe Engels, maar als je dat lastig vindt dan kan je ook gewoon een berichtje in het Nederlands plaatsen want er zijn genoeg Nederlanders. Je kan de patronen gratis op mijn blog vinden, of een printbare en advertentievrije versie in mijn webshop. Als je meer info zoekt over de gebruikte garens, kijk dan bij het patroon zelf.

De loop van de MAL

De MAL duurt 8 weken en loopt tot 16 augustus. Omdat het patroon niet geschikt is om te delen in verschillende weken heb ik besloten om het in 1 keer uit te geven. Dat betekent dat de verschillende weken meer gemarkeerd worden door de blokken die je haakt, dan door nieuwe patroongedeeltes. Dus deel vooral veel foto’s in de groep!

Als je ‘bij’ wil blijven en in week 8 de deken wil afmaken, dan stel ik voor dat je het haken van de rand en het opspannen in week 8 doet. Dan hebben we dus 7 weken voor de 120 blokken waar de deken uit bestaat: gemiddeld 17 blokken per week. Als je probeert te plannen voor 2 rijen van 10 blokken, dan heb je wat ruimte om af en toe een weekje wat minder te haken. Maar je mag het gerust op eigen tempo doen, dit is enkel om je een richtlijn te geven.

Belangrijke opmerking over draadspanning

Dit staat ook in het patroon, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: let op je draadspanning. Waarom? Omdat ik niet wil dat je garen tekort komt! Je gaat maximaal 20 driehoekjes in 1 kleur haken (behalve in het wit, maar daarom heb je daar extra bollen voor), dus je mag niet meer dan 4,2 gram per kleur per driehoekje gebruiken. Je houdt dan zo’n 15 gram garen over om de blokjes vast te haken en om een randje te haken.

Ik raad je dan ook aan om je eerste vierkantje te wegen. Als je vierkantje 9 gram of meer weegt (2 kleuren van 4,2 gram elk wegen samen 8,4 gram, En als het 8,5 gram is dan rondt je weegschaal waarschijnlijk af naar boven) dan zou ik een haaknaald kleiner pakken. Let erop dat het patroon voor de Colour Crafter deken slechts tot Toer 5 gaat per vierkantje.

Veelgestelde vragen

Wat als ik de juiste draadspanning niet kan bereiken?

Ik hoop dat het niet het geval is, maar mijn ervaring met MALs leert me dat er eigenlijk elk jaar wel mensen zijn die het hoe dan ook niet voor elkaar krijgen, wat ze ook doen. Het is jammer, maar soms is het niet anders. Je kan in dat geval nog een paar dingen doen:

  • Sla de laatste toer van elk vierkantje over. Dit betekent dat je deken wel iets kleiner wordt.
  • Sla de laatste kolom van de deken over. Afhankelijk van de kleur spaar je hier 1 of 2 driehoekjes mee uit, en dat is dus ruim 8 gram extra per kleur.
  • Als je vierkantjes tussen de 8 en 10 gram wegen, kun je ook besluiten om het te laten zoals het is en een ander garen (of andere kleur) voor het vasthaken te gebruiken. Echter, dan ga je de naad wel duidelijker zien.

Wat als de loshangende draad bij de kleurwisseling zo duidelijk te zien is?

Ik heb het nu over de draad bij de blauwe pijl hieronder.

De oplossing is simpel: je haakt er in de volgende toer overheen, als je in die lossen ruimte haakt. Deze truc werkt niet voor de allerlaatste toer, maar daar is hij dan ook niet zo zichtbaar. En als het je echt dwars zit, kan je hem met het vasthaken weer oppakken. Maar dat is wel een beetje priegelen.

Wat als de gaten in de hoeken niet allemaal even groot zijn?

Dat hoort! Je ‘rommelt’ nu eenmaal meer in de hoek met de kleurwissel en die daartegenover dan in de anderen twee, en daarom zijn die ietsje groter. Dit gaat wel weg met het opspannen, en in de totale deken valt het bijna niet op.

Wat als ik een andere vraag heb?

Stel hem! Je krijgt het snelste antwoord als je hem in de Facebook groep stelt. Ik ben er om te helpen, samen met alle andere leden. Overdag ben ik wel aan het werk, dus ik kan niet altijd direct antwoorden. Maar grote kans dat iemand anders je al snel verder kan helpen als ik er nog niet ben!

Als er nog meer dingetjes die extra aandacht nodig hebben tijdens de MAL voorkomen, dan plaats ik ze ook in deze post. Voor nu: veel plezier!!

Reacties

Wees de eerste die reageert op dit bericht!

Reageer